Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Inflace je nejnižší za rok a tři čtvrtě. Ale tempo poklesu brzdí

Inflace je nejnižší za rok a tři čtvrtě. Ale tempo poklesu brzdí
ČTK
Dušan Kütner
duk

Inflace v Česku v srpnu meziročně klesla na 8,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Pokles očekávali i analytici.

Reklama

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 8,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červenci. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,2 procenta – tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava, uvedl ČSÚ. Inflace v ČR byla v srpnu navzdory poklesu stále devátá nejvyšší mezi 41 sledovanými evropskými státy. Proti červenci si tak Česko nepolepšilo. Vyplývá to z analýzy investiční platformy Portu

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Inflace nepolevuje, bude pořád přes osm procent, věští ekonomové. Zakročí ČNB?

Zejména rapidní cen pohonných hmot zapříčinil další růst inflace, shodují se ekonomové. Významnou roli však sehrál také sektor gastronomie, protože lidé v srpnu utráceli při dovolených.

Přečíst článek

Na vývoj spotřebitelských cen měly v srpnu nejvýraznější vliv ceny pohonných hmot. Ty již tři měsíce po sobě rostly. Nafta se v srpnu na čerpacích stanicích v průměru prodávala za zhruba 37,40 koruny za litr a benzín Natural 95 za 39,40 koruny za litr. V případě nafty to byla nejvyšší hodnota od letošního ledna a v případě benzinu Natural 95 dokonce od listopadu loňského roku,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Inflace v Česku do srpna 2023 pramen: ČSÚ, newstream.cz

Analytici předpokládali, že inflace pokračovala v poklesu, tempo jejího zvolňování se ale proti předchozím měsícům zmírnilo a v meziročním vyjádření zůstane nad osmi procenty. V červenci byla inflace 8,8 procenta.

Inflace bude klesat i nadále, ale méně

O nějaké korekci cen po letech prudkého zdražování se zatím až na výjimky hovořit nedá. A nedochází k němu ani navzdory rekordnímu útlumu poptávky a snižování některých nákladů i relativně silné koruně,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Drůbežář: Proč jsou drahé potraviny? Vláda nás v tom nechala vykoupat

Energie ze dne na den zdražily o stovky procent. Obilí dvojnásobně. Nakonec zdražily před rokem a půl o desítky procent i potraviny. Češi byli v šoku, utáhli si opasky, začali nakupovat ve slevě. Maloobchodní tržby třináct měsíců klesají, inflace je v rámci Evropy rekordní. Dlouhé měsíce se řeší, kdo je viníkem drahých potravin. Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula to dokonce nechal vyšetřovat, nezjistil nic, a nakonec byl vyměněn. Své se rozhodl k tomu říct David Bednář, ředitel drůbežářských závodů Klatovy, druhého největšího českého zpracovatele kuřecího masa. „Viníkem je vláda, neudělala v době krize vůbec nic,“ nebere si servítky Bednář.

Přečíst článek

Ještě v září inflace podle něj znovu poklesne a pravděpodobně se dostane pod hranici osmi procent. „Od října ovšem zafunguje tentokrát nízký srovnávací základ z loňského podzimu, kdy se zavedl tzv. úsporný energetický tarif. O co se tenkrát inflační čísla na chvíli vylepšila, o to horší budou letos. Proto se i v závěru letošního roku bude meziroční inflace pohybovat blízko osmi procent,“ míní.

Ceny rostly mírněji u většiny položek

Zpomalení meziročního cenového růstu v srpnu nastalo ve většině oddílů spotřebního koše, bylo však částečně kompenzováno zmírněním poklesu cen v oddíle doprava. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly ceny masa o 2,7 procenta (v červenci o 3,2 procenta), jogurtů o 5,7 procenta (v červenci o 7,4 procenta), sýrů a tvarohů o 2,4 procenta (v červenci o 5,6 procenta), vajec o 16,9 procenta (v červenci o 28,2 procenta), zeleniny o 24,5 procenta (v červenci o 28,9 procenta).

Ceny mouky byly v srpnu meziročně nižší o 14, procent (v červenci pokles o 9,2 procenta), polotučného trvanlivého mléka o 12,3 procenta (v červenci pokles o 4,4 procenta) a másla o 30 procent (v červenci pokles o 26,3 procenta).

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Naopak v oddíle doprava došlo ke zmírnění cenového poklesu vlivem cen pohonných hmot a olejů, které byly meziročně nižší o 9,1 procenta (v červenci pokles o 23,9 procenta), částečně i vlivem jejich výrazného meziměsíčního poklesu v srpnu loňského roku, uvedli statistici.

„Zdražení pohonných hmot se promítlo do pomalejšího poklesu inflace, než na jaký jsme si v posledních měsících zvykli. Dostala se tak výrazně nad hodnotu z prognózy ČNB, která má indikovat cestu k dosažení dvou procentního cíle příští rok. Faktory, které by mohly tuto trajektorii dále zkomplikovat, jsou hlavně stále ještě přehřátý trh práce a také uvolněná fiskální politika, která se projevuje meziročním nárůstem peněz v oběhu, což je ve finále proinflační tlak,“ uvedl Daniel Janeček ze strategického poradenství PwC Česká republika:

Vše o inflaci čtěte zde:

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

AKTUALIZOVÁNO: Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

Přečíst článek
Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme