Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitva o poslední domov Marilyn Monroe. Los Angeles jej zachránilo před demolicí, ale jen dočasně

Dům v Los Angeles ve španělském koloniálním stylu, který před svou předčasnou smrtí obýval herecký idol Marilyn Monroe.
Profimedia
Dušan Kütner
duk

I šedesát let po smrti hereckého idolu Marilyn Monroe nosí lidé před její dům v Brentwoodu u Los Angeles květiny. Otázka je, jak dlouho ještě. Nový majitel má v plánu dům ve španělském koloniálním stylu zbourat, napsal deník The New York Times.

Reklama

Když se Marilyn Monroe v roce 1962 přestěhovala do Brentwoodu, sousedství Los Angeles poskytlo tehdy nejslavnější ženě světa dokonalé ústraní. Dům ve španělském koloniálním stylu se čtyřmi ložnicemi byl zastrčený v klidné ulici s bazénem ve tvaru ledviny a vzrostlými palmami. Dům byl známý jako „Cursum Perficio“, což v latině volně přeloženo znamená „Zde končím svou cestu“. Šest měsíců poté, co se nastěhovala, „božská Marilyn“ zemřela na předávkování drogami ve své ložnici. Bylo jí 36.

Jak vypadá dům Marilyn Monroe, ve kterém strávila poslední půrok svého života? Podívejte se:

Přestože její čas na světě i v Brentwoodu byl krátký, dům se stal tichým pomníkem jejího velkolepého života, před kterým fanoušky stále nechávají květiny i 61 let po její smrti. Pokud ochránci jejího odkazu uspějí ve sporu s nynějším majitelem, zůstane to tak i nadále, napsal deník The New York Times.

Lionel Messi po příchodu do Interu Miami koupil v exkluzivní čtvrti nedalekého Fort Lauderdale luxusní dům za 10,8 milionu dolarů.

FOTOGALERIE: Messi koupil dům v exkluzivní čtvrti u Miami. A rozhýbal vyšponované ceny ještě výše

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Lionel Messi dál zapouští kořeny na Floridě, kam v létě přestoupil do Interu Miami. V exkluzivní čtvrti města Fort Lauderdale koupil luxusní vilu za 10,8 milionu dolarů (více než 246 milionů korun). A podle expertů odstartoval boom již tak extrémně vysokých cen, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Městská rada Los Angeles v pátek jednomyslně odhlasovala zahájení procesu, který by dům označil za historickou a kulturní památku a zachránil jej před demolicí. Rozhodnutí znamenalo okamžitě dočasné zastavení platnosti demoličního povolení, které stavební odbor města schválil jen den předtím. Demolice se týkala rodinného domu, přistavěné garáže a skladu a počítala i se zasypáním bazénu.

Dům za dvě stě milionů

Podle katastru nemovitostí prodala nemovitost společnost Glory of Snow LLC v červenci firmě Glory of Snow Trust za 8,35 milionu dolarů (asi 192 milionů korun). Prodejci ani kupující na žádosti o vyjádření nereagovali, stejně jako stavební odbor města.

Jednou z nejvíce pozoruhodných prostor domu Jima Carreyho je soukromé kino ve stylu Art Deco s kostýmy z Carreyho filmů.

Jim Carrey prodává dům za více než půl miliardy. Včetně kina ve stylu Art Deco

Slavný herec Jim Carrey se po třiceti letech rozhodl prodat svůj útulný, osobitý a uměním prodchnutý dům v Los Angeles. Důvodem je, že už v něm netráví tolik času. Cena za 1180 metrů čtverečních bytové plochy s pěti ložnicemi i kinem ve stylu Art Deco je 28,9 milionu dolarů (asi 627 milionů korun).

Přečíst článek

Návrh na ochranu domu představila členka městské rady v LA Traci Parková, která zastupuje 11. městský obvod, jehož součástí je i Brentwood. Parková se o hrozící demolici dozvěděla teprve 6. září poté, co se mezi jejími voliči rozšířil článek v The New York Post.

„Spousta lidí má svou vlastní vnitřní Marilyn. Myslím, že proč se s ní lidé ztotožňují a proč tato postava a tento dům tak hluboce rezonují zde v Los Angeles i mimo něj, je to kvůli tomu, kým byla,“  řekla NYT Parková. „Nedovedu si představit místo, které by si více zasloužilo označení památky,“  dodala.

Podivná transakce

Spekulace o plánech nového majitele přiživila i záhadná povaha transakce mezi dvěma spřízněnými firmami. Carolyn Jordanová, předsedkyně tamního dobrovolnického sdružení obyvatel Brentwood Community Council, řekla, že když se začala šířit zpráva o demolici, „rozpoutalo se peklo“.

Realitní kancelář prodává za 200 milionů korun romantický zámek Žinkovy, kulturní památku na jihu Plzeňska. Jde o jeden z největších zámků v osobním vlastnictví v ČR.

FOTOGALERIE: Luxus v Česku. Na prodej je jeden z největších soukromých zámků Žinkovy

Realitní kancelář prodává za 200 milionů korun romantický zámek Žinkovy, kulturní památku na jihu Plzeňska. Jde o jeden z největších zámků v osobním vlastnictví v ČR, obytná plocha činí 12 tisíc čtverečních metrů. Rekreačně zaměřený městys by uvítal, kdyby se areál s rozlehlým parkem otevřel veřejnosti, řekl starosta obce s 850 obyvateli Josef Karhan (Žinkovské SNK).

Přečíst článek

Jak by mohl někdo strhnout jeden z nejslavnějších domů na planetě, který máme právě tady v Brentwoodu?“  řekla Jordanová, která uvedla, že dostala desítky zpráv od znepokojených sousedů. „Předchozí majitelé opravdu ctili skutečnost, že to bylo sídlo Marilyn Monroe,“  podotkla.

Dům na adrese 12305 Fifth Helena Drive není z ulice vidět. Turisté se ale často zastavují, aby vzdali úctu a drží své telefony nad hlavou v naději, že si vyfotí historii. Hacienda byla postavena v roce 1929 na pozemku o rozloze 270 metrů čtverečních a byla první a jedinou rezidencí, kterou Marilyn Monroe vlastnila sama. Dům koupila za 75 tisíc dolarů po rozvodu s dramatikem Arthurem Millerem.

Bora Bora, Francouzská Polynésie, Francie Úchvatná přírodní scenérie a jedinečná pláž proslavila také atol, ostrov Bora Bora v souostroví 29 ostrovů Francouzské Polynésii.

Pláže, které hrají všemi barvami. Jedenáctka pláží, které stojí za to navštívit alespoň jednou v životě

Řada nadšených cestovatelů už dávno ví, že písek na plážích nemusí být jen béžový nebo bílý. Může být třeba i růžový, dozelena, a dokonce i černý. Stejně tak ani moře či oceán nemusí být na pláži jen z jedné strany. Prohlédněte si osm kouzelných míst s 11 neobvyklými plážemi, které proslavila nejen jejich nádhera a barevnost jejich písku, ale i fantastická přírodní scenérie, která vznikla jako pozoruhodná hříčka přírody.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jennifer Lopezová prodává svůj dům v Bel Air v Los Angeles za 42,5 milionu dolarů.

Půl roku po svatbě s Affleckem prodává Jennifer Lopezová svůj dům. Cena? Téměř miliarda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme