Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Dušan  Kütner

Dušan Kütner

Ekonomický redaktor a editor. V médiích pracuje od ledna 2001. Prošel redakcemi MfDnes, ČTK a E15, odkud přešel do Newstreamu. Ve volném čase píše o muzice, je členem Akademie populární hudby. Je absolventem oboru historie-archivnictví na FF UP v Olomouci, avšak se smyslem pro matematiku.

články autora

Stavba vestibulu stanice Můstek uprostřed Václavského náměstí, spojující trasu A a trasu B na snímku z 5. října 1976.

FOTOGALERIE: Metro A z náměstí Míru do Dejvic slaví 45 let. Jak vypadala tehdejší výstavba

Před 45 lety, 12. srpna 1978, byl do provozu uveden první úsek trasy A pražského metra z náměstí Míru do Dejvic. Tamní na několik let konečná stanice tehdy z ideologických komunistických důvodů nesla jméno Leninova. Jak vypadala výstavba a její výsledek? Podívejte se níže ve fotogalerii.

Přečíst článek
Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

AKTUALIZOVÁNO: Inflace v Česku klesla pod devět procent, je nejnižší za rok a půl

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v Česku v červenci o 8,8 procenta, což bylo o 0,9 procentního bodu méně než v červnu. Meziměsíčně stouply o 0,5 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle rekreace a kultura. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek
Německá vláda zvýšila sumu ve fondu na přechod k bezemisní ekonomice. Teď je tam přes pět bilionů korun

Němci si udělají vlastní Green Deal. Na výměnu kotlů a výrobu čipů dají pět bilionů korun

Německá vláda Olafa Scholze zvýšila rozpočet zvláštního fondu pro klima a transformaci na 212 miliard eur (asi 5,14 bilionu korun). Peníze půjdou v následujících čtyřech letech do šesti hlavních oblastí, které jsou podle kabinetu zásadní pro přechod Německa k bezemisní ekonomice, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Vlny veder mění životní styl Američanů. Vzniká nová „ekonomika po setmění“

Vlny veder mění životní styl Američanů. Vzniká nová „ekonomika po setmění“

Letošní vedra už jsou pro mnohé Američany nesnesitelná natolik, že přeorganizovali celý svůj životní režim. Přes den spí a v noci pracují, nakupují, sportují a venčí psy. A na to reagují i obchodníci a upravují své otevírací doby, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Sídlo amerického vydavatelství Simon & Schuster v New Yorku.

Americký vydavatel Kinga, Trumpa či Dana Browna změní majitele za desítky miliard v hotovosti

Čtvrté největší americké vydavatelství se stoletou tradicí Simon & Schuster změní majitele. Od Paramount Global jej za 1,6 miliardy dolarů (35,3 miliardy korun) v hotovosti koupí investiční gigant KKR. Dosavadní vlastník vydavatele bestsellerů Stephena Kinga či Dana Browna, amerických klasiků jako Ernsta Hemingwaye či politiků Donalda Trumpa a Hillary Clintonové hledal kupce tři roky, podotkl server BBC.

Přečíst článek
Letecký pohled na Buckinghamský palác v roce 1999.

Buckinghamský palác se před třiceti lety otevřel veřejnosti. Podívejte se, jak se měnil v průběhu času

Před 30 lety byl Buckinghamský palác v Londýně, sídlo britských monarchů, poprvé zpřístupněn veřejnosti, byť vždy jen přes léto do konce října. Monumentální objekt považovaný experty za nejdražší soukromý dům na světě od té doby navštěvují stovky tisíc zájemců ročně. A možná jich přibude – nástupník Alžběty II. a nynější král Karel III. po svém nástupu na trůn slíbil, že palác bude otevřen celoročně. Podívejte se, jak to v paláci dříve vypadalo.

Přečíst článek
Paralelní Polis aneb Institut of cryptoanarchy v Praze-Holešovicích

Vlivný ekonomický server vysekl poklonu pražské Paralelní Polis. Je to místo, odkud se šíří „virus kryptosvobody“, míní

Bývalá rozsáhlá továrna v Praze-Holešovicích pulsuje kolektivní energií aktivistů za digitální práva, „cypherpunkerů“ posedlých soukromím a kryptuvěrných ideologů. Paralelní Polis funguje jako živý příklad toho, jak by svět mohl vypadat – vzorek decentralizované a vzdorovité technologie navržené tak, aby fungovaly mimo dosah vlád, zákonů a centrálních bank. Polis je místo, kde se sbíhají technologie, filozofie a aktivismus, vysekl poklonu pražskému projektu zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek
Růst českého průmyslu v červnu zpomalil. Nepomohla ani výroba automobilů

AKTUALIZOVÁNO: Růst českého průmyslu v červnu zpomalil, nepomohla ani výroba aut. Stavebnictví se odrazilo ode dna

Průmyslová produkce v červnu meziročně i meziměsíčně reálně vzrostla shodně o 0,9 procenta. Stavební produkce v červnu meziročně vzrostla o procento, meziměsíčně byla vyšší o 2,5 procenta, uvedl Český statistický úřad.

Přečíst článek
Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

AKTUALIZOVÁNO: Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

Meziročně se tržby v maloobchodě v červnu snížily reálně o 4,1 procenta, meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek
Světová premiéra filmu Barbie v thajském Bangkoku 17. července 2023.

Nechte ten telefon! Barbiemánie vyostřila spory mezi kinofily a fanoušky sdílejícími selfie přímo z promítání

Letošní filmové léto přineslo hned dva filmové hity Oppenheimer a Barbie, které daly vzniknout fenoménu Barbenheimer. Filmová studia a kina se zálibou hledí na zaplněné sály po celém světě, milovníci tmavých kinosálů už méně. Zejména mladší a excentričtí příznivci filmu Barbie mají ve zvyku si během promítání pořizovat a sdílet selfie na sociálních sítích, což vyostřilo řadu sporů v obecenstvu s milovníky tradičního kina. A kina řeší, jak spory urovnat a nepřijít ani o jednu skupinu diváků, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Když byl loni v prosinci po pouhých pěti měsících výstavby zprovozněn první plynový LNG terminál v přístavu Wilhelmshaven, kancléř Olaf Scholz se chlubil, že jde o „nový světový rekord“. V té chvíli netušil, že výstavba dalšího nového terminálu s cílem zbavit se závislosti na ruském plynu tak rychlá nebude. Stavbu totiž zkomplikovalo temné dědictví z minulosti – přemíra nevybuchlých bomb na dně přístavu, nejen z doby nacismu, ale i předchozích válek. A jejich odstranění výstavbu zpozdí minimálně o týdny, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek
Čínou obchází strašidlo deflace. Tamních klesající cen by se měl obávat i svět

Čínou obchází strašidlo deflace. Tamních klesajících cen by se měl obávat i svět

Klesající ceny jsou vždy dobrou zprávou pro spotřebitele, ne tak pro celou ekonomiku. Známky deflace jsou v Číně čím dál víc převládající, což zvyšuje tlak na Peking, aby znovu nastartoval růst, anebo riskoval, že upadne do ekonomické pasti, z níž by bylo těžké uniknout, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Americká dopravní společnost Yellow vyhlásila po 99 letech existence bankrot.

Největší krach dopravce v USA. Yellow končí po 99 letech existence

Vedení jedné z nejstarších a největších amerických dopravních firem Yellow v neděli kolem poledne informovalo své zaměstnance, že firma končí. A požádá o prohlášení bankrotu. Krach firmy, jejíž zakladatel stál na počátku 20. století u zrodu charakteristických amerických žlutých taxíků, by byl dosud největším bankrotem některého z dopravců v USA, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Najděte majitele bitcoinového účtu vyděrače. Dostanete miliony, slibuje majitel Seznamu a miliardář Lukačovič

Najděte majitele bitcoinového účtu vyděrače. Dostanete miliony, slibuje miliardář Lukačovič

Jeden z nejbohatších Čechů, miliardář a majitel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič opět čelí pokusu o vydírání. Neznámý anonym po něm požaduje 12,7 bitcoinu (asi 8,12 milionu korun) zaslaných na konkrétní bitcoinový účet, jinak hrozí potížemi Seznamu v jeho sídle na Andělu i v dopravě či nemocnicích stejně jako přede dvěma lety. Lukačovič to oznámil na Twitteru s tím, že nabízí za vypátrání totožnosti vyděrače tolik milionů korun, kolik dopadený zločinec dostane let vězení.

Přečíst článek
Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Uplynulý týden ve světě i v Česku byl ve znamení rekordních veder a následných požárů na řeckém ostrově Rhodos i jinde. V Indii či na Filipínách ale naopak lidé bojovali se záplavami, Vltava se suchem, fanoušci charismatické zpěvačky Sinéad O´Connor se zprávou o její předčasné smrti v 56 letech a fotbalistky o titul mistryň světa na šampionátu na Novém Zélandě. Podívejte se, jak uplynulých sedm dnů zachytili nejlepší fotografové světových agentur.

Přečíst článek

News box

Centrální banka USA podle očekávání nechala základní úrok beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Úroky nezměnila šesté zasedání za sebou.  V prohlášení banka naznačila, že se stále přiklání k případnému snižování nákladů na úvěry, upozornila ale na nedávné neuspokojivé údaje o inflaci.

USA uvalily nové❌❌❌ sankce na stovky osob a subjektů v souvislosti s Ruskem. Sankce se vztahují i na více než desítku firem se sídlem v Číně a v Hongkongu, informovala agentura Reuters s odkazem na údaje z webu amerického ministerstva financí. Sankce jsou namířeny například proti společnostem spojeným s ruským projektem na těžbu zemního plynu a výrobu zkapalněného zemního plynu LNG 2 v Arktidě. Uvaleny byly také na ruskou leteckou společnost Pobeda, což je nízkonákladová divize Aeroflotu.

Americký 💲💲💲dolar před dnešním koncem dvoudenního zasedání měnového výboru centrální banky USA oslabuje. Investoři se zaměří hlavně na vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, zvláště na to, jaký zaujme postoj k dalšímu vývoji úroků vzhledem k tomu, že inflace nadále zůstává nad dvouprocentním cílem.
Tržby společnosti Yum Brands, majitele řetězců restaurací s rychlým občerstvením 🍗KFC, 🍕Pizza Hut či 🌮Taco Bell, se v prvním čtvrtletí poprvé od pandemie nemoci covid-19 v roce 2020 snížily. To je dalším důkazem toho, že jedna z nejodolnějších částí spotřebitelské ekonomiky oslabuje, upozornila agentura Bloomberg. Zisk se sice zvýšil na 314 milionů dolarů z loňských 300 milionů, zaostal však za očekáváním.
Britskému výrobci luxusních🚗🚗🚗 vozů Aston Martin vzrostla v prvním čtvrtletí ztráta více než se čekalo, protože firma vyrobila méně vozů a finanční náklady se prudce zvýšily. Očištěná ztráta před zdaněním se prohloubila na 110,5 milionu liber (3,2 miliardy korun) z 57,3 milionu liber ve stejném období loni.  Číst více
Ve 🌄🌄🌄Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora-Pec začala letní sezona. Ve Špindlerově Mlýně se rozjela po jarní pauze sedačková lanovka na Medvědín a ve SkiResortu kabinová lanovka na Černou horu, informovala střediska na webech. Hlavní novinkou jsou letní obdoby skipasů. Dnes ráno bylo v Královéhradeckém kraji většinou jasno, na horách do 12 stupňů Celsia, na hřebenech Krkonoš kolem šesti.

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl také místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001. Sdělila to společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. 

Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023
Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023 profimedia.cz

Světové akciové indexy letos rostou, v dubnu ale některé sestoupily z rekordních úrovní. Nejsledovanější americký S&P 500 stoupl o 6️⃣procent.

Stovky lidí si ve středu v bruselském parku Cinquantenaire připomněly 20. výročí rozšíření Evropské unie roztažením obří vlajky EU. Nečekaně je přišla pozdravit i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Přítomní rovněž drželi v rukou vlajky deseti zemí, které v roce 2004 do unie vstoupily, včetně České republiky. Číst více
Bance Creditas v roce 2023 meziročně vzrostl čistý provozní 💰💰💰zisk o 148 procent na 1,13 miliardy korun. Téměř o pětinu loni stoupl počet klientů, ke konci roku jich banka měla více než 205 tisíc. Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2023 stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy Kč na 104,4 miliardy korun.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme