Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. Za téměř tři miliardy

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. V aukci Sotheby´s by mohl vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,7 miliardy korun).
Sotheby's, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Aktuálním vrcholem podzimní globální aukční sezóny se stane dražba obrazu Pabla Picassa z roku 1932 s názvem Žena s hodinkami. V aukci síně Sotheby´s by podle odhadů mohla vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,74 miliardy korun), čímž by se obraz stal druhým nejdražším proslulého malíře prodaným v aukcích, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Sotheby's získala možnost prodat nezpochybnitelnou hvězdu podzimní aukční sezóny: královsky modrý, zelený a červený portrét mladé milenky Pabla Picassa schoulené v křesle, nazvaný „Žena s hodinkami“, odhadovaný na 120 milionů dolarů

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy korun). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Přečíst článek

Portrét z roku 1932 pochází z pozůstalosti newyorské sběratelky Emily Fisher Landauové, která zemřela letos v březnu ve věku 102 let. Prodávaná sbírka o 120 dílech má podle odhadů cenu asi 400 milionů dolarů (asi 9,1 miliardy korun) a zahrnuje díla od věhlasných umělců jako Jaspera Johnse, Edwarda Ruschy či Andyho Warhola.

Aukce bude zkouškou, jak si vede trh

Aukci obrazů ze sbírky budou pozorovatelé trhu bedlivě sledovat, aby zhodnotili globální zájem uchazečů během současného propadu trhu s uměním – a zejména Picassův obraz, nabízený za druhou nejvyšší cenu za jakékoliv jeho dílo, napsal deník The Wall Street Journal.

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950

Další rekordní Toyen. Obraz Puis, plus tard se na aukci v Praze prodal za více než 37 milionů

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950 se na aukci v Praze prodal za 37,44 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o nejdražší dílo malířky z jejího poválečného období, vyvolávací cena byla 15 milionů korun. V aukci na pražském Žofíně se dnes prodalo ještě další dílo slavné malířky, plátno s názvem Un vide, un silence (Prázdno, ticho), které je mladší o deset let. Do aukce šlo s cenou 12 milionů korun a prodalo se za 18,48 milionu korun včetně aukční přirážky.

Přečíst článek

Mistrovská díla jsou neuvěřitelně odolná vůči výkyvům trhu," řekla vedoucí globálního výtvarného umění Sotheby's Brooke Lampleyová. Potvrdila, že aukční dům uspěl mezi dalšími aukčními síněmi částečně tím, že se zaručil dědicům Fisher Landauové, že Sotheby´s samotná koupí část sbírky – včetně Picassa a Ženy s hodinkami – pokud se během prodeje 8.-9. listopadu nepřihlásí žádný jiný zájemce.

K překonání Picassova rekordu by se Žena s hodinkami musela prodat za více než 179,4 milionu dolarů zaplacených v roce 2015 za kubistický obraz z roku 1955 Ženy z Alžíru (verze O). 

Kubistický obraz Pabla Picassa Alžírské ženy z roku 1955 byl vydražen v roce 2015 za rekordních téměř 180 milionů dolarů (tehdy téměř 4,5 miliardy korun). zdroj: profimedia.cz

Sběratelé mají tendenci platit prémii za Picassova díla z 30. let 20. století, přičemž polovina umělcových Top 10 nejdražších děl pochází z tohoto desetiletí, uvedl WSJ s odkazem na aukční databázi Artnet.

Za vznikem sbírky je krádež šperků

Fisher Landauová, narozená v roce 1920 v New Yorku, koupila dražený Picassův obraz se svým prvním manželem, realitním developerem Martinem Fisherem v roce 1968, když teprve začínala sbírat umění. Následující rok se ozbrojení lupiči převlečení za opraváře vloupali do jejich bytu v Upper East Side a ukradli její šperky z jejího trezoru. Výplatu z pojištění se rozhodla utratit za umění.

„Nikdy potom nekoupila drahé šperky,“ řekla její dcera Candia Fisherová, rovněž sběratelka. „Upozorňovala na ženy, které nosí velké šperky na galavečerech, a říkala: 'Přemýšlej o umění, které by si místo toho mohli koupit´,“ dodala.

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950 se v květnu na aukci v Praze prodal za 37,44 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o nejdražší dílo malířky z jejího poválečného období.

Čeští sběratelé utratili do června za umění tři čtvrtě miliardy. Nejvíce za Toyen a Fillu

Na aukcích výtvarného umění utratili sběratelé v prvním pololetí letošního roku 766 milionů korun. Je to o 16 procent méně než ve stejném období loni. Neznamená to ale podle odborníků propad trhu s uměním, obrat nejvíce ovlivnily tři nejdražší obrazy, které se letos prodaly za výrazně nižší částky než loni.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Přečíst článek
Zlatý Křik I od Mikuláše Medka

Čeští umělci bodovali v aukci Sotheby's. Nejdráž se prodalo dílo Mikuláše Medka

Přečíst článek
Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme