Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Dušan  Kütner

Dušan Kütner

Ekonomický redaktor a editor. V médiích pracuje od ledna 2001. Prošel redakcemi MfDnes, ČTK a E15, odkud přešel do Newstreamu. Ve volném čase píše o muzice, je členem Akademie populární hudby. Je absolventem oboru historie-archivnictví na FF UP v Olomouci, avšak se smyslem pro matematiku.

články autora

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Jedna z nejvíce probíraných části nové biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona je ta, v níž se nejbohatší muž planety chlubí tím, že zabránil použití jaderných zbraní Ruskem při jeho invazi na Ukrajinu. Jenže je to přesně naopak, napsal v komentáři pro deník The Guardian věhlasný politolog Timothy Snyder, autor knih o podstatě totality, včetně té komunistické v Česku a východní Evropě.

Přečíst článek
Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Během posledního roku se pověst nejbohatšího muže světa Elona Muska proměnila z vizionáře na téměř až vyvrhela a asociála. Mnoho lidí si kladlo a klade otázku, co se mu asi tak honí v hlavě? Důkladnou odpověď poskytuje nová biografie nazvaná jednoduše Elon Musk z pera uznávaného literáta Waltera Isaacsona. A mnozí recenzenti se shodují na jednom: hlavním přínosem biografie je bádání nad tím, jak se může tak nevyzpytatelný, arogantní člověk s tlačítkem v duši s nápisem „režim: démon" stát úspěšným a jestli vůbec stojí za to lidstvu „nechat se spasit cvokem“.

Přečíst článek
Krach banky Lehman Brothers v roce 2008 šokoval nejen věřitele, ale i celý svět, neboť zásadně přispěl k následné globální finanční krizi.

FOTOGALERIE: Největší bankrot v dějinách USA. Lehman Brothers padli před 15 lety. Na co dojeli?

Září mají Američané spojené nejen s tragickým útokem na newyorská “dvojčata” World Trade Center, ale i s největším bankrotem v historii USA. 15. září 2008 vyhlásila bankrot - po 158 letech existence - čtvrtá největší banka Lehman Brothers.

Přečíst článek
Kandidát na tchajwanského prezidenta a zakladatel Foxconnu Terry Kou si pro případnou pozici viceprezidentky vybral herečku Tammy Lai známou ze seriálu Netflixu o prezidentských volbách Wave Makers.

Když to vyšlo Zelenskému, zkusí to i na Tchaj-wanu. Seriálová kandidátka zasáhne i do reálných prezidentských voleb

Tchajwanský miliardář a kandidát na prezidenta v nadcházejících volbách Terry Kou si jako případnou budoucí viceprezidentku vybral herečku Tammy Lai. Herečka se proslavila v seriálu Netflixu Wave Makers, v němž ztvárnila roli kandidátky na prezidentku. Série protkaná politickým dramatem na Tchaj-wanu vyvolala vlnu protestů hnutí MeToo, uvedl server BBC.

Přečíst článek
Burza v Pekingu (ilustrační foto)

V Číně přibylo rozvodů miliardářských párů. Ne kvůli neshodám, ale ve snaze obejít pravidla burzy

V Číně v poslední době výrazně stoupl počet rozvodu nejbohatších čínských manželských párů. Důvodem však zřejmě nejsou neshody mezi partnery, ale to, že se snaží obejít přísná pravidla tamního regulátora trhu týkající se stropu prodeje akcií na burze, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. V aukci Sotheby´s by mohl vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,7 miliardy korun).

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. Za téměř tři miliardy

Aktuálním vrcholem podzimní globální aukční sezóny se stane dražba obrazu Pabla Picassa z roku 1932 s názvem Žena s hodinkami. V aukci síně Sotheby´s by podle odhadů mohla vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,74 miliardy korun), čímž by se obraz stal druhým nejdražším proslulého malíře prodaným v aukcích, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Dům v Los Angeles ve španělském koloniálním stylu, který před svou předčasnou smrtí obýval herecký idol Marilyn Monroe.

Bitva o poslední domov Marilyn Monroe. Los Angeles jej zachránilo před demolicí, ale jen dočasně

I šedesát let po smrti hereckého idolu Marilyn Monroe nosí lidé před její dům v Brentwoodu u Los Angeles květiny. Otázka je, jak dlouho ještě. Nový majitel má v plánu dům ve španělském koloniálním stylu zbourat, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek
Lionel Messi po příchodu do Interu Miami koupil v exkluzivní čtvrti nedalekého Fort Lauderdale luxusní dům za 10,8 milionu dolarů.

FOTOGALERIE: Messi koupil dům v exkluzivní čtvrti u Miami. A rozhýbal vyšponované ceny ještě výše

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Lionel Messi dál zapouští kořeny na Floridě, kam v létě přestoupil do Interu Miami. V exkluzivní čtvrti města Fort Lauderdale koupil luxusní vilu za 10,8 milionu dolarů (více než 246 milionů korun). A podle expertů odstartoval boom již tak extrémně vysokých cen, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Projekt Technické univerzity Mnichov a jejího superrychlého dopravního prostředku TUM Hyperloop na autosalonu v Mnichově v září 2023.

Hyperloopy už měly vozit lidi rychlostí letadel, snil Musk a další. Možná za dalších deset let

Když před deseti lety přišel miliardář a vizionář Elon Musk s vizí veřejné dopravy v podobě hyperloopů jezdících rychlostí přes 700 kilometrů v hodině, snil on i další o tom, že už v současnosti budou v provozu. Nestalo se. Technologický sen ale stále žije, jak ukázala Technická univerzita v Mnichově na před pár dny skončeném mezinárodním automobilovém veletrhu IAA, která zároveň na konci července spustila první testovací dráhu pro svůj projekt TUM Hyperloop.

Přečíst článek
Kim Čong-un odjíždí do Ruska, rozloučení na nádraží asi 11. září 2023.

Čím jel „šotouš“ Kim Čong-un do Ruska? Obrněným vlakem plným ozbrojenců a šampaňského

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po čtyřech letech opustil hranice své komunistické země a vydal se do Ruska na jednání s Vladimírem Putinem. A věren tradici dodržovanou i jeho otcem a dědou, cestoval na první pohled obyčejným vlakem. Co se však skrývá pod fádním zeleným nátěrem tvrdě střeženého vlaku? To se pokusil i na základě vzpomínek pamětníků zrekonstruovat deník The New York Times.

Přečíst článek
Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

„Pojďme mluvit o něčem jiném." To je častá odpověď, kterou dostane uživatel od nejnovější čínské senzace a konkurenta ChatGPT s umělou inteligencí, nazvaného Ernie, pokud jí položí „složité“ otázky. K nim patří dotazy na prezidenta Si Ťin-pchinga či třeba Čínou okupovaný Tibet. Možná ještě není Ernie tak propracovaný. Ale spíše jde o snahu chatbota od čínské jedničky mezi vyhledávači Baidu vyhnout se podobným otázkám výsledkem vládní cenzury, napsal server BBC.

Přečíst článek
Inflace je nejnižší za rok a tři čtvrtě. Ale tempo poklesu brzdí

AKTUALIZOVÁNO: Inflace je nejnižší za rok a tři čtvrtě. Ale tempo poklesu brzdí

Inflace v Česku v srpnu meziročně klesla na 8,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Pokles očekávali i analytici.

Přečíst článek
První verze Porsche 911, jak jej uchovává Porsche Museum v Zuffenhausenu.

FOTOGALERIE: Legendární Porsche 911 slaví šedesátku. Do důchodu se nechystá

Před šedesáti lety, 12. září 1953, byl na frankfurtském autosalonu představen model Porsche 911, který se stal nejslavnějším modelem v historii firmy. A sláva vozu, který oslovil tisíce herců, umělců a dalších celebrit trvá stále, neboť vozy s označením 911 se prodávají dodnes. Připomeňte si ve fotogalerii, jak první Porsche 911 vypadalo a jak se lišil od svého předchůdce, jenž takové slávy nedosáhl?

Přečíst článek
Další z největších čínských developerů, společnost Country Garden, se potácí ve finančních problémech. A s ní i její projekty - tím největším mimo Čínu je léta budovaný a stále nedokončený a pustý projekt luxusního ekologicky udržitelného města Forest City v Malajsii za sto miliard dolarů.

„Městu duchů“ v Malajsii hrozí nájezd věřitelů. Zpět by mohli dostat jen zlomek zainvestovaných miliard

Další z největších čínských developerů, společnost Country Garden, se potácí ve finančních problémech. A s ní i její projekty - tím největším mimo Čínu je léta budovaný a stále nedokončený a pustý projekt luxusního ekologicky udržitelného města Forest City v Malajsii za sto miliard dolarů.

Přečíst článek
Tržby obchodů klesly patnáctý měsíc za sebou. K růstu se po roce a půl vrátily e-shopy

AKTUALIZOVÁNO: Tržby obchodů klesly patnáctý měsíc za sebou. K růstu se vrátily e-shopy

Maloobchodní tržby v červenci se meziročně snížily patnáctý měsíc za sebou. Tempo poklesu bylo ale nižší. K růstu tržeb se vrátily po osmnácti měsících internetové a zásilkové obchody, uvedl Český statistický úřad.

Přečíst článek

News box

Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme