Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Dušan  Kütner

Dušan Kütner

Ekonomický redaktor a editor. V médiích pracuje od ledna 2001. Prošel redakcemi MfDnes, ČTK a E15, odkud přešel do Newstreamu. Ve volném čase píše o muzice, je členem Akademie populární hudby. Je absolventem oboru historie-archivnictví na FF UP v Olomouci, avšak se smyslem pro matematiku.

články autora

Masakrům na školách má předejít chytrá pistole. Střílí jen z rukou majitele (ilustrační foto)

Masakrům na školách má předejít chytrá pistole. Střílí jen z rukou majitele

Masové vraždy v amerických školách i na jiných místech světa přiměly politiky i výrobce zbraní přemýšlet nad tím, jak tomu zabránit. Americký start-up nyní přišel na trh s první sériové vyráběnou „chytrou“ zbraní Biofire Smart Gun, která rozpozná svého majitele, jinak nestřílí. Zda se rozšíří ve velkém měřítku je ale nejisté – proti hraje vysoká cena zbraně i nedůvěra zastánců tradičních zbraní, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Dovolená k nezaplacení. Ukrajinský poslanec kvůli výletu na Maledivy přijde o mandát, a možná i svobodu

Dovolená k nezaplacení. Ukrajinský poslanec kvůli výletu na Maledivy přijde o mandát, a možná i svobodu

Ukrajinské úřady vyšetřují, zda poslanec Jurij Aristov neporušil zákon, když jel na rodinnou dovolenou na Maledivy v době, kdy byl podle svého tvrzení nemocný. Bezpečnostní služba zahájila trestní řízení, aby posoudila, zda Aristov neposkytl úřadům nepravdivé informace. Podle vyšetřovatelů mu v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení, uvedla britská BBC.

Přečíst článek
Italové se konečně rozhoupali. Po 160 letech plánů konečně postaví nejdelší visutý most na světě. Tedy, možná

Italové se konečně rozhoupali. Po 160 letech plánů postaví nejdelší visutý most na světě

Italská vláda znovu rozdmýchala myšlenku, o které politici diskutovali 160 let: vybudování visutého mostu o jednom poli mezi Sicílií a italskou pevninou. Stavba se svými 3292 metry délky přes Messinskou úžinu by byla o polovinu delší než aktuálně nejdelší visutý most na světě Çanakkale v Turecku a konstrukci by držely dvě věže, každá vyšší než nejvyšší patro Empire State Building, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Jeden ze dvou obývacích pokojů domu již zesnulého magnáta Davida Rockefellera na Manhattanu. Dům je na prodej za 57,5 milionu dolarů (asi 1,25 miliardy korun).

FOTOGALERIE: Dům Davida Rockefellera na Manhattanu je na prodej. Za miliardu a čtvrt

Přes sedm desítek let v něm kdysi žil investiční titán David Rockefeller s rodinou a kochal se v něm výhledem na Manhattan a poslechem soukromých koncertů geniálního pianisty Arthura Rubinsteina. Nyní je dům v koloniálním stylu v srdci New Yorku o bytové ploše přes 1100 čtverečních metrů opět na prodej. Za 57,5 milionu dolarů (asi 1,25 miliardy korun), napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Extrémní počasí a požáry mění evropský cestovní ruch. Turistický průmysl ale není připraven

Vedra a požáry mění cestovní mapu Evropy. Na úkor jihu, který se na změny stále nepřipravil

Madrid bude v roce 2050 klimatem připomínat severoafrické město Marrákeš, Londýn bude více jako Barcelona a Stockholm jako Budapešť. Klimatické změny, které stojí za požáry v Řecku a rekordními vedry na jihu Evropy, změní cestovní ruch a zvyky turistů. Jenže cestovní průmysl na to není připraven, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 2. června v Chicagu.

USA jsou venku z covidové krize. Ne díky vládě, ale miliardovému turné Taylor Swift

Vlády všech zemí postižených covidovým propadem ekonomiky hledaly lék na co nejrychlejší návrat k předcovidovým číslům. Spojené státy z této agonie dostalo turné zpěvačky Taylor Swift, které trhá rekordy v návštěvnosti. Ekonomiku rozběhla snaha obchodníků prodat vše, co třiatřicetiletou megahvězdu současné pop-music připomíná – od triček a make-upů po koblihy. A fanoušci ochotně platí, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Protesty v Detroitu v roce 2013 poté, co město vyhlásilo bankrot.

Lehman Brothers mezi městy. Před deseti lety zbankrotoval Detroit, kolébka amerického autoprůmyslu

Největší firemní bankroty v čele s pádem Lehman Brothers v roce 2008 plnily a plní stránky novin po celém světě. Před deseti lety ale svět zaujal i jeden nepříliš častý, ale rovněž obří bankrot, když 18. července 2013 zkrachovala automobilová Mekka, sídlo továren General Motors, Ford a Chrysler a dříve téměř dvoumilionové město Detroit.

Přečíst článek
Ropný vrt společnosti Hilcorp na Aljašce

Pyrrhovo vítězství aktivistů. Přiměli ropné firmy opustit staré vrty – a z jiných udělali miliardáře

Tažení ekologických aktivistů a investorů kladoucích důraz na požadavky ESG proti velkým ropný firmám má nečekaný důsledek. Nadnárodní ropné giganty se stáhly z velké části starých a neekologických vrtů. A z jejich nových menších provozovatelů, jako je například Američan Jeffery Hildebrand a jeho Hilcorp, se stali multimiliardáři, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Inflace v Česku v červnu po roce a půl klesla pod deset procent

AKTUALIZOVÁNO: A je to tady. Inflace v Česku po roce a půl klesla pod deset procent

Inflace v Česku v červnu klesla na 9,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Pod deseti procenty byla inflace v Česku naposledy v lednu 2022, kdy činila 9,9 procenta.

Přečíst článek
Úmrtí Milana Kundery zaznamenala řada světových médií v Evropě, v zámoří i arabském světě.

FOTOGALERIE: I Arabové vzpomínají na Milana Kunderu. Znal ho celý svět

Úmrtí nejpřekládanějšího českého spisovatele žijícího dlouhá léta ve Francii Milana Kundery se stala hlavní událostí pro řadu světových médií a jejich zpravodajských serverů. A to nejen v Evropě či Spojených státech, nekrolog literáta přinesla například i arabská stanice Al-Džazíra.

Přečíst článek
Tesla si objednala speciální skla za miliony dolarů, a neví proč. Zkoumá, jestli kvůli nové Muskově obří vile

Tesla si objednala speciální skla za miliony dolarů, a neví proč. Zkoumá, jestli kvůli nové Muskově obří vile

Vedení Tesly začalo vyšetřovat, na co byly určeny tuny speciálního velkoformátového skla, které si firma objednala za miliony dolarů. Jednou z hypotéz je, že měly tvořit fasádu nového obřího domu, který měl vzniknout nedaleko Austinu pro šéfa automobilky Elona Muska a zda a jak to souvisí s Muskovým plánem výstavby zcela nového města pro zaměstnance Tesly či SpaceX zvaného Snailbrook, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Vlci z Wall Street mají problém. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Vlci z Wall Street trpí. Propadají závislostem, psychiatři i firmy řeší prudký nárůst případů

Věhlasný newyorský psychiatr Samuel Glazer a nejen on letos zaznamenal prudký nárůst klientů trpících depresemi a důsledky závislostí na alkoholu a drogách. A nejsou to ledasjací klienti, ale „vlci z Wall Street“, tedy špičkoví makléři a šéfové firem z proslulého finančního centra. I samotné firmy registrují nárůst problémových manažerů a zavádějí pro ně stále více pomocné programy, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Japonská kuchyně bez rýže? Ještě nedávno nepředstavitelná věc se stává skutečností. Tradiční stálice jídelníčku Japonců prohrává boj s pohodlnějšími a levnějšími alternativami potravin a příloh. A spotřeba rýže klesla v Japonsku na historické minimum.

S chlebem je to mnohem jednodušší. Aneb jak Japonsko přestalo milovat rýži

Japonská kuchyně bez rýže? Ještě nedávno nepředstavitelná věc se stává skutečností. Tradiční stálice jídelníčku Japonců prohrává boj s pohodlnějšími a levnějšími alternativami potravin a příloh. A spotřeba rýže tak klesla v Japonsku na historické minimum, uvedl deník The Guardian.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a český prezident Petr Pavel (uprostřed) při státních hymnách 6. července 2023 na Pražském hradě.

FOTOGALERIE: Volodymyr Zelenskyj v Praze aneb Jak vypadalo 16 hodin návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země se téměř pět set dnů brání ruské invazi, se poprvé vypravil na návštěvu České republiky. Jednal s vrcholnými politiky v čele s prezidentem Petrem Pavlem, položil květiny na Národní třídě v Praze u památníku událostí 17. listopadu a po zhruba 16 hodinách pobytu odletěl na další návštěvu, tentokráte sousedního Slovenska. Jak vypadala jeho návštěva ve fotografiích? Podívejte se níže ve fotogalerii.

Přečíst článek
Spoluzakladatel a šéf investiční společnosti Blackstone Stephen Schwarzman byl v roce 2022 nejlépe placeným CEO na světě.

Kdo ze šéfů ve světě bral loni sto milionů dolarů? Ne, Cook ani Musk to nejsou

Nejlépe placení generální ředitelé firem nejsou vždy těmi, kdo řídí největší společnosti. Šest z deseti nejlépe placených CEO v loňském roce řídilo společnosti, které nebyly v burzovním indexu pěti set největších amerických veřejně obchodovaných společností S&P 500, uvedl deník The Wall Street Journal s odkazem na data analytické a poradenské společnosti C-Suite Comp.

Přečíst článek

News box

Neznámý člověk se dnes podle televize CNN 🔥 zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který je obžalovaný ze zfalšování finančních záznamů v souvislosti s platbou pornoherečce před volbami roku 2016. Informace o muži v plamenech byla zveřejněna téměř ve stejnou chvíli, kdy byl dokončen výběr 12členné poroty a šesti náhradníků.
Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme