Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Číně přibylo rozvodů miliardářských párů. Ne kvůli neshodám, ale ve snaze obejít pravidla burzy

Burza v Pekingu (ilustrační foto)
Profimedia
Dušan Kütner
duk

V Číně v poslední době výrazně stoupl počet rozvodu nejbohatších čínských manželských párů. Důvodem však zřejmě nejsou neshody mezi partnery, ale to, že se snaží obejít přísná pravidla tamního regulátora trhu týkající se stropu prodeje akcií na burze, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Rostoucí počet rozvodů mezi bohatými čínskými páry rozdmýchává obavy investorů z tržního dopadu prodeje velkých podílů držených ve firmách dříve manžely. K zásahu to vyburcovalo i tamního národního regulátora cenných papírů. Podle údajů shromážděných agenturou Bloomberg si nejméně osm hlavních držitelů – a zároveň manželských párů – akcií společností kótovaných na burze v Číně zatím letos po ukončení manželství rozdělilo akcie v hodnotě 3,9 miliardy dolarů.

Rozvod umožnil dvojnásobný prodej akcií

Zatímco konkrétní důvody rozvodů nejsou oficiálně jasné, opakovaná varování Čínské regulační komise pro cenné papíry (CSRC) naznačují obavy, že magnáti využívají rozvody k obcházení pravidel o prodeji akcií, která mají podpořit trh, když ekonomika klesá, uvedl Bloomberg. Vedení společnosti a akcionáři s podílem vyšším než pět procent mohou na volném trhu během 90 dnů prodat pouze dvě procenta akcií. Po rozvodu byli bývalí partneři donedávna schopni prodat minimálně dvojnásobek této částky.

Akcie Applu druhý den klesají kvůli omezení v Číně

Čínské restrikce drtí Apple. Tržní hodnota firmy se snížila o téměř 200 miliard dolarů

Akcie společnosti Apple kvůli omezením v Číně druhý den klesají, tržní hodnota firmy se snížila o téměř 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč). Čína zakázala vládním úředníkům používat iPhony v práci a nosit si je do kanceláře. Peking se chystá zákaz rozšířit i na instituce zaštítěné vládou a státní společnosti, napsala dnes agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Minulý měsíc se CSRC zavázala uzavřít tuto mezeru s odvoláním na obavy trhu. O týden později jak šanghajská burza, tak burza v Šen-čenu zpřísnily omezení na strop pro prodej akcií – a uvedly, že i přes rozpad manželství budou platit stejné limity jako před rozvodem. Kroky burz následovaly po červencovém varování CSRC, že většinoví akcionáři kotovaných společností by neměli používat rozvod jako důvod k obcházení stávajících pravidel.

Prodej akcií se týká poloviny rozvodů

Zatímco regulátor nespecifikoval, kterých rozvedených párů se opatření dotýká, Bloomberg sečetl převody akcií zveřejněné akcionáři kotovaných společností ve zprávách pro burzu, kteří jako důvod uvedli rozvod. Polovina z osmi rozvedených párů oznámila plány na prodej akcií jen týdny nebo měsíce po rozchodu, ukazují záznamy.

I v předchozích letech došlo k významným rozvodům nejbohatších čínských párů. Byly ale považovány za sporadické případy, které nepřitahovaly pozornost akcionářů.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Týden tradera: Čínská centrální banka překvapila trhy

Uplynulý týden přinesl zlepšení na klíčových akciových trzích, na tomto uvolnění má lví podíl další úprava úrokových sazeb ze strany čínské měnové autority a pak zejména silné hospodářské výsledky technologické společnosti NVIDIA. Ta překvapila investory další sadou skutečně výborných čísel. Akciové trhy se tak odrazily ze svých lokálních minim a index S&P 500 se vrátil blíže k 4500 bodům.

Přečíst článek

A ne všechny rozvody jsou vedeny čistě ekonomickou snahou manželů-akcionářů. Tři z osmi čínských megarozvodů v letošním roce zahrnují alespoň jednoho partnera se zámořským občanstvím nebo trvalým pobytem, ​​ukazují zprávy pro burzu.

„V mnoha bohatých čínských rodinách se manželka a děti přestěhovaly do zahraničí – do USA, Singapuru nebo jiných zemí, kde mohou děti získat prvotřídní vzdělání, zatímco manžel si z obchodních důvodů nechal povolení k pobytu v Číně,“ řekl Bloombergu Alfred Ip, partner hongkongské advokátní kanceláře Hugill & Ip. „Je pochopitelné, že taková vzdálenost a odloučení často vedou k dramatické změně zvyků, které působí rozpad rodin, když nejsou spolu," řekl.

Čínská burza, ilustrační foto

Konec rozmachu čínské ekonomiky. Země se topí v dluzích a nemá co dál budovat

Desítky let zažívala čínská ekonomika nebývalý rozmach, zejména díky investicím do továren, mrakodrapů a silnic. Tento hospodářský model vyvolal obdivuhodné období růstu, které zemi vyvedlo z chudoby a proměnilo ji v globálního obra, jehož exportní schopnosti zaplavily celý svět. Ten model už ale nefunguje. Problémy jsou patrné po celé Číně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Akcie nejzadluženějšího developera na světě se po zátahu policie opět řítí ke dnu

Akcie nejzadluženějšího developera na světě se po zátahu policie opět řítí ke dnu

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Tyto dny patří na burzách třpytu okázalosti. Akciím evropských luxusních firem se díky Číně mimořádně daří

Lukáš Kovanda: Burzy patří třpytu okázalosti. Akciím evropských firem s luxusem se díky Číně mimořádně daří

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme