Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zemětřesení v Boeingu. Po problémech letadel končí generální ředitel i další manažeři

Letadlo Boeing 737 MAX 9 aerolinek Alaska Airlines
ČTK
 ČTK

Série skandálů v americké strojírenské společnosti Boeing vyvolala personální otřesy. Do konce roku z funkce odstoupí generální ředitel David Calhoun, výměna čeká i další manažery. Rozhodnutí je součástí rozsáhlých změn, k nimž výrobce letadel přistoupil po lednovém incidentu, kdy se jednomu z letadel 737 MAX za letu odtrhl panel, jenž v trupu zaslepuje otvor pro další nouzový východ.

Reklama

V rámci dalších změn odchází prezident a generální ředitel divize komerčních letadel Stan Deal s okamžitou platností do důchodu a na jeho místo nastupuje Stephanie Popeová, současná provozní ředitelka firmy. Předseda správní rady Larry Kellner pak na valné hromadě akcionářů v květnu rezignuje a opustí správní radu. Ve funkci ho nahradí Steve Mollenkopf.

Calhoun je pod tlakem od incidentu z 5. ledna, kdy se letadlu společnosti Alaska Airlines ve vzduchu odtrhla část trupu. Firma čelí přísné kontrole ze strany regulátorů a po incidentu výrazně omezila výrobu. Nedávný audit výroby letounů 737 MAX u Boeingu a jeho dodavatele Spirit AeroSystems podle amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) zjistil několik případů, kdy firmy nedodržely požadavky na kontrolu kvality výroby.

Calhoun byl do funkce jmenován koncem roku 2019 a vedení se ujal začátkem roku 2020. Jeho předchůdce Dennis Muilenburg byl odvolán kvůli postupu při řešení následků dvou smrtelných havárií letounů 737 MAX. Calhoun měsíce sliboval investorům, leteckým společnostem a široké veřejnosti, že Boeing dostane problémy s kvalitou pod kontrolu.

Boeing 737 Max 8

Letenky asi zdraží a může za to Boeing

Problémy Boeingu se vrší jeden na druhý. Americký výrobce čelí výzvám, které se nevyřeší přes noc. Letecký průmysl i aerolinky však jeho problémy pocítí také. A možná i peněženky pasažérů.

Přečíst článek

Akcie Boeingu po oznámení změn ve vedení výrazně zpevnily. Před oficiálním zahájením obchodování na burze v New Yorku si připisovaly asi čtyři procenta.

Minulý týden si ředitelé leteckých společností začali plánovat schůzky s představiteli Boeingu, aby vyjádřili nespokojenost s nedostatečnou kontrolou kvality výroby a nižší produkcí letadel 737 MAX. Evropský konkurent Airbus také nedávno získal objednávku na 65 letadel od dvou důležitých asijských klientů Boeingu, což někteří považují za projev obav o kvalitu a rychlost výroby v Boeingu.

V letech 2018 a 2019 při dvou vážných nehodách letadel Boeing 737 MAX zahynulo dohromady 346 lidí. Letadla pak byla z rozhodnutí úřadů v celém světě na více než rok a půl odstavena z provozu.

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair

Dražší letenky, méně spojů. Ryanairu docházejí Boeingy

Irská letecká společnost Ryanair zvažuje desetiprocentní zdražení letenek, nutí ji k tomu nedostatek letadel. Řekl to šéf podniku Michael O'Leary, podle něhož firma také zvažuje, že kvůli zpožděným dodávkám letadel od společnosti Boeing přes léto některé spoje omezí. Ryanair je největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě.

Přečíst článek

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com

Kiwi.com urovnalo spor s největší leteckou společností na světě

Český vyhledávač letenek Kiwi.com urovnal spor s americkými aerolinkami American Airlines. Největší letecká společnost na světě nyní stáhla původní žalobu u texaského soudu, prostřednictvím které se snažila na české firmě vymoci ukončení prodeje letenek a finanční náhradu škody.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme