Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Varování průmyslu. Polovina firem čeká propad zisku či přímo ztrátu

Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.
ČTK
 ČTK

České firmy letos očekávají náročný rok. Více než polovina z nich očekává, že se jim propadne zisk nebo budou ve ztrátě. Zvýšení zisku předpokládá asi 14 procent tuzemských podniků. Situace se v jednotlivých odvětvích a firmách liší. Nejhorší scénář, který hrozil loni, ale nenastal. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR. Stát by podle firem měl vytvořit dlouhodobou koncepci pomoci.

Reklama

„Díky snažení firem, přijatým protikrizovým opatřením a pozitivnímu vývoji na energetických trzích jsme se zatím vyvarovali krizové situace, která hrozila v loňském roce. Bez přispění této kombinace faktorů by předběžné ekonomické výsledky za rok 2022 a výsledky tohoto našeho šetření byly jiné," řekl viceprezident svazu Radek Špicar.

Česko vstoupilo do recese, potrvá až do března, míní bankovní asociace

Česko vstoupilo do recese, potrvá až do března, míní bankovní asociace

Česká bankovní asociace (ČBA) letos očekává hospodářskou stagnaci, hrubý domácí produkt vzroste o 0,1 procenta. Česko by se mělo k hospodářskému růstu vrátit příští rok, kdy ekonomika poroste o 2,7 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou ČBA představila. Asociace je optimističtější než ministerstvo financí i Česká národní banka (ČNB), které letos očekávají hospodářský pokles.

Přečíst článek

„Firmy jsou ve svém výhledu nyní celkově trochu optimističtější, než byly ještě třeba na podzim. I nadále ale mají z dalšího ekonomického vývoje obavy. Ekonomika zpomaluje, řadě firem klesá ziskovost. Naději na růst podniky pochopitelně vidí, ale stále je brzdí řada nejistot a otazníků,“ dodal.

Na svém zůstane jen třetina firem

Z průzkumu svazu, který se uskutečnil letos od 12. do 25. ledna mezi 136 průmyslovými firmami, vyplynulo, že asi 39 procent podniků očekává pokles zisků. Dalších šest procent firem předpokládá pokračování ztráty a sedm procent odhaduje, že v letošním roce propadne do ztráty. Naopak udržení pozic a zisku čeká asi třetina tuzemských podniků, 14 procent pak počítá i se zvýšením zisku. Situace se ovšem často liší, a to jak mezi firmami, tak i odvětvími.

Martin Kupka (ODS), ministr dopravy

Emisní norma Euro 7 je nepřijatelná, říká ministr. Škodovky budou neprodejné, tvrdí firma

Pro Českou republiku je navrhovaná emisní norma Euro 7 v současné podobě nepřijatelná. Znamenala by ohrožení výroby osobních i nákladních aut a autobusů, snížení dostupnosti nových aut a jejich zdražení. Dopady na snižování emisí jsou přitom spíše sporné. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) proto chce v pátek v Bruselu jednat o změnách normy s v Bruselu s eurokomisařem pro vnitřní trh Thierry Bretonem, uvedl v Poslanecké sněmovně.

Přečíst článek

Nejvýrazněji podle svazu fungování firem nyní ovlivňují ceny energie, zdražování surovin a materiálů, vysoká inflace a s tím spojené tlaky na růst mezd, nedostatek zaměstnanců či snížení domácí a zahraniční poptávky. To podle svazu limituje i možnost, aby firmy promítly zvýšené náklady do svých cen.

Řešením je snížit náklady či zdražit

Na aktuální situaci na trhu plánují firmy podle průzkumu nejčastěji reagovat snižováním provozních nákladů nebo zdražováním produkce. Třetina podniků také hledá alternativní technická řešení. Firmy jsou také opatrnější v investicích, když 35 procent podle průzkumu omezí investice do svého rozvoje. Do energetických úspor plánuje letos investovat 59 procent firem a 39 procent podniků chce investovat do vlastních obnovitelných zdrojů energie.

Současná krize je podle firem důsledkem ruské invaze na Ukrajinu, přímé i nepřímé negativní dopady války v podobě například skokového nárůstu cen materiálu či energie dosud negativně ovlivnily podnikání dvou třetin firem.

Vše o energetice čtěte zde

„Po koronavirové krizi se už firmy začaly pomalu nadechovat, ale s příchodem války se vše zaseklo. Ztížila se logistika a dostupnost některých surovin, raketově zdražila energie. Válka zkrátka celkově zbrzdila ekonomický růst a nakumulovala další bariéry, se kterými firmy od té doby musí bojovat. K tomu se podnikům začala snižovat poptávka a určité ochlazení je vidět i v očekáváních na nejbližší měsíce,“ podotkl Špicar.

Měď je kovem budoucnosti

Měď je hlavní indikátor krizí. A světu hrozí její dlouholetý nedostatek

Vysoká poptávka ve světě a zároveň potíže s dodávkami z hlavního odbytiště v Jižní Americe jsou důvodem aktuálního globálního nedostatku mědi. Měď je kvůli svému širokému uplatnění v průmyslu předním indikátorem zdraví ekonomiky. Nedostatek kovu by mohl být indikátorem toho, že by se globální inflační tlaky mohly zhoršit a následně donutit centrální banky, aby si udržely své jestřábí postoje v boji s inflací déle, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Firmy by podle něj ocenily zejména dlouhodobou koncepci státu.„Ať už se jedná o podporu exportu na nové trhy, podporu aplikovaného výzkumu včetně vstřícného postoje finanční správy k daňovým odpočtům, rozjetí programů investiční podpory nebo obecně celkového zlepšení přístupu státu k podnikatelům,“ dodal Špicar.

Firmy jsou také proti případnému zvyšování daňové zátěže. Za určitých podmínek by s ním souhlasila pouze třetina podniků. Zároveň podle firem ale záleží na tom, jaké konkrétní daně by se vláda rozhodla zvýšit a jak moc.

Průmyslová produkce loni meziročně vzrostla o 1,7 procenta, pomohla tomu hlavně výroba aut.

Jako před covidem. Průmysl loni vzrostl, táhne ho především výroba aut

Česká průmyslová produkce loni meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Dostala se tak na předcovidovou úroveň z roku 2019, pomohla tomu hlavně výroba aut. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V prosinci průmysl meziročně vzrostl o čtyři procenta. Stavební výroba se loni meziročně zvýšila o 1,9 procenta.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem.

Chmurný výhled pro německou ekonomiku i Česko. Průmyslová výroba roste hlemýždím tempem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme