Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jako před covidem. Průmysl loni vzrostl, táhne ho především výroba aut

Průmyslová produkce loni meziročně vzrostla o 1,7 procenta, pomohla tomu hlavně výroba aut.
ČTK
 ČTK

Česká průmyslová produkce loni meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Dostala se tak na předcovidovou úroveň z roku 2019, pomohla tomu hlavně výroba aut. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V prosinci průmysl meziročně vzrostl o čtyři procenta. Stavební výroba se loni meziročně zvýšila o 1,9 procenta.

Reklama

„Nejvýrazněji tento výsledek ovlivnila výroba motorových vozidel, kde produkce meziročně vzrostla o více než desetinu. V řadě dalších klíčových odvětví českého zpracovatelského průmyslu však meziročně produkce klesla,” uvedl k celoročnímu růstu ředitel odboru statistiky průmyslu ČSÚ Radek Matějka.

Výroba aut v loňském roce meziročně vzrostla o 11,7 procenta. Pohoršila si ale naopak například produkce potravinářských výrobků, která klesla o 1,5 procenta. Zpracování dřeva kleslo o více než osm procent a výroba kovových konstrukcí byla nižší o 3,8 procenta. Produkce a rozvod elektřiny, plynu a tepla se snížily o 3,1 procenta.

K prosincovému meziročnímu růstu rovněž přispěla nejvíce výroba motorových vozidel. která se vlivem nižší srovnávací základny zvýšila o 30 procent. V závěru roku se dařilo zvýšit produkci i v kožedělném a oděvním průmyslu. V oděvním průmyslu se projevila zejména zvýšená domácí poptávka.

Naopak nejvýrazněji klesla produkce ostatních dopravních prostředků a zařízení, a to o 10,8 procenta. „Projevila se vysoká srovnávací základna a vysoká rozpracovanost dlouhodobých zakázek,” uvedli statistici. Pokračoval rovněž pokles produkce i ve dvou významných průmyslových odvětvích, tedy v chemickém průmyslu a ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství. Zejména v hutnictví a slévárenství se již delší dobu projevují důsledky vysoké energetické náročnosti výroby a snížená poptávka, především ze zahraničí.

V meziměsíčním srovnání byla v prosinci průmyslová produkce vyšší o 0,2 procenta. „Prosincové výsledky průmyslu potvrdily trend z předchozích měsíců roku 2022. Produkce průmyslu jako celku stagnovala, byť v jednotlivých odvětvích docházelo k různým výkyvům. Potvrzují to i údaje za nové průmyslové zakázky, jejichž hodnota sice meziročně vzrostla, avšak meziměsíční porovnání na výrazné zvýšení zakázkové náplně neukazuje,” uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Hodnota nových zakázek v prosinci meziročně vzrostla o 10,1 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 9,3 procenta, tuzemské o 11,6 procenta. „K růstu hodnoty nových zakázek podobně jako u produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel: vlivem nízké srovnávací základny vzrostly nové zakázky v tomto odvětví meziročně o čtvrtinu,” dodali statistici.

„V celoročním vyjádření se produkce loni proti roku 2021 zvýšila o nevýrazných 1,7 procenta. Letošní rok bude podle našich předpokladů ještě slabší,” uvedl Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank.

Stavební rodukce si udržela mírný růst

Stavební výroba v Česku se loni meziročně zvýšila o 1,9 procenta, o rok dříve stoupla o 2,4 procenta. V prosinci zpomalil meziroční pokles stavebnictví na 0,2 procenta z listopadových 0,8 procenta. Meziměsíčně byla výroba vyšší o 1,2 procenta.

Podle statistiků loni nejrychleji rostla stavební výroba v prvním čtvrtletí, díky nízké srovnávací základně a příznivému počasí o 9,9 procenta. Naopak nejhorší výsledek zaznamenalo stavebnictví ve třetím kvartále, kdy jeho produkce klesla o 1,7 procenta.

Za celý loňský rok úřady vydaly 86 047 stavebních povolení, meziročně o 5,4 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb proti roku 2021 klesla o 1,6 procenta na 512,8 miliardy korun. Loni začala výstavba 41.546 bytů, meziročně jich bylo o 7,7 procenta méně. Dokončených bytů bylo o 14,1 procenta více, 39.460, což bylo nejvíce od roku 2007, uvedli statistici.

„Hlavním důvodem omezování výstavby nových bytů je nepochybně nižší dostupnost hypoték a negativní očekávání,” uvedl Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Zatímco za celý loňský rok stouplo pozemní i inženýrské stavitelství, v posledním měsíci roku se dařilo jen inženýrským stavbám, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí. Meziročně produkce tohoto odvětví vzrostla o 8,2 procenta.  Počet stavebních povolení, které úřady v prosinci vydaly, meziročně klesl o 15,6 procenta na 6700, orientační hodnota povolených staveb stoupla o 8,5 procenta na 51,2 miliardy. K růstu orientační hodnoty podle ČSÚ přispělo povolení velkých staveb dopravní infrastruktury. Zahájených bytů bylo v loňském prosinci meziročně o 21,9 procenta méně, tedy 3597. Počet dokončených bytů vzrostl téměř o třetinu na 4786. 

„V loňském roce bylo dokončeno 39 460 bytů. Jedná se o nejlepší výsledek od roku 2007. Ale lze očekávat, že rok 2023 přinese útlum ve stavebnictví, kdy se budou dokončovat rozestavené projekty a výrazně klesne zahajování nových staveb,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme