Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko vstoupilo do recese, potrvá až do března, míní bankovní asociace

Česko vstoupilo do recese, potrvá až do března, míní bankovní asociace
ČTK
 ČTK

Česká bankovní asociace (ČBA) letos očekává hospodářskou stagnaci, hrubý domácí produkt vzroste o 0,1 procenta. Česko by se mělo k hospodářskému růstu vrátit příští rok, kdy ekonomika poroste o 2,7 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické prognózy, kterou ČBA představila. Asociace je optimističtější než ministerstvo financí i Česká národní banka (ČNB), které letos očekávají hospodářský pokles.

Reklama

Prognóza předpokládá také snížení roční inflace na 10,8 procenta z loňských 15,1 procenta a růst nezaměstnanosti na čtyři procenta z loňských 3,4 procenta.

Lidem docházejí peníze (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Česko je v recesi, už milion lidí „nemá, kde brát“. A ČNB může podle MMF jejich živoření zhoršit

Česko je v recesi, milion lidí tu už „nemá, kde brát“. Přesto letos bude inflace dvouciferná. ČNB ovšem ani tak své úroky zvyšovat nemíní. Situace se tak trochu podobá stavu v USA, kde podle kritiků tamní centrální banka tlačí na „měkké přistání“ ekonomiky až tak moc, že tím naopak zvyšuje riziko přistání tvrdého, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Česko vstoupilo do recese koncem minulého roku a ČBA očekává, že mezičtvrtletně ekonomika poklesne i v prvním kvartálu letošního roku. Od druhého čtvrtletí by mělo přijít oživení, za celý rok ale HDP vzroste jen o 0,1 procenta. Podle ČBA to způsobí zejména výrazný pokles spotřeby domácností, které se kvůli vysoké inflaci potýkají s poklesem reálných mezd.

Obavy z recese v Německu jsou namístě

ČBA upozornila, že letošní rok bude pro domácnosti i firmy obtížný a zatížený řadou rizik. „Zahraniční vyhlídky se zkraje roku mírně zlepšily a některá rizika spojená například s cenami energií se zdají být dočasně pro ekonomickou aktivitu méně nepříznivá. Celá řada rizik pro globální ekonomiku však přetrvává, což je dáno pokračujícím válečným konfliktem na Ukrajině. Mimoto i citelný propad průmyslové výroby v Německu závěrem minulého roku připomněl, že obavy z recese našeho hlavního obchodního partnera jsou stále namístě," uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Inflace v lednu podle analytiků zrychlila. Odhady se ale rozcházejí mezi 16,2 a 19 procenty

Inflace v ČR letos v lednu proti prosinci 2022 zrychlila, a to zejména kvůli cenám energií a tradičním úpravám ceníků na počátku roku. Shodují se na tom analytici. Odhady lednové inflace se ale rozcházejí. Podle některých odborníků byl lednový meziroční růst cen 16,2 procenta, jiní odhadují až 19 procent. Prognóza České národní banky (ČNB) počítá s hodnotou nad 17 procent. V prosinci činila meziroční inflace 15,8 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o lednové inflaci v pátek.

Přečíst článek

Česko se bude nadále potýkat s inflací, která bude podle asociace klesat pomaleji, než se dosud předpokládalo. V závěru roku by se měla snížit na 7,7 procenta, ještě v listopadu přitom ČBA očekávala, že letos na konci roku bude meziroční inflace 5,2 procenta. Příští rok by se podle prognózy inflace měla za celý rok dostat na 3,2 procenta, k rovnovážné dvouprocentní hladině klesne až na konci roku 2024.

Vše o inflaci čtěte zde

Ministerstvo financí ve své prognóze z ledna očekává letos pokles HDP o 0,5 procenta, inflace podle něj za celý rok dosáhne 10,4 procenta. ČNB zveřejnila prognózu minulý týden, očekává letos snížení HDP o 0,3 procenta a příští rok růst o 2,2 procenta. Průměrná inflace letos podle centrální banky bude 10,8 procenta, příští rok ji předpokládá 2,1 procenta.

Pracovník ve firmě Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky, 6. února 2023, Kočín na Českobudějovicku.

Varování průmyslu. Polovina firem čeká propad zisku či přímo ztrátu

České firmy letos očekávají náročný rok. Více než polovina z nich očekává, že se jim propadne zisk nebo budou ve ztrátě. Zvýšení zisku předpokládá asi 14 procent tuzemských podniků. Situace se v jednotlivých odvětvích a firmách liší. Nejhorší scénář, který hrozil loni, ale nenastal. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR. Stát by podle firem měl vytvořit dlouhodobou koncepci pomoci.

Přečíst článek

Základní úroková sazba České národní banky (ČNB) je podle prognózy asociace na vrcholu a nepřekročí sedm procent, na kterých je od loňského června. Prognóza ale předpokládá pomalejší snižování sazby, na konci letošního roku by měla být na šesti procentech. „Bankovní ekonomové jsou zajedno, že ČNB začne s uvolňováním měnové politiky ještě letos. Těžiště očekávaného snižování sazeb ale přesouvají do roku 2024," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Firmy si budou chtít udržet zaměstnance

Mírná recese na přelomu roku se podle prognózy ČBA projeví jen slabě na trhu práce. Zaměstnavatelé si podle asociace chtějí udržet pracovní sílu i přes ekonomické potíže, protože zkušenosti z minulosti ukázaly, jak je obtížné získat vhodné pracovníky zpět. Prognóza očekává letos růst nezaměstnanosti na čtyři procenta, příští rok pokles na 3,8 procenta.

Závod Arcelor Mittalu v německém Eisenhüttenstadtu

Špatná zpráva pro české firmy. Německá ekonomika ke konci roku překvapivě klesla, míří k recesi

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu kvartálu nečekaně klesl o 0,2 procenta. Uvádí to v dnes zveřejněném rychlém odhadu spolkový statistický úřad. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že německá ekonomika bude stagnovat. Německo je přitom nejdůležitějším trhem pro české firmy.

Přečíst článek

Dluh veřejných financí bude letos podle ČBA 4,1 procenta HDP a v příštím roce tři procenta HDP. Celkové zadlužení státu ale budou vysoké rozpočtové deficity zvyšovat jen mírně, protože díky vysoké inflaci roste v nominálním vyjádření i HDP. Letos by tak mělo zadlužení dosáhnout 44,1 procenta HDP, příští rok 45,3 procenta HDP.

Dynamiku úvěrů nadále ovlivňují nejisté ekonomické prostředí a zvýšené úrokové sazby. Hypoteční trh pravděpodobně výraznější oživení nečeká a vzhledem k silné první polovině loňského roku bude pokračovat jeho meziroční pokles. Spotřebitelské úvěry budou stagnovat.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí na základě příspěvků analytiků tuzemských bank.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme