Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Účet za zestátnění EDF? Francouzská vláda si musí připravit až 200 miliard korun

EDF, francouzská energetická společnost
iStock
 ČTK

Francouzský stát nyní vlastní 84procentní podíl v energetické společnosti EDF. K jejímu plnému ovládnutí bude muset zvolit buďto výkup akcií za cenu s pořádnou prémií pro stávající investory, nebo znárodnění, což je však časově náročné a politicky problematické.

Reklama

Francouzská vláda se chystá zaplatit více než osm miliard eur (197 miliard korun) za opětovný návrat energetického gigantu EDF pod plnou státní kontrolu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva informované zdroje. Cílem vlády je podle zdrojů dokončit transakci ve čtvrtém čtvrtletí.

Podle jednoho ze zdrojů náklady na koupi podílu 16 procent, který stát nevlastní, mohou činit až téměř deset miliard eur. EDF a ministerstvo hospodářství se ke zprávě odmítly vyjádřit.

Přijde na podzim energetický šok?

Francouzská vláda minulý týden oznámila, že plánuje společnost zestátnit, což jí umožní získat větší kontrolu nad reorganizací zadlužené skupiny v době, kdy se Evropa potýká s energetickou krizí. Vláda nyní vlastní v EDF 84 procent.

RWE lignite power plant Niederaussem

Expert: Jádro německou plynovou krizi nevyřeší. To spíš uhlí

Prodloužení chodu zbývajících tří německých jaderných elektráren nepomůže vyřešit stávající německou krizi s nedostatkem zemního plynu. V rozhovoru s televizí ZDF to prohlásil šéf regulační Spolkové agentury pro sítě (Bundesnetzagentur) Klaus Müller.

Přečíst článek

Výkup, nebo znárodnění?

Podle zdrojů stát pravděpodobně učiní veřejnou nabídku na trhu s prémií k aktuální ceně akcií. Druhá možnost, kterou je zákon o znárodnění, by trvala příliš dlouho. Když premiérka Élisabeth Borneová minulý týden plány na zestátnění oznámila, měl podíl v držení menšinových akcionářů hodnotu přibližně pět miliard eur. Vláda ale bude muset odkoupit také konvertibilní dluhopisy za 2,4 miliardy eur a nabídnout menšinovým akcionářům výraznou přirážku, aby je nalákala k prodeji. Zdroje však upozornily, že konečné rozhodnutí zatím nepadlo.

Francie chce, aby se odkup uskutečnil v říjnu nebo v listopadu. Aby se tak stalo, musí postupovat rychle.

Dalším krokem by mělo být oznámení nabídnuté ceny a oficiální žádost. Poté se bude muset vyjádřit sama EDF a nezávislý odborník, který přezkoumá nabídnutou cenu. Vzhledem k dovoleným to bude nějakou dobu trvat. Podmínky nabídky tak bude možná muset země oznámit v příštích týdnech, ještě před srpnovými prázdninami.

Nord Stream 1

Dalibor Martínek: Rusko nás ekonomicky zlikviduje, ale v Evropě dál nesmyslně řešíme klima

Začala odstávka plynovodu Nord Stream 1, který vede ruský plyn do Německa. A ten zase z Německa proudí do Česka. Zásobníky se teď na zimu plnit nebudou.

Přečíst článek

Francie spoléhá na jádro

EDF je jednou z největších energetických společností v Evropě. Je také centrem francouzské jaderné strategie, na kterou vláda spoléhá, že zmírní dopady prudkého růstu cen energií, který ještě zhoršila válka na Ukrajině.

Vláda přišla s plánem na zestátnění EDF téměř 20 let poté, co byla firma s velkou slávou uvedena na burzu. EDF je silně zadlužená, bojuje s výpadky svých stárnoucích jaderných elektráren a stavba nových reaktorů má zpoždění a prodražuje se. Nese také hlavní tíhu vládních opatření, která mají chránit domácnosti před rostoucími náklady na energii.

Začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1

Lukáš Kovanda: Historický moment, do EU neteče téměř žádný ruský plyn

Ukrajina kvůli vrácení turbíny spílá Kanadě: „Vrážíte nám dýku do zad“. Ode dneška bude EU prakticky bez ruského plynu, s turbínou však Rusko podle Berlína přichází o záminku, proč Nord Stream 1 nezprovoznit.

Přečíst článek

EDF a francouzská vláda také nyní hledají nového šéfa EDF. Současný ředitel, 67letý Jean-Bernard Lévy, stojí v čele firmy od roku 2014 a skončit má do března příštího roku. Úkolem nového šéfa bude reorganizace a modernizace firmy a výstavba nových jaderných reaktorů.

O nárůstu vlivu státu na místní energetiku uvažují také Němci prostřednictvím pomoci do společnosti Uniper, a také Česká republika. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v projevu k národu uvedl, že ovládnutí energetického gigantu ČEZ či jeho výrobních kapacit, může být klíčové pro zvládnutí energetické krize.

ČEZ, sídlo

Po vzoru Německa. Stát pomůže ČEZ úvěrem ve výši desítek miliard korun

Stát půjčí energetické společnosti ČEZ prostřednictvím ministerstva financí až tři miliardy EUR (více než 74 miliard korun) ke zvýšení likvidity. Peníze budou určené pro ručení na energetické burze, když zálohy skládané na burzách dosahují rekordních výší kvůli vysokým cenám energií, řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Skládání záloh požaduje burza jako ochranu pro obchodníky s elektřinou.

Přečíst článek

Elektřina, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Další velké zdražování elektřiny přijde po podzimních volbách

ČEZ zdražuje lidem energie jen měsíc od posledního zdražení. Nejde letos o poslední zvyšování cen. Na podzim domácnosti čeká naprostý cenový šok, inflace může atakovat úroveň 20 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme