Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Těch dotací se nevzdáme. Agrofert z Babišových fondů opět žaluje stát kvůli nečinnosti

Agrofert z Babišových fondů opět žaluje stát kvůli nečinnosti.
Profimedia
 ČTK

Agrofert ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO) podal dvě žaloby na nečinnost na ministerstvo životního prostředí (MŽP). Jeho úředníci ani po více než roce nerozhodli o dvou žádostech firmy o dotace. Píše o tom web iRozhlas.cz. Dotace podle něj spadají do období, kdy byl Babiš premiérem a vztahoval se na něj zákon o střetu zájmů.

Reklama

"Žaloby se týkají nečinnosti ve věci rozhodnutí o žádostech o podporu dvou projektů," uvedla k žalobám bez bližších podrobností mluvčí ministerstva Lucie Ješátková.

Stát zarazil dotace za půl miliardy firmám Agrofertu z Babišova fondu. Budou se soudit?

Stát zarazil dotace za půl miliardy firmám Agrofertu z Babišova fondu. Budou se soudit?

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal ukončovat 28 žádostí o dotace dceřiných společností Agrofertu, firmy tak na své projekty nedostanou více než půl miliardy korun. Poté, co Evropská komise loni na jaře poslala do Česka závěr auditu ke střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) v oblasti zemědělských dotací a vystavila pokutu, je jasné, že Evropská unie peníze neproplatí. Firmy se mohou odvolat nebo i soudně bránit. Napsal to server iRozhlas.cz. Holding Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.

Přečíst článek

Agrofert se k žalobám vyjadřovat nechtěl. "Platí, že to nebudeme jakkoliv komentovat," cituje server mluvčího holdingu Pavla Heřmanského.

Dotace z dob Babišova premiérství

MŽP spravuje operační program Životní prostředí. Dceřiné společnosti Agrofertu o dotace požádaly v době, kdy byl Babiš premiérem. Žádosti podle webu skončily na seznamu projektů, které jsou způsobilé pro čerpání, ale nebyl na ně dostatek peněz. To se ale před více než rokem změnilo.

Andreje Babiše soud v dotační kauze Čapí hnízdo osvobodil.

Dopis čtenáře: Že Babiš krade? Tenhle stát byl založen na lži a krádežích

Na komentář Dalibora Martínka popisující cestu Andreje Babiše až k osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo reagovala řada čtenářů, Některé reakce vybíráme.

Přečíst článek

"Úředníci si s žádostmi nevěděli rady. Loni v březnu se kvůli tomu sešla třináctka zástupců různých úřadů, které rozdělují unijní dotace, na ministerstvu pro místní rozvoj. Řešili, jestli dotace ze zásobníků podané ještě za Babišovy vlády mohou nyní firmám přiklepnout. A to i z pohledu evropské legislativy ke střetu zájmů, ta je totiž přísnější než tuzemská," píše web.

"Předpokládáme, že nehledě na průběh soudních řízení bude o projektech rozhodnuto v horizontu příštích měsíců," dodala mluvčí MŽP Ješátková. Dotaz, proč ani rok po zmíněném jednání na ministerstvu pro místní rozvoj nemá ministerstvo o žádostech jasno, nechala bez odpovědi.

Agrofert již dříve se žalobou uspěl 

Dceřiné společnosti Agrofertu už dříve uspěly u soudu se žalobou na nečinnost ministerstva průmyslu a obchodu. Důvodem bylo rovněž dlouhé rozhodování o dotacích.

Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) odevzdal podpisové archy na ministerstvu vnitra, 4. listopadu 2022, Praha

Brusel odblokoval peníze na projekty Agrofertu

Česko může požádat EU proplacení dotací pro holding Agrofert, které byly dosud zablokované kvůli auditnímu prověřování střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle webu iROZHLAS.cz to uvedla Evropská komise (EK) v dopise českým úřadům.

Přečíst článek

Server připomíná, že dlouhé rozhodování úřadů je dáno auditem ke střetu zájmů Evropské komise, který byl v Česku na začátku roku 2019 a který se zaměřil na tehdejšího premiéra Babiše a dotace pro koncern Agrofert, který má vložený ve svěřenských fondech.

Audit konstatoval, že Babiš byl jako člen vlády ve střetu zájmů a dceřiné firmy Agrofertu neměly během jeho vládního působení na dotace nárok. Babiš ale jakýkoliv konflikt zájmů odmítá.

Agrofert přijde o 40 milionů evropských dotací. Kvůli Babišovu střetu zájmů, tvrdí stát

Agrofert přijde o 40 milionů evropských dotací. Kvůli Babišovu střetu zájmů, tvrdí ministr Bartoš

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) neproplatí evropské dotace za 40 milionů korun, případně je bude vymáhat zpět. Důvodem je střet zájmů expremiéra a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), uvedl server iROZHLAS.cz. Příjemci dotací totiž v projektech ve výběrových řízeních vybrali firmy z holdingu Agrofert, a to podle ministerstva v rozporu se zákonem. Peníze byly určené například školám, školnímu statku či Olomouckému kraji.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme