Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česko z EU loni získalo o skoro devadesát miliard víc, než zaplatilo

Eurobankovky, ilustrační foto
Pixabay

Česká republika loni získala z rozpočtu Evropské unie o skoro 90 miliard korun více, než do něj odvedla. Je to ještě o pár miliard víc než předloni. Celkově od vstupu ČR do EU v květnu 2004 se Česko stane v souhrnu skoro bilionovým čistým příjemcem evropských peněz, uvedlo ministerstvo financí.

Reklama

Česká republika loni získala z unijního rozpočtu o 88,8 miliardy korun více, než do něj odvedla. Z celkové sumy takzvané čisté pozice tvoří 23,5 miliardy korun příjmy z Evropského plánu na podporu oživení NextGeneration EU (NGEU). Tyto peníze Česká republika obdržela koncem loňského září. Bez této sumy je rozdíl mezi příjmy z EU a odvody do EU 65,3 miliardy korun, uvedlo ministerstvo financí. Předloni takzvaná čistá pozice České republiky činila 85,4 miliardy korun.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 Česká republika do konce roku 2021 zaplatila do rozpočtu EU 743,3 miliardy korun a získala z něj 1,71 bilionu korun. Od vstupu do EU tak celková čistá pozice České republiky činí 961,5 miliardy korun. Při započtení příjmů z NGEU činí čistá pozice 984,3 miliardy korun.

Podpora „chytrých” projektů

„Členství v Evropské unii je pro naši vládu nezpochybnitelné nejen z finančního hlediska, kdy se už příští rok staneme v souhrnu bilionovým čistým příjemcem evropských peněz, ale také jako symbol našeho ukotvení v západním světě. V následujících pěti letech budeme čerpat stamiliony eur z Národního plánu obnovy, které musíme dokázat efektivně využít k modernizaci naší země. Musí jít o chytré projekty s přidanou hodnotou, které nebudou jen plodit další byrokratickou zátěž a naší zemi v rozvoji nijak nepomůžou,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Reklama

peníze, ilustrační foto

Vládní dluh překročil 2,5 bilionu korun

Dluh vládních institucí ČR stoupl ve druhém čtvrtletí meziročně o 252,2 miliardy korun na 2,517 bilionu korun. Míra zadlužení vzrostla oproti loňsku z 39,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 42,7 procenta.

Přečíst článek

Za pokračující kladnou čistou pozicí loni byly podle ministerstva financí nadále především příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti za 94,7 miliardy korun. Dále šlo o příjmy ze Společné zemědělské politiky EU za 31,5 miliardy korun. Dlouhodobý postupný nárůst odvodů České republiky pak odráží podle úřadu rostoucí objem rozpočtu EU i dlouhodobé posilování ekonomické vyspělosti České republiky v rámci Evropské unie.

Podle posledních dostupných informací z roku 2019 bylo největším přispěvatelem do unijního rozpočtu Německo, které odvedlo o 14,3 miliardy eur (zhruba 372 miliard korun) více, než z něj dostalo. Největším příjemcem peněz bylo Polsko, které získalo z rozpočtu EU o 12 miliard eur víc (zhruba 312 miliard korun), než do něj odvedlo.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropský parlament

Česko dál získává z EU víc peněz, než jí odvede. Rozdíl za pololetí byl skoro 46 miliard

Přečíst článek
Brusel zarazil dotace na protipovodňové projekty v Česku za půl miliardy. O peníze žádala dřívější Babišova vláda

Brusel zarazil dotace na protipovodňové projekty v Česku za půl miliardy. O peníze žádala dřívější Babišova vláda

Přečíst článek
Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců Laura Kövesiová

Unijní fondy nezajímají jen státy, ale i zločince a mafii, říká šéfka evropských žalobců. Jde o miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme