Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Agrofert neuspěl se žalobou u EU na pozastavení dotací kvůli údajnému Babišovu střetu zájmu

Andrej Babiš, poslanec
ČTK
 ČTK

Tribunál Evropské unie zamítl žaloby dvojice firem z holdingu Agrofert na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací z fondů Evropské unie. Mlékárna Hlinsko a Primagra neuspěly se stížností na předloňské rozhodnutí, k němuž komise dospěla na základě auditu střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše. Na soudní verdikt z poloviny září upozornila Česká televize.

Reklama

Obě firmy se loni obrátily na druhou nejvyšší soudní instanci EU, protože nesouhlasily s výsledky auditu. Podle komise neměly nárok na dotace, neboť auditoři dospěli k závěru, že Babiš jako premiér stále ovládá holding, i když jej vložil do svěřenských fondů. Babiš s tímto závěrem nesouhlasil a tvrdil, že převedením do fondů vyhověl českým zákonům.

Firmy argumentovaly zejména tím, že komise porušila jejich práva, když neměly během auditního řízení „možnost být vyslechnuty". Brusel by navíc podle obou společností neměla prověřovat konkrétní projekty, ale zaměřovat se na dotační systém.

Sídlo Agrofertu v Praze-Chodově

I Agrofert doběhly drahé energie. Odstaví závod v Hodicích na Jihlavsku

Zemědělci, potravináři, chovatelé a celý zpracovatelský průmysl se prohýbá pod vysokými cenami energií. Vláda pro ně přichystala pomoc. K některým ale nedorazila včas. První oběť drahých energií z řad potravinářských závodů už hlásí i gigant Agrofert. Odstaví výrobu masného závodu v Hodicích na Jihlavsku.

Přečíst článek

Soud námitky firem v písemném verdiktu 14. září zamítl a nařídil jim uhradit náklady řízení. Soudci v Lucemburku konstatovali, že zmíněný dopis sám o sobě nemůže „vyvolat závazné právní účinky” a nelze tedy po soudu požadovat jeho anulování.

Soudci odmítli některé další argumenty firem, uvedli nicméně, že rozhodnutí českých orgánů nevyplácet na základě dopisu komise firmám z Agrofertu dotace, je napadnutelné u českých soudů.

„Soud sice naši žalobu zamítl, ale v odůvodnění nám dal za pravdu,” sdělil mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. „Věříme, že se tímto rozhodnutím budou české orgány konečně řídit,” dodal.

Miliardář Andrej Babiš

Francouzský soud zkoumá Babišův nákup vil ve Francii kvůli podezření z praní špinavých peněz

Francouzský Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) zahájil předběžné vyšetřování pro podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků v souvislosti s nákupem nemovitostí českým expremiérem Andrejem Babišem ve Francii, uvedl deník Le Monde. PNF podle zjištění novinářů zkoumá podmínky nabytí vily v Mougins na jihu Francie a vyšetřování zahájil v únoru. Babiš dnes zopakoval, že veškeré nákupy nemovitostí ve Francii se uskutečnily v souladu se zákony. Detaily o vyšetřování nezná, informaci má z médií, uvedl.

Přečíst článek

Expremiér u soudu: Kauza Čapí hnízdo je vykonstruovaná, věřím ve spravedlivý proces

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo je nepravdivá, nereálná a nepodložená důkazy, řekl dnes obžalovaný expremiér Andrej Babiš (ANO) u soudu v úvodu své výpovědi. Uvedl, že před soudem stojí proto, že šel do politiky. Politizaci trestního řízení vidí mimo jiné v tom, že jeho původně zastavené stíhání pokračovalo po zásahu nejvyššího státního zástupce. Za pomoc k padesátimilionovému dotačnímu podvodu Babišovi hrozí pět až deset let vězení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme