Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Agrofert přijde o 40 milionů evropských dotací. Kvůli Babišovu střetu zájmů, tvrdí ministr Bartoš

Agrofert přijde o 40 milionů evropských dotací. Kvůli Babišovu střetu zájmů, tvrdí stát
ČTK
 ČTK

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) neproplatí evropské dotace za 40 milionů korun, případně je bude vymáhat zpět. Důvodem je střet zájmů expremiéra a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO), uvedl server iROZHLAS.cz. Příjemci dotací totiž v projektech ve výběrových řízeních vybrali firmy z holdingu Agrofert, a to podle ministerstva v rozporu se zákonem. Peníze byly určené například školám, školnímu statku či Olomouckému kraji.

Reklama

„Agrofert nemůže být zvýhodněn na úkor jiných podnikatelů, kteří dodržují předpisy. Andreje Babiše jsem mnohokrát varoval, že musí vyřešit svůj střet zájmů a nemůže si brát občany jako své rukojmí," uvedl pro iRozhlas.cz ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Rozhodla právní analýza

Vychází z právní analýzy, kterou si nechal vypracovat. „Žadatelé jsou v této věci spíše oběťmi, jelikož je zástupci tehdejší vlády ujišťovali, že střet zájmů neexistuje. Navíc společnosti z koncernu Agrofert nepravdivě uváděly, že Andrej Babiš není jejich skutečným majitelem," dodal.

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Dalibor Martínek: Babiš je esencí Čechů. Když všichni kradou, není to trestný čin. Je to způsob života

Deset let se tady zabýváme případem ambiciózního Slováka Andreje Babiše. Tomu nestačilo, že vydělal spoustu peněz, převzal spoustu podniků, často dravčím způsobem. Ještě si chtěl sáhnout na evropské dotace. Dělají to tak přece všichni. Udělal to, vymyslel mechanismus, jak to bude právně kryté. A vyšlo mu to. Chytrolín.

Přečíst článek

Babiš od počátku jakýkoliv střet zájmů odmítá. Také Agrofert, který expremiér vložil do svěřenských fondů, tvrdí, že podniká v souladu se zákony a v případě střetu zájmů to platí také.

Ministerstvo pro místní rozvoj začalo postupně informovat některé příjemce evropských peněz z programu IROP, kterým byly dotace přislíbeny v letech 2017 až 2019, že je nedostanou, případně je budou muset vrátit. Dohromady by mohlo jít o projekty za více než 40 milionů korun.

Nejvíce postižený je Olomoucký kraj

Podle informací iRozhlas.cz se krok nejvíce dotkne Olomouckého kraje, který na soupisce figuruje celkem osmkrát. Dohromady má jít o dotace za zhruba 11,7 milionu korun. Především zemědělskou techniku jim měla dodat dceřiná společnost Agrofertu.

Andrej Babiš

Nevinen. Soud zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud dnes nepravomocně osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách.

Přečíst článek

Kvůli střetu zájmů tehdejšího premiéra Babiše se v Česku na začátku roku 2019 uskutečnil audit vedený kontrolory z Evropské komise. Podle nich Babiš byl během svého vládního angažmá ve střetu a porušoval českou i evropskou unijní legislativu, a řada dotací tak byla Agrofertu vyplacena neoprávněně.

Podle tuzemského zákona ke střetu zájmů není možné poskytnout dotaci, ale také veřejnou zakázku, firmě, v níž drží alespoň čtvrtinový podíl veřejný funkcionář, uvedl iRozhlas.cz.

Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) odevzdal podpisové archy na ministerstvu vnitra, 4. listopadu 2022, Praha

Brusel odblokoval peníze na projekty Agrofertu

Česko může požádat EU proplacení dotací pro holding Agrofert, které byly dosud zablokované kvůli auditnímu prověřování střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle webu iROZHLAS.cz to uvedla Evropská komise (EK) v dopise českým úřadům.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Konec zlatých časů. O dotace přijdou Agrofert z Babišova fondu, Hamé či Madeta

AKTUALIZOVÁNO: Konec zlatých časů. O dotace přijdou Agrofert z Babišova fondu, Hamé či Madeta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme