Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Syn miliardáře Sourala expanduje na Slovensko se srovnávačem cen bytů

Vít Soural, Flat Zone
Flat Zone, poskytnuto Vítem Souralem
Dalibor Martínek

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, chystá vstup na slovenský trh se svým start-upem Flat Zone, který se věnuje datové analytice. Cenové mapy bytů, které tvoří, patří k nejpřesnějším z těch, jež jsou v Česku k dispozici. Ve výhledu je také Polsko. Marcel Soural se letos poprvé ocitl v žebříčku časopisu Forbes mezi sto nejbohatšími obyvateli Česka, jeho majetek Forbes odhaduje na 2,6 miliardy korun.

Reklama

„Na slovenský trh vstupujeme s kompletním přehledem všeho, co se na Slovensku aktuálně staví,“ říká Vít Soural, který celý startup na srovnávání cen nemovitostí vybudoval. Služby by na tamním trhu měla společnost začít poskytovat na konci listopadu.

„Naším cílem je zvyšovat transparenci informací o rezidenčních trzích ve středoevropském regionu. Kromě vyhledávače připravujeme mimo Česko spustit také datovou aplikaci Studio, která zjednodušuje firemním klientům dělat rozhodnutí založená na přesných a kompletních datech. Transparentnost dat je na těchto trzích stále poměrně nízká, lidé ani firmy nemají přístup ke kompletním informacím. To chceme změnit,“ vysvětluje zakladatel start-upu.

>>>>>>Zajímáte se o dění na trhu realit? Pak by vám neměla uniknout naše rubrika Reality<<<<<<

První data, která už ze slovenského trhu agregátor Flatzone.cz posbíral, ukazují cenové odlišnosti od trhu českého. V Česku se podle Flatzone.cz nové nemovitosti aktuálně k 19. říjnu nabízejí průměrně za 4200 eur (přes 107 tisíc korun) za metr čtvereční. V Praze je to dokonce za téměř 5500 eur za metr, tedy 140 tisíc korun.

Střecha mrakodrapu N Tower se změní podle návrhu studentů brněnské VUT.

Výškové limity dělají z Česka skanzen. A mrakodrapy jsou jen jinde ve světě

Výstavba výškových budov, což teprve mrakodrapů, tady povážlivě vázne. Proč? Jsou snad mrakodrapy škodlivé či nepatřičné, nebo jen Češi uvázli myšlenkově v jiné době?

Přečíst článek

Na Slovensku jsou ceny nižší, celostátně to je 3500 eur za metr čtvereční, v Bratislavě pak čtyři tisíce eur.

Flatzone.cz funguje na principu sběru dat. Start-up pracuje s vlastním digitálním nástrojem, který denně automaticky aktualizuje data z webů a ceníků všech místních developerů. Z dalších veřejných zdrojů pak portál shromažďuje data o občanské vybavenosti v jednotlivých lokalitách, o vývoji cen i nabídky, o poptávkových trendech, o vývoji nájmů, o prodejích secondhandových bytů a podobně. Data portál následně zanalyzuje do komplexní databáze starých i nových bytů.

Robotická práce

V praxi to vypadá tak, že po zadání jakéhokoliv města nebo regionu dodá vyhledávač data o počtu volných projektů nebo konkrétních bytů, ukáže průměrnou cenu nemovitosti, průměrnou cenu za metr čtvereční a cenové histogramy. Výsledky lze zobrazit buď po celých projektech, nebo po jednotlivých bytech a výběr upřesnit použitím filtrů.

„Základem obrovské databáze Flatzone.cz jsou naši roboti, kteří bez ustání prohledávají nabídku na internetu a z ní pak sestavují ucelený přehled pro každého zájemce, který chce mít přehled o trhu, nebo který má zájem o nové bydlení,“ vysvětluje princip fungování firmy mladý Soural.

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Ceny bytů rostou ve většině světa, Česko je ale velký extrém

Kdo si chce aktuálně pořídit vlastní bydlení, musí si značně připlatit. A to v mnoha zemích světa. I když skokový růst cen v Česku patří v tomto případě mezi největší.

Přečíst článek

Své služby poskytuje Flat Zone zdarma. Byznys model je postavený zaprvé na inzerci pro developery. Druhým způsobem monetizace je analytická platforma pro firemní klienty – developery, investory, banky či správce nemovitostí, kteří si díky údajům mohou dělat komplexní analýzy rezidenčního trhu. A to jak v segmentu novostaveb, tak i u second handu, a to včetně pronájmů. 

„Nabízíme komplexní odhad prodejních cen už před jejich zápisem do katastru. Velcí developeři jako Metrostav Development, Karlín Group, V Invest, Geosan Development nebo Skanska Reality využívají naši aplikaci k tomu, aby analyzovali své investiční záměry,“ popisuje Soural mladší.

Vstup na Slovensko nemá být posledním expanzním plánem. V hledáčku firmy je také Polsko, následně další trhy.

Výstavba bytů, ilustrační foto

Byty v Česku zdražily o 14,5 procenta. Růst byl třetí nejvyšší v EU

Meziroční růst cen domů a bytů v Česku ve druhém čtvrtletí zrychlil na 14,5 procenta, což je nejvíce za posledních šest let. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst třetí nejvyšší.

Přečíst článek

"Cloudin není jen experimentální instalací na vrcholku výškové budovy. Je to také pohybový a vizuální prožitek s hlavou mezi oblaky," popisují autoři mlhu.

Takto by se mohla proměnit střecha nejvyšší budovy v Česku

Ideová soutěž, která měla přinést inspiraci na modernizaci a zlepšení nejen střešní terasy nejvyšší budovy v Česku, brněnské AZ Tower, má vítěze.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Skiareál Rokytnice nad Jizerou

Další miliardář na horách. Skupina Trigema Marcela Sourala kupuje skiareál v Rokytnici nad Jizerou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme