Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byty v Česku zdražily o 14,5 procenta. Růst byl třetí nejvyšší v EU

Výstavba bytů, ilustrační foto
iStock

Meziroční růst cen domů a bytů v Česku ve druhém čtvrtletí zrychlil na 14,5 procenta, což je nejvíce za posledních šest let. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst třetí nejvyšší.

Reklama

V EU ceny ve druhém letošním čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 7,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

„Nejenom, že jsou nyní byty v ČR nejdražší v historii, ale současně jejich cena v meziročním srovnání roste nejrychleji. Ceny jsou téměř o tři čtvrtiny vyšší než v roce 2015. Důvodů rychlého růstu cen bytů a rodinných domů v ČR je hned několik. Na straně nabídky to je jednoznačně malá nabídka nových bytů v důsledku pomalé výstavby. Druhým důvodem jsou v posledních měsících rychle rostoucí ceny stavebních prací, a především stavebních materiálů,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Ceny bytů v prvním čtvrtletí vzrostly ve všech zemích EU s výjimkou Kypru, kde se o 4,9 procenta snížily. Nejvíce se zvýšily v Estonsku, a to o 16,1 procenta. Následovaly Dánsko (o 15,6 procenta), Česko a Lucembursko (o 13,6 procenta). Nejméně ceny stouply v Itálii (o 0,4 procenta), v Rumunsku (o tři procenta) a ve Španělsku (o 3,3 procenta). Údaje za Řecko nejsou dlouhodobě k dispozici.

Výstavba bytů Praha, ilustrační foto

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Přečíst článek

„V zemi, kde se desítky let o důchodové reformě jenom mluví, lidé tuší, že od zadluženého státu nemohou čekat nějaké zajištění na stáří. Proto nelze vyloučit, že k růstu kupních cen nemovitostí přispívají i ti, kteří si dnes koupí druhou nemovitost jako formu zajištění na stáří. Ale tuto nemovitost okamžitě začnou pronajímat, nezeje prázdnotou. A tak je dnes na trhu více bytů k pronájmu, než by bylo, kdyby ceny nemovitostí tolik nerostly,” uvedl analytik společnosti Natland Petr Bartoň. Kvůli této nabídce pak podle něj nutně rostou ceny nájmů pomaleji, než by rostly bez ní. „Ten, kdo volá po omezení vlastnictví druhých nemovitostí, tak automaticky volá po rychlejším zvyšování nájmů. Ceny prodeje a ceny pronájmu jsou spojené nádoby,” podotkl Bartoň.

V Česku rostly ceny nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi unie nejrychleji nepřetržitě od posledního čtvrtletí 2016 do konce třetího čtvrtletí 2017. Nejvyšší růst byl zatím ve druhém čtvrtletí 2017, kdy domy a byty v ČR meziročně zdražily o 13,3 procenta. V porovnání s průměrem EU byl tehdy růst více než třikrát vyšší.

Úvěry hypoték, ilustrační foto

Na hypotečním trhu se rozmáhá velká nemorálnost: mezigenerační úvěry

Banky chtějí, aby splácení hypotéky mohly po rodičích dědit děti, důvodem je i aktuální zvýšení úroků České národní banky. Ta je však proti těmto takzvaným mezigeneračním hypotékám.

Přečíst článek

„Situace v České republice se začíná vymykat kontrole a znemožňuje střední třídě, aby si pořizovala vlastnické bydlení. Jedinou institucí v naší zemi, která se proti současné situaci snaží bojovat, je Česká národní banka. Ta intenzivně zvyšuje úrokové sazby, což by mělo vést ke snížení zájmu lidí o hypoteční úvěry. I přesto pokles tempa růstu cen nemovitostí lze očekávat nejdříve v příštím roce, kdy bychom se měli vrátit na jednocifernou úroveň,” dodal analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byty, ilustrační foto

Nové byty v Praze zdražují a dál budou. Metr čtvereční je za víc než 118 tisíc

Přečíst článek
Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Přečíst článek
Německo, Sasko

V Německu zuří opravdová realitní krize. Ceny bytů a domů spadly na šedesátileté dno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme