Reklama

Byty v Bratislavě jsou o třetinu levnější než v Praze

Bratislavské sídliště
iStock
Dalibor Martínek

Mladý Vít Soural, syn miliardáře a developera Marcela, vstoupil letos na podzim na Slovensko se svým start-upem Flat Zone, který srovnává a analyzuje ceny bydlení. Nyní ze slovenského trhu přináší první data.

Reklama

Cena prodaných nových bytů v Bratislavě se pohybuje v průměru na 3650 eurech, což je v přepočtu necelých 95 tisíc korun. Ceny nových bytů jsou tam asi o třetinu nižší než v Praze, jsou přibližně stejně drahé jako v Brně. A rozdíl v cenách, za které jsou byty nabízené, a za které se ve skutečnosti prodají, činí osm až deset procent. Což je na českém a slovenském trhu obdobné.

Projekt Flat Zone je schopen získávat z trhu velmi přesná data. „Data sbíráme na principu scrapingu, tedy automatický sběr veřejně dostupných informací na internetových stránkách. Tímto způsobem jsme schopni každý den sbírat tisíce nových řádků ze stovek zdrojů. V naší databázi klienti najdou data o novostavbách, secondhandech a individuálních nebo institucionálních pronájmech,“ tvrdí Vít Soural.

Vít Soural, Flat Zone

Syn miliardáře Sourala expanduje na Slovensko se srovnávačem cen bytů

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, chystá vstup na slovenský trh se svým start-upem Flat Zone, který se věnuje datové analytice. Cenové mapy bytů, které tvoří, patří k nejpřesnějším z těch, jež jsou v Česku k dispozici. Ve výhledu je také Polsko. Marcel Soural se letos poprvé ocitl v žebříčku časopisu Forbes mezi sto nejbohatšími obyvateli Česka, jeho majetek Forbes odhaduje na 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Tímto způsobem tak firma zjistila, že třeba v listopadu letošního roku se v Bratislavě prodalo 229 bytů. Z toho bylo 52 procent dvoupokojových s průměrnou prodejní cenou 3627 eur. Téměř třicet procent bytů mělo tři pokoje, necelých deset procent byly jednopokojové byty s průměrnou cenou 4402 eur. Pro znalce Bratislavy, největší nabídka se nachází ve čtvrti Ružinov.

Hypoteční trh má na Slovensku objem 36 miliard eur, což je v aktuálním přepočtu necelých 940 miliard korun. Český trh je o polovinu větší.
Trh nájemního bydlení je podle údajů Flat Zone v Bratislavě asi poloviční oproti Praze, činí 4200 bytů. Cena nájmu za metr čtvereční je v průměru 11,1 eura, tedy téměř 290 korun. Nájmy jsou tak o patnáct procent nižší než v Praze.

Na celém Slovensku je v současnosti v nabídce jedenáct set bytů s průměrnou cenou 2600 euro za metr, což je necelých sedmdesát tisíc korun. V Česku je průměrná cena kolem osmdesáti tisíc korun za metr, nabídka asi čtyřikrát větší.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Bytová výstavba, ilustrační snímek
video

Nabídky nových bytů v Praze atakují hranici 140 tisíc za metr čtvereční

Nabídkové ceny nových bytů v Praze se na konci letošního třetího čtvrtletí vyšplhaly v průměru na 137 518 korun za metr čtvereční, meziročně se jedná o nárůst o více než pětinu. Prodejní ceny bytů v metropoli se zvýšily téměř o 15 procent a ve všech obvodech přesáhly cenu 115 tisíc korun za metr. Ukazují to data ze společné analýzy tří velkých developerských společností Central Group, Trigema a Skanska Reality.

Přečíst článek

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Jak vyzrát na inflaci? Realitní fondy to umějí. Ale ne všechny

Kam vložit peníze, aby neztrácely hodnotu, když se inflace blíží šesti procentům? A podle ekonomů půjde až k sedmi procentům, možná i výše. Tuto otázku řeší řada lidí, kteří mají úspory. Realitní fondy to dokážou. Ale pozor, ne všechny. Vždy je třeba vybírat.

Přečíst článek

>>>>>>Zajímáte se o investice do realit? Čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme