Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analýza: Ceny bytů rostou ve většině světa, Česko je ale velký extrém

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.
iStock
Viliam Buchert

Kdo si chce aktuálně pořídit vlastní bydlení, musí si značně připlatit. A to v mnoha zemích světa. I když skokový růst cen v Česku patří v tomto případě mezi největší.

Reklama

Z pravidelného srovnání v desítkách zemí, které připravuje magazín The Economist, vyplývá, že ceny bydlení se zvyšují v mnoha vyspělých státech už od roku 2011. Tempo růstu ale začalo zrychlovat loni a pokračuje i letos. Přičítá se to i dopadům koronaviru. Extrémní vzestup se přitom už mnoho let týká České republiky. Dá se dokonce označit za nebývalý.

Příklady ze světa

Například v sousedním Německu podle The Economist ceny bydlení v letech 2000 až 2016 stagnovaly či dokonce v průměru poklesly. Jenže za necelých posledních pět let poskočily nahoru o 45 procent. V Rakousku začalo zdražování bydlení v roce 2010 a do konce minulého roku to představovalo 61 procent. Ovšem za celou jednu dekádu. 

Ve Velké Británii pak ceny nešly nahoru v poslední dekádě tak rychle, jenže tam je bydlení o hodně dražší než ve zmiňovaném Německu a Rakousku. Naopak Spojené státy jsou mezi nejvyspělejšími zeměmi v cenové hladině někde uprostřed. Tam se situace začala dramaticky měnit loni.

Marek Mora, viceguvernér ČNB

My nechráníme spotřebitele, ale finanční stabilitu, říká viceguvernér Mora

České banky hlídáme, hypoteční pravidla příliš neporušují. Nemovitosti jsou drahé, ale už jsou vidět signály ochlazení, říká v rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora.

Přečíst článek

V zemích, kde mají podle nejrůznějších parametrů lidé nejvyšší životní úroveň, je přitom současně dražší bydlení. Jako příklad slouží Nový Zéland, Kanada, Švédsko, Austrálie či Norsko (v tomto  pořadí).

Pokud jde o některá velmi atraktivní města, kam se stěhují lidé za prací z celého světa, bývá růst daleko vyšší než v jiných částech jednotlivých států. Například v letech 2013 až 2018 vzrostly ceny bytů v Hongkongu o 40 procent, v Amsterdamu o 54, v Berlíně o 63 a v Dublinu dokonce o 78 procent. Jenže v té samé době v New Yorku jen o 16, v Curychu o 15 a v Tokiu jen o čtyři procenta. V Miláně či v Singapuru dokonce tehdy ceny klesly.

V ceně bydlení se samozřejmě promítá i to, jak se které zemi daří ekonomicky. Takže v posledních deseti letech ceny stagnovaly či dokonce poklesly v Japonsku, Řecku či Itálii. V Portugalsku zase stoupají z jiného důvodu - byly na úroveň nejvyspělejšího světa moc nízko.

Zásah pandemie

Růst cen bydlení začal více zrychlovat loni a pokračuje i letos. Důvody? Lidé v koronakrizi ušetřili peníze a nízko byly i úrokové sazby. Pandemie rovněž proměnila preference kupujících, enormně se zvýšil zájem o předměstí i venkovské oblasti, zatímco samotná centra měst teď tolik nelákají.

Výstavba bytů v Česku

Stavební materiál i práce zdražují, ohrožuje to projekty

Banky již evidují případy klientů, kterým došly peníze z hypotéky před dokončením stavby kvůli rostoucím cenám materiálů. Řeší to dodatečnými úvěry i změnami v projektu.

Přečíst článek

V Americe se ceny bydlení k letošnímu lednu meziročně zvýšily o 11 procent, což bylo nejrychlejší tempo za posledních 15 let. Na Novém Zélandu ceny vzrostly meziročně o 22 procent, v Německu o devět a v Británii o osm procent. Mezi 25 vyspělými zeměmi, které The Economist sleduje, vzrostly reálné ceny bydlení v průměru za rok 2020 ale jen o pět procent. Nic z toho se ale netýká České republiky.

Drahé Česko

Ceny bytů v Praze rostou nepřetržitě již od začátku roku 2012. Trend pokračuje i v roce 2021, a to u všech segmentů bytového fondu. Průměrná cena bytu v cihlovém domě se ocitla na novém historickém maximu 110 tisíc korun za metr čtvereční. Byty v panelových domech se cenově dostaly na 90 tisíc korun za metr čtvereční.

Celková průměrná cena bytů v Praze ve třetím čtvrtletí letošního roku podle analýzy společnosti RE/MAX, která zhodnotila doposud uzavřené transakce a rozpracované zakázky, jež budou dokončeny v průběhu dalších měsíců, prorazí hranici 102 000 korun za m2. To je nárůst o 24 procent ve srovnaní s prvním čtvrtletím roku 2020 - tedy před vypuknutím koronavirové pandemie,- kdy se průměrná cena pohybovala okolo 83 000 korun za metr čtvereční.

Ceny nemovitostí budou podle realitního makléře RE/MAXu Iztoka Toplaka růst napříč regiony i ve třetím kvartále letošního roku. Nejpomaleji rostoucím regionem je přitom Praha.

Ceny rostou hlavně v regionech

Indikovaná průměrná realizovaná cena bytů podle současných rezervovaných zakázek bude ve třetím čtvrtletí letošního roku v ČR (bez Prahy) překračovat 50 tisíc korun za čtvereční metr bytové plochy. To je nárůst skoro o 40 procent v porovnání s prvním čtvrtletím roku 2020, tedy
z doby před začátkem omezení způsobeného pandemií, kdy byla průměrná realizovaná cena necelých 36 tisíc korun za metr čtvereční.

Ostatní sledované regiony i města se chovají velmi podobně a prakticky ve všech pokračuje růstový trend. V Brně se průměrná cena bytu dostává aktuálně nad 85 tisíc korun za metr čtvereční. V Kladně, Kolíně a Plzni poprvé v historii překročila hranici 60 tisíc korun za m2. K výraznému růstu dochází také například v Ústí nad Labem, které je vnímáno jako nejlevnější krajské město. Ačkoli se ve srovnání s ostatními městy bude zdát hodnota 29 tisíc korun za m2 jako velmi nízká, ještě před šestí lety se zde nemovitosti prodávaly v průměru za 10 tisíc korun za m2.

A jaké jsou důvody extrémního růstu v Česku? Na vině je dlouholetý nepoměr mezi nabídkou a poptávkou. Bytů je málo a větší objem výstavby brzdí zdlouhavé povolovací procesy. Teď Poslanecká sněmovna definitivně posvětila po vetu Senátu novelu stavebního zákona, který by měl situaci řešit, ale odborníci jsou pořád skeptičtí. 

Dnes už nejenom Praha, ale i některá další města jsou také oblíbenou lokalitou zahraničních investorů. Až čtvrtina nových bytů se prodává jako investice, majitelé v nich nebydlí. Do cen bytů teď navíc zasahují i zvyšující se ceny stavebních pozemků a v posledních měsících i prudký nárůst cen stavebních materiálů.

Byty, ilustrační foto

Češi si za pololetí půjčili na bydlení tolik, co jindy za rok

Hypotéky dál lámou rekordy. Za pololetí překonaly roční objemy silných let 2016 a 2017. Navzdory tomu, že se hypoteční sazba vrátila nad dvě procenta a dál roste.

Přečíst článek

Česko má i další specifikum. Vlastní bydlení zde má až 80 procent lidí. V Německu je to pouze 50 procent, protože tam je oblíbené i nájemní bydlení, stejně jako v Rakousku.

Dá se také očekávat, že cenová bytová bublina v České republice ještě tak rychle nepraskne. „Máme perfektní geografickou polohu. Je tady dobrá úroveň života. Jsme bezpečná země. Není žádný problém sem nalákat další lidi ze západní Evropy či Skandinávie,“ popisuje situaci Jan Melichar, který je ředitelem divize nadnárodních společností v české a slovenské pobočce globální banky Citi.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byty v Praze meziročně zlevnily

Nová data: Byty v Praze meziročně zlevnily. Nájmy však rostly a krize na trhu bydlení se prohlubuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme