Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropný Exxon v zisku dotahuje Apple, zatímco řidiči dál draze tankují

Exxon Mobil
ČTK
 ČTK

Americký Exxon Mobil se ve třetím čtvrtletí přiblížil zisku nejhodnotnější společnosti na světě, firmy Apple. A není jediný z ropných gigantů, který hlásí obří zisky, což také solidně živí kritiku ze strany spotřebitelů, kteří musejí čelit obří inflaci.

Reklama

Americké ropné společnosti Exxon Mobil a Chevron vykázaly ve třetím čtvrtletí obrovské zisky, které překonaly očekávání analytiků, díky vysokým cenám ropy a zemního plynu. Zisk Exxonu stoupl o 191 procent na rekordních 19,66 miliardy dolarů (483,2 miliardy korun) a přiblížil se zisku americké firmy Apple za stejné období. Zisk firmy Chevron stoupl o 83,6 procenta na 11,2 miliardy dolarů (275,3 miliardy korun) a byl druhý nejvyšší v historii firmy. Vyplývá to z dnešních prohlášení společností.

Rozdíl pěti let v ceně benzínu na amerických čerpacích stanicích společnosti Chevron. První snímek je z roku 2017, druhý z října 2022

Noční můra Američanů se stala realitou. V zemi zaslíbené benzinu se tankuje dráž než v Česku

Spojené státy byly vždy mekkou levného benzínu. Však je to citlivé politické téma, asi jako cena piva v Česku. Silný americký dolar a tradičně dražší palivo v Kalifornii ale znamená, že v Hollywoodu vyjde nyní litr benzínu i na více než 50 korun za litr. Pro Američany zvyklé na litr za zhruba desetikorunu jde o obrovský šok.

Přečíst článek

Zisk Exxonu na akcii činil 4,68 dolaru, analytici čekali zisk jen 3,89 dolaru na akcii. Výnosy se zvýšily o 52 procent na 112,07 miliardy dolarů.

Exxon v minulém čtvrtletí utratil za rozvoj nových ropných a plynových projektů 5,73 miliardy dolarů. To bylo o 24 procent více než loni. Za celý rok firma plánuje investice v rozmezí 21 až 24 miliard dolarů.

Těžba ropy, ilustrační foto

Ropné společnosti si mnou ruce. Energetická krize jim přihrála rekordní zisky

Americké ropné společnosti ExxonMobil a Chevron vykázaly díky růstu cen energií ve druhém čtvrtletí rekordní čisté zisky. Chevron zisk meziročně více než ztrojnásobil na 11,6 miliardy dolarů (téměř 279 miliard korun), zisk Exxonu pak činí 17,9 miliardy (dolarů 430 miliard korun) a meziročně se téměř zečtyřnásobil.

Přečíst článek

Exxon je nevětší americkou ropnou firmou a v roce 2013 byl největší americkou veřejně obchodovanou společností podle tržní hodnoty. Tuto pozici nyní drží Apple.

Zisk Chevronu na akcii činil 5,87 dolaru, analytici čekali zisk jen 4,86 dolaru. Chevronu pomohl růst poptávky po ropě a plynu a zvýšení těžby na amerických ropných polích. Provozní zisk divize těžby ropy a zemního plynu se zvýšil o 81 procent. Zisk z rafinace ropy se téměř zdvojnásobil.

Zisky ropných společností letos prudce vzrostly a v USA jejich zisky překonávají technologický sektor, protože rostoucí poptávka a nedostatečná nabídka na energetickém trhu se střetly se západními sankcemi vůči Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Vývoz plynu z USA do Evropy se prudce zvyšuje a v tomto odvětví by mělo být dosaženo rekordních zisků. Vedení amerických ropných firem se ale nerado chlubí letošními zisky a raději zdůrazňuje investiční závazky, protože rostoucí zisky přiživují kritiku spotřebitelských skupin v USA i Evropě kvůli prudkému růstu inflace.

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Špatná zpráva pro řidiče. Benzin zatím zlevňovat moc nebude

V Česku je benzin mimořádně dražší než v Itálii nebo ve Francii. A zdá se, že se to ještě nějakou dobu nezmění.

Přečíst článek

Rafinérie Litvínov

Stanjura odkrývá karty válečné daně. K bankám a energofirmám přidá ještě rafinérie

O takzvané dani z neočekávaných zisků, které se říká také válečná daň, by měla vláda rozhodnout do 10. září. Zbyněk Stanjura postupně odkrývá její detaily. Na koho dalšího padne?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hongkong přístav

Čína nakupuje jako šílená zlevněnou ruskou ropu, uhlí i plyn. Od prosince už to bude mít složitější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme