Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropné společnosti si mnou ruce. Energetická krize jim přihrála rekordní zisky

Těžba ropy, ilustrační foto
iStock

Americké ropné společnosti ExxonMobil a Chevron vykázaly díky růstu cen energií ve druhém čtvrtletí rekordní čisté zisky. Chevron zisk meziročně více než ztrojnásobil na 11,6 miliardy dolarů (téměř 279 miliard korun), zisk Exxonu pak činí 17,9 miliardy (dolarů 430 miliard korun) a meziročně se téměř zečtyřnásobil.

Reklama

Poptávka po energiích se v posledních 12 měsících prudce zvýšila. Ceny ropy a zemního plynu letos vzrostly na mnohaletá maxima, protože západní sankce proti hlavnímu vývozci Rusku stlačily už tak nedostatečně zásobený globální trh. Ceny pohonných hmot prudce vzrostly kvůli kombinaci pandemických uzávěr, protiruským sankcím a vývozním kvótám v Číně, které snížily kapacitu rafinerií. Statistika však ukazuje, že tempo růstu několika ekonomik začíná zpomalovat, což má potenciál výrazně snížit poptávku.

Walmart

Ekonomika USA nečekaně klesla. Zůstává ale na správné cestě, uklidňuje Biden

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok překvapivě klesla o 0,9 procenta. Ve své předběžné zprávě to oznámilo americké ministerstvo obchodu. Největší ekonomika světa vykázala pokles již druhé čtvrtletí za sebou, v prvním kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,6 procenta.

Přečíst článek

Výsledky Exxonu překonaly i jeho nejlepší čtvrtletí roku 2008, kdy cena severomořské ropy Brent dosáhla vrcholu na 147 dolarů za barel, a také jeho nejlepší čtvrtletí v roce 2012. Tehdy podnik vydělal 15,9 miliardy dolarů, především díky prodeji majetku v Japonsku a položkám souvisejícím s daněmi.

Chevron posílil očekávání, že by v příštích měsících mohl zvýšit odkup akcií. Objem peněz určených na tyto účely zvýšil z deseti na 15 miliard dolarů za rok. Posílení programu odkupu akcií oznámily tento týden i evropské energetické giganty TotalEnergies a Shell.

Ceny benzinu v Česku letos přesáhly i hranici 50 korun za litr

Pohonné hmoty v Česku zlevní, vývoz ropy z USA je historicky rekordní

Benzin je nyní nejlevnější za celé období od 19. května, nafta pak za celou dobu od 9. června. V příštích sedmi dnech pohonné hmoty zlevní zhruba jen v polovičním rozsahu, tedy o 40 až 50 haléřů na litr.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Až 45 korun za litr. Situace na Blízkém východě může vyhnat ceny pohonných hmot v Česku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme