Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Megafúze na spadnutí. Exxon je krok od převzetí texaského těžaře z břidlic

Jedna z továren ExxonMobil v americkém Texasu.
profimedia.cz
 ČTK

Energetická skupina Exxon Mobil se blíží dohodě o převzetí břidlicového giganta Pioneer Natural Resources za 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Píše o tom deník The Wall Street Journal (WSJ). Podle zdrojů listu by dohoda mohla být uzavřena už v nejbližších dnech, i když je stále možné, že k ní nedojde.

Reklama

Exxon po rekordním zisku za rok 2022 oplývá hotovostí. Nyní zkoumá možnosti, jak by se mohl více angažovat v oblasti západotexaských břidlic.

Akvizice společnosti Pioneer, jejíž tržní kapitalizace se pohybuje kolem 50 miliard dolarů, by byla pravděpodobně největší transakcí Exxonu od jeho megafúze se společností Mobil v roce 1999, píše WSJ. Exxon by tak získal dominantní postavení v Permské pánvi bohaté na ropu, která se rozkládá mezi západním Texasem a Novým Mexikem a je nedílnou součástí růstových plánů firmy.

Levná těžba drahého plynu a ropy

Permská pánev je nejžádanější oblastí amerického energetického průmyslu díky relativně nízkým nákladům na těžbu ropy a plynu. Společnost Pioneer představuje po Chevronu a ConocoPhillips třetího největšího producenta ropy v Permské pánvi.

Případná dohoda by zastínila poslední velké převzetí v americkém ropném průmyslu z roku 2019, kdy společnost Occidental Petroleum převzala Anadarko Petroleum za přibližně 38 miliard dolarů. Překonala by i nákup společnosti XTO Energy, za kterou Exxon v roce 2010 zaplatil více než 30 miliard dolarů.

Exxon Mobil koupí za 4,9 miliardy dolarů společnost Denbury

Exxon Mobil pokračuje v energetické transformaci, za miliardy dolarů koupí společnost Denbury

Americký ropný gigant Exxon Mobil Corp koupí za 4,9 miliardy dolarů (104 miliard korun) společnost Denbury, která se specializuje na používání oxidu uhličitého k těžbě ropy ze starých vrtů. Exxonu akvizice pomůže v jeho rodícím se podnikání v oblasti energetické transformace.

Přečíst článek

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Desítky let spoléhal texaský těžební gigant ExxonMobil na ropu. Ale nyní v době boomu elektromobilů i on vsadí na něco jiného. Do těžby lithia, kvůli které koupil rozsáhlé pozemky v Arkansasu za více než sto milionů dolarů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme