Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Noční můra Američanů se stala realitou. V zemi zaslíbené benzinu se tankuje dráž než v Česku

Rozdíl pěti let v ceně benzínu na amerických čerpacích stanicích společnosti Chevron. První snímek je z roku 2017, druhý z října 2022
Zdeněk Pečený / newstream.cz, ČTK
Zdeněk Pečený

Spojené státy byly vždy mekkou levného benzínu. Však je to citlivé politické téma, asi jako cena piva v Česku. Silný americký dolar a tradičně dražší palivo v Kalifornii ale znamená, že v Hollywoodu vyjde nyní litr benzínu i na více než 50 korun za litr. Pro Američany zvyklé na litr za zhruba desetikorunu jde o obrovský šok.

Reklama

Osm dolarů (přes 200 korun) za galon (asi 3,8 litru) benzínu. To, co se ještě nedávno zdálo ve Spojených státech nemožné či z říše nočních můr, se stalo realitou. Minulý týden benzínová stanice Chevron v Los Angeles zaznamenala cenu 8,35 dolaru, podobné ceny byly hlášeny i z dalších benzínek v jižní Kalifornii. Při ceně 8,35 dolaru za galon vychází cena na 55,30 koruny za litr. V Česku tento týden dosáhla průměrná cena benzinu 42,85 koruny.

Záhadný kalifornský příplatek

Někteří analytici však tvrdí, že poslední prudký nárůst cen v Los Angeles – průměrná cena za galon jinak v celém státě k 22. říjnu stoupla „jen“ na 5,79 dolaru – je pouze začátkem mnohem delšího a potenciálně destruktivnějšího trendu. Posledních sedm let trpěli kalifornští spotřebitelé tím, co americký ekonom Severin Borenstein nazývá „záhadným příplatkem za benzín“.

Lukáš Kovanda: Benzin i nafta dál skokově zdražují. Dílem je to vinou Saúdů

Ceny paliv v Česku za týden výrazně vzrostly, byť pomaleji než o týden dříve. Litr benzin Natural 95 zdražil o 93 haléřů na 42,85 koruny. Nafta stojí v průměru 46,85 koruny za litr, což je o 1,56 koruny více než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Benzín je nejdražší od první poloviny srpna, nafta od druhé poloviny července.

Přečíst článek

Myslí tím skutečnost, že ceny benzínu v Kalifornii jsou výrazně vyšší než ve zbytku země – a cenový rozdíl nelze vysvětlit pouze místními daněmi a ekologickými předpisy. V Texasu, který má tradičně jedny z nejlevnější paliv v USA, a dalších převážně jižanských státech Missouri, Florida, Kentucky či Alabama stál tento týden galon pod 3,45 dolaru.

Ceny benzinu v USA k 22. říjnu:

zdroj: AAA Gas prises

Rozdíl nevysvětlují ani vyšší ekologické daně

Severin Borenstein, profesor obchodu a politiky na prestižní kalifornské univerzitě v Berkeley, si poprvé všiml rozdílu mezi celostátními cenami benzinu a Kalifornií v roce 2015. Ropná rafinérie ExxonMobil v kalifornském Torrance tehdy explodovala a přerušení dodávek paliva z rafinerie by vysvětlilo dočasně vyšší ceny. Během následujících měsíců a let však ceny neklesly, tvrdí Borenstein.

Walmart

Inflační tlaky v USA zůstávají silné. Fed bude sazby dál zvyšovat

Meziroční inflace ve Spojených státech v září dosáhla 8,2 procenta, čímž lehce překonala tržní konsenzus, který činil 8,1 procenta. Inflační tlaky v USA zůstávají výrazné. 

Přečíst článek

Kalifornie má ale na palivu dodatečné daně a ekologické poplatky, které jiné státy nemají. Například státní standard nízkouhlíkových paliv přidává 0,08 dolaru k ceně za každý galon. Kalifornské daně z benzínu přidají dalších 0,17 dolaru. Borensteinova data však ukazují, že daně a předpisy specifické pro Kalifornii představují pouze přibližně 0,83 dolaru. V září však průměrný Kaliforňan platil za galon benzínu o 1,57 dolaru více než průměrný Američan.

Těžko vysvětlitelného příplatku, kteří Kaliforňané platí, se začínají chytat politici. Guvernér Gavin Newsom minulý týden prohlásil, že by v prosinci chtěl svolat mimořádné zasedání státního parlamentu k projednání „windfall“ daně na zisky rafinérií. „Jejich rekordní zisky platíte vy,“ vzkázal ve svém projevu obyvatelům Kalifornie.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Benzínová stanice v USA

V USA stojí benzin stejně jako v březnu. V Česku zlevnil výrazně více

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme