Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Začala platit windfall tax, bankám ve čtvrtletí klesly zisky o desetinu

Začala platit windfall tax, bankám ve čtvrtletí klesly zisky o desetinu
ČTK
 ČTK

Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním čtvrtletí klesl meziročně souhrnný čistý zisk o 2,4 miliardy korun na 21,12 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Aktiva bank podle nich činila ke konci března 9,745 bilionu korun, což je o 840 miliard více než na konci roku.

Reklama

Šesti největších bank se od letoška týká takzvaná windfall tax, kterou schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií.

ČNB varuje před rostoucím množstvím podvodů.

Potvrzeno. Banky v Česku díky vysokým úrokovým sazbám vydělaly 102 miliard

Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2022 stoupl souhrnný čistý zisk v meziročním srovnání o 32,3 miliardy korun na 102,64 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Aktiva bank činila ke konci roku 8,907 bilionu korun, což je o 384 miliard více než na konci roku. Předběžné výsledky ČNB zveřejnila již počátkem února, podle nich tuzemské banky v roce 2022 vytvořily čistý zisk 104,1 miliardy korun.

Přečíst článek

Tato šestice bank vydělala v prvním čtvrtletí letošního roku celkem 14,8 miliardy korun. Ve stejném období loni to bylo 15,6 miliard korun. Hlavním důvodem snížení zisku o 800 milionů je podle analytiků meziroční pokles čistých úrokových výnosů, který zasáhl většinu bank. Mohlo k tomu mírně přispět i zavedení daně z neočekávaných zisků, dodali.

Místo desítek miliard stát vybere jen jednotky

"Z oznámených odvodů na mimořádné dani lze soudit, že stát vybere méně než se dříve očekávalo. Zatímco stát dříve doufal ve výběr jen z bankovního sektoru 33 miliard korun, nyní očekávám, že se celkový odvod bank bude pohybovat v řádu nižších jednotek miliard," řekl analytik investiční společnosti XTB Tomáš Cverna. Za případným menším než očekávaným výběrem mimořádné daně budou podle něj stát právě úrokové výnosy.

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí klesl meziročně o 22 procent na 3,6 miliardy korun.

Stát vybere méně. Bankám klesají zisky, na windfall tax odvedou jednotky miliard, soudí analytici

Šestice největších tuzemských bank, které budou za letošní rok platit daň z mimořádných zisků, vydělala v prvním čtvrtletí 2023 celkem 14,8 miliardy korun. Ve stejném období loni to bylo 15,6 miliard korun. Vyplývá to z výsledků bank. Hlavním důvodem snížení zisku o 800 milionů je podle analytiků meziroční pokles čistých úrokových výnosů, který zasáhl většinu bank. Mohlo k tomu mírně přispět i zavedení daně z neočekávaných zisků, dodali.

Přečíst článek

Jelikož ČNB zastavila svůj cyklus zvedání sazeb, chybí finančním domům růstové impulzy, doplnil analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Naopak vzhledem ke konkurenčním tlakům podle něj přeceňují depozita, což má za následek nárůst úrokových nákladů.

V prostředí vyšších sazeb taktéž ochabuje produkce nových úvěrů, míní. Některé peněžní ústavy dokázaly reagovat škrty na straně provozních nákladů, což dopad horších výnosů z úroků na čistý zisk tlumilo, dodal.

J&T Banka, sídlo

J&T Banka loni vydělala 3,4 miliardy. Windfall tax se vyhne

J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, stoupl loni meziročně čistý zisk o 21 procent na 3,38 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme