Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy
Profimedia
 ČTK

Bankám a spořitelnám v Česku stoupl v roce 2023 souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy na 104,4 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma bank ke konci loňského roku činila 9,889 bilionu korun, což je meziroční nárůst o 983 miliard.

Reklama

Zisk z finanční a provozní činnosti bankám vzrostl loni meziročně o pět miliard na 239 miliard korun. Úrokové výnosy se jim zvýšily o 133,4 miliardy na 564,4 miliardy korun, výnosy z poplatků a provizí jim vzrostly o 3,6 miliardy na 56,3 miliardy korun.

„Zisky rostly především menším bankám, které značnou část bilance udržují u ČNB. Tyto banky musely od počátku atraktivněji úročit depozita, aby přilákaly nové klienty. Proto loni nezaznamenaly příliš výrazný pokles čistých úrokových výnosů,” řekl ČTK analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Naproti tomu velkým bankám zisky podle něj spíše klesly, protože s atraktivnějším úročením depozit přišly až později, a kvůli tomu jim meziročně klesly čisté úrokové výnosy.

Menší banky také nezasáhla daň z mimořádných zisků a na rozdíl od velkých měly prostor ke zvýšení úrokových marží, doplnil analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. V letošním roce bude podle něj ziskovost bank spíše stagnovat. Úrokové sazby začaly klesat, což zasáhne také menší banky, které aktuálně usilují o cenná depozita a ponechávají vyšší úročení depozit, a to i nad repo sazbou ČNB. Na druhou stranu se podpoří úvěrová aktivita, kde by mohly větší efektivní banky profitovat, dodal analytik.

Vsadit všechno na DIP je nerozumné. Riziko je nutné rozložit i u investic na stáří, radí experti

Experti: Vsadit všechno na DIP je nerozumné. Riziko je nutné rozložit i u investic na stáří

Více a smysluplně investovat je pro Čechy stále složité. Podle nedávného průzkumu Broker Consulting až 70 procent Čechů udává, že se v investicích neorientuje. Od letošního roku je na trhu navíc další možnost, Dlouhodobý investiční produkt (DIP), který má Čechy více motivovat k investicím a to hlavně na stáří. Jak nejlépe s DIP investovat a co je při investování na důchod klíčové, abyste se nedostali do patové situace, přibližují šéf společnosti Investika Petr Čížek a Martin Novák z Broker Consulting.

Přečíst článek

Velcí jako na houpačce

Šest největších bank bude z loňských zisků platit daň z neočekávaných mimořádných zisků. Daňové přiznání za loňský rok k této dani podají až letos. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku za nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Windfall tax však byla podle Pfeilera nastavena amatérským způsobem, bylo proto podle něho velmi jednoduché její dopad minimalizovat.

Čistý zisk České spořitelny klesl loni o 7,7 procenta na 18,6 miliardy korun. ČSOB v roce 2023 čistý zisk stoupl meziročně o šest procent na 15,4 miliardy korun a Komerční bance se snížil o 11,4 procenta na 15,6 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v roce 2023 čistý zisk 10,3 miliardy Kč, což byl meziroční nárůst o 23 procent. Monetě loni čistý zisk nepatrně vzrostl o 0,3 procenta na 5,2 miliardy Kč a Raiffeisenbank klesl o 27 procent na 5,5 miliardy korun.

Mobilní bankovnictví, ilustrační foto

Trinity Bank zvýšila úrok u spořicího účtu. Mezi tuzemskými bankami je výjimkou

Pokles úrokových sazeb ČNB zohledňují tuzemské bankovní domy ve svých spořicích produktech. Některé snížily základní sazby či upravily podmínky pro jejich poskytnutí. Ne však Trinity Bank, která naopak úrok na spořicím účtu zvyšuje. Nově u vkladů do 250 tisíc nabízí bezkonkurenčních 6,31 procenta.

Přečíst článek

Švýcarská centrální banka

Švýcarské překvapení. Centrální banka po letech snížila základní úrok

Švýcarská centrální banka nečekaně snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,50 procenta. Stala se tak první velkou centrální bankou, která zmírnila dosavadní zpřísněnou měnovou politiku zavedenou ve snaze omezit inflaci. Švýcarský frank na rozhodnutí banky zareagoval výrazným poklesem, vůči euru sestoupil na osmiměsíční minimum.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ilustrační foto

Čistý zisk bank v prvním pololetí rostl, šestici největších ale zasáhla daň z mimořádných zisků

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme