Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výzva šetřit zabrala. Spotřeba plynu ve čtvrtletí byla nejnižší od začátku tisíciletí

Spotřeba plynu ve čtvrtletí byla nejnižší od začátku tisíciletí
ČTK
 ČTK

Češi pokračují v rekordních úsporách plynu, v prvním čtvrtletí letošního roku snížili spotřebu meziročně o 14,4 procenta. Celkem tak spotřebovali 2,52 milionu metrů krychlových plynu, což je nejméně od roku 2001, odkdy se vedou statistiky, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Reklama

V zásobnících bylo na konci března 1,696 milionu metru krychlových, což odpovídá takřka čtyřnásobku loňského stavu zásob ze stejného období, uvedl ERÚ.

Cena plynu pro evropský trh klesla nejníže téměř za dva roky

Plynu je dost. Cena pro evropský trh klesla nejníže za téměř dva roky

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh sestoupila pod 26 eur, tedy zhruba 614 korun za megawatthodinu (MWh), což je nejnižší úroveň téměř za dva roky. Odborníci tento vývoj zdůvodňují převisem nabídky nad poptávkou a nevylučují další pokles ceny, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek

Pokles spotřeby je patrný ve všech kalendářních měsících prvního kvartálu. Největší pokles úřad zaznamenal v lednu, kdy se využití plynu snížilo oproti loňsku o 21,4 procenta. Podle statistik ERÚ ve čtvrtletí klesla spotřeba ve všech krajích republiky. S plynem přitom šetřili všichni odběratelé, především pak domácnosti se snížením spotřeby kvartálně o 15,9 procenta.

Roli hrála úsporná opatření i počasí 

"Je zřejmé, že za snížením spotřeby stála především úsporná opatření. Svou roli hrálo teplejší počasí, také spotřeba očištěná o vlivy počasí ale byla meziročně výrazně menší, a to o 12,1 procenta,“ řekl předseda ERÚ Stanislav Trávníček. "Jak skutečná, tak přepočtená spotřeba plynu byla, co se týká prvního čtvrtletí, vůbec nejnižší ve 21. století,“ dodal s ohledem na to, že ERÚ vede statistiky o spotřebě od roku 2001.

Evropa může plyn nakupovat nejlevněji za poslední dva roky. Zásobníky má ale plné ze dvou třetin

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh sestoupila pod 26 eur (zhruba 614 korun) za megawatthodinu (MWh), což je na nejnižší úroveň téměř za dva roky.

Přečíst článek

Češi přitom šetřili s plynem už před rokem. "Když srovnáme letošní a předloňský, tedy poslední předkrizový kvartál, vidíme bezprecedentní snížení spotřeby o 28,5 procenta,“ upřesnil Trávníček.

Česko má více zásob

Oproti loňsku vzrostly i uskladněné zásoby plynu. "K průběžnému zvyšování zásob významně přispěly i dvě novely vyhlášky o Pravidlech trhu s plynem, které jsme loni zpracovali. Mimo jiné jsme implementovali princip 'use it or lose it', který zpřísnil a zefektivnil nakládání s rezervovanou skladovací kapacitou,“ podotkl šéf Rady ERÚ.

LNG

Evropa tak horlivě řešila energetickou krizi, až jí hrozí nadbytek LNG terminálů

Evropa se nyní prostřednictvím dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG) snaží kompenzovat výpadky v dodávkách z Ruska. Podle agentury Bloomberg je nicméně možné, že plány na výstavbu nových evropských terminálů pro dovoz LNG již zašly příliš daleko. Kapacity terminálů by po roce 2030 mohly výrazně převyšovat poptávku, protože evropské země budou čím dál více využívat energii z obnovitelných zdrojů. Hrozí tak, že infrastruktura v hodnotě miliard eur se stane zbytečnou, píše Bloomberg.

Přečíst článek

V prvním čtvrtletí klesla v Česku i spotřeba elektřiny, a to meziročně o 5,1 procenta. Z odběratelů nejvíce šetřily domácnosti. Ještě výrazněji se snížila výroba elektřiny, která meziročně klesla o více než sedm procent.

Loňská spotřeba plynu v Česku byla nejnižší za posledních osm let. Celkově ho Češi spotřebovali 7,544 miliardy metrů krychlových, což bylo meziročně o pětinu méně. Důvodem energetických úspor jsou podle odborníků především loňské zdražování energií a teplé počasí.

Větrníky, ilustrační foto

Nižší spotřeba a mírná zima. V EU se poprvé vyrobilo více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z uhlí a plynu

V Evropské unii se v zimě poprvé navzdory krizovým podmínkám vyrobilo více energie z obnovitelných než z fosilních zdrojů. Mohl za to pokles poptávky po elektřině, vysoké ceny fosilních paliv i mírná zima. O historickém milníku informuje nová analýza energetického think-tanku Ember. Výrazný sedmiprocentní pokles poptávky vedl k dvanáctiprocentnímu poklesu výroby z fosilních paliv ve srovnání s předchozí zimou. Obnovitelné zdroje v zimním období (říjen 2022 až březen 2023) vyrobily 40 procent elektřiny v EU, fosilní paliva jen 37 procent. Spotřeba elektřiny klesala i v Česku. Snížení poptávky po elektřině v EU ušetřilo během zimy 12 miliard eur (282 miliard korun).

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme