Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Innogy zlevní elektřinu, výrazně pod vládní strop. Podmínkou je fixace

innogy
ČTK
 ČTK

Energetická společnost innogy zlevní od začátku března elektřinu pod cenový strop. Cena za jednu megawatthodinu (MWh) bude 250 korun pod stropem, podmínkou však je uzavření smlouvy na 15 měsíců, oznámila společnost innogy.

Reklama

Už dříve innogy snížila ceny u plynu. Ceny pod vládním maximem začali v reakci na klesající ceny energií na trhu snižovat i další dodavatelé.

V současné době innogy dodává plyn a elektřinu pro 1,8 milionu zákazníků. Dodavatelem elektřiny je pro více než 600 tisíc z nich, což z innogy dělá čtvrtého největšího dodavatele elektřiny v Česku.

Většina dodavatelů energií od začátku roku nabízela novým zákazníkům tarify s cenami vycházející z vládního cenového maxima. To činí pro letošní rok 6000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 korun za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Už i Pražská plynárenská zlevní energie pod vládní strop. Domácnosti na plynu ušetří tisíce, u elektřiny stokoruny

Pražská plynárenská od 1. května sníží své prodejní ceny zemního plynu a elektřiny pod vládou stanovený limit. Zlevnění bude platit pro základní tarify i roční smlouvy s fixací. Vyplývá to z webových stránek společnosti. Jako první na to upozornil Ekonomický deník. Ceny pod vládním maximem už začali v reakci na klesající ceny energií na trhu snižovat i další dodavatelé.

Přečíst článek

„Zákazníci se tak dostanou pod cenový strop o dvě stě padesát korun. Nabídka platí pro nové i naše stávající zákazníky, kterým aktuálně končí fixovaná smlouva a podepíší smlouvu od prvního března,” uvedl ředitel innogy pro maloobchod a marketing David Konvalina.

Bez fixace to nepůjde

Innogy kromě toho připravuje nabídku podstropových cen elektřiny také pro další své zákazníky, kterým bude končit smlouva v nejbližší budoucnosti. Nové ceny a podmínky tzv. prolongací představí v příštích dnech.

Už dříve innogy snížila 320 tisíc svých stávajících zákazníků rovněž dodávky plynu. Sleva 340 korun za MWh platí od začátku února. Zákazníci, kteří plynem vytápějí rodinný dům tak v průměru podle společnosti ušetří asi 3000 korun za rok. U klientů, kteří plyn používají na vaření, sleva činí 34 procent.

Ceny energií pod vládou stanovenými limity už v minulých týdnech začali nabízet i další dodavatelé. Například E.ON snížil svým klientům bez dlouhodobého závazku elektřinu proti stropu o šest procent a plyn o osm procent. Části klientů snížilo ceny plynu bez fixace také innogy, a to o zhruba 240 korun za MWh. Snížení cen stávajícím zákazníkům oznámily také firmy Centropol nebo MND. Nový tarif představil i ČEZ. Ceny energií u něj budou klesat postupně, podmínkou však u něj je dlouhodobá smlouva. Od května sníží své prodejní ceny zemního plynu a elektřiny pod vládou stanovený limit také Pražská plynárenská.

Velkoobchodní cena elektřiny v posledních týdnech klesla ke 155 eur (asi 3670 korun) za MWh bez DPH. U plynu sestoupila k 60 eur (zhruba 1420 korun) za MWh. Loni v létě se ceny obou komodit pohybovaly i výrazně nad vládou stanoveným limitem.

Dukovany

Jaroslav Míl: Sedm bodů, které zachrání českou energetiku

Jeden z nejfundovanějších expertů na energetiku a bývalý šéf ČEZ Jaroslav Míl popisuje pro newstream.cz v sedmi bodech svůj pohled na to, jakým směrem a v jakých krocích by se měla ubírat česká energetika, aby přežila současné výzvy. Doporučuje, co by se mělo stát, aby Česko mělo bezpečný systém a přiměřeně drahou elektřinu a plyn.

Přečíst článek

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Proč se vláda rozhodla zestátnit výrobu elektřiny společnosti ČEZ? Podle Jaroslava Míla, bývalého šéfa ČEZ a také dřívějšího vládního zmocněnce pro jadernou energetiku, je pro Česko mnohem důležitější vytvořit nový design energetického trhu. A v rámci unie obhájit české zájmy. To prý vláda nedělá. Násilné přebírání sta procent části ČEZ vidí Míl jako zbytečné, možná dokonce jako zástěrku skutečných problémů. Ani pokud by stát svůj záměr dokončil, na cenu elektřiny pro spotřebitele to podle něj nebude mít vliv.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme