Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Místo útlumu těžby rekordní zisky. OKD těžila z války na Ukrajině a energetické krize

Místo útlumu těžby rekordní zisky. OKD těžila z války na Ukrajině a energetické krize
ČTK
 ČTK

Těžební společnost OKD uzavřela loňské hospodaření s čistým ziskem 5,1 miliardy korun, což bylo nejvíc od roku 2011. Proti roku 2021, kdy činil 216,8 milionu korun, stoupl zisk firmy více než dvacetinásobně. Firma loni také dosáhla historicky nejvyšších prodejních cen.

Reklama

Objem výroby činil loni 2,1 milionu tun černého uhlí, meziročně byl o 15 procent nižší. Tržby ale firmě vzrostly více než o polovinu na 14,1 miliardy korun, sdělila mluvčí OKD Barbora Černá Dvořáková.

„Provozní zisk (EBITDA) před operacemi souvisejícími s tvorbou rezerv byl 6,4 miliardy korun, 1,8 miliardy korun ze zisku bude vyplaceno státu formou dividendy,” uvedla mluvčí. V roce 2021 činil ukazatel EBITDA dvě miliardy korun.  Ještě v roce 2020 skončil podnik ve ztrátě téměř 2,5 miliardy.

„V loňském roce jsme dosáhli historicky nejvyšších prodejních cen. Jednou z příčin bylo oživení průmyslové výroby po období poznamenaném koronavirem. Nejvíce ale trh černého uhlí ovlivnila válka na Ukrajině a následná energetická krize v Evropě, která byla do značné míry vyvolána embargem na ruské uhlí v kombinaci s omezením exportu uhlí z Polska a narušením dlouhodobých přepravních tras. To vše vedlo k extrémnímu růstu cen energetického i koksovatelného uhlí,” uvedl generální ředitel a předseda představenstva OKD Roman Sikora.

Ekologičtí aktivisté

Energetičtí obři zelenají, svět ale čistší nebude. O jejich „špinavý“ byznys se perou jiní

Nadnárodní energetické společnosti jako BP, TotalEnergies či Chevron se v posledních letech ocitly pod tlakem svých akcionářů a ekologických aktivistů, aby více a více opouštěly životní prostředí znečišťující a riskantní projekty po celém světě. Svět však o moc čistší nebude. Mnoho menších, lokálních a neznámých společností se totiž předhání, aby získaly co nejvíce uvolněného prostoru ve „špinavém“ byznysu v Africe i jinde, protože nejsou pod takovým tlakem světového mínění, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Těžba do roku 2025

Část provozního zisku použila OKD k tvorbě rezerv. Po ukončení těžby z nich chce financovat dohodnutý sociální program i technickou likvidaci Dolu ČSM. „Až skončíme s těžbou, chceme vše vypořádat a uklidit za sebou z prostředků, které jsme vydělali,” uvedl Sikora.

Letos chce OKD vytěžit 1,1 milionu tun uhlí, do konce roku 2025 to má být celkem 3,6 milionu tun. „Loňské hospodářské výsledky svědčí o tom, že pokračování těžby, o němž jsme rozhodli na konci loňského roku, je správným krokem. OKD sehrála důležitou roli při řešení energetické krize a zabezpečování plynulých dodávek elektrické energie a tepla. Pokračování těžby tak bylo a je přínosem nejen pro akcionáře, ale i pro odběratele," uvedl Sikora.

Hnědouhelný polský důl Turów

Polsko brání uhlí. Těžbu nezačne utlumovat, dokud nebude mít jádro

Polsko nezavře žádný uhelný důl, dokud v zemi nebudou spuštěny první jaderné reaktory. Řekl to vicepremiér a ministr státního majetku Jacek Sasin. Polsko plánuje uvést svůj první jaderný reaktor do provozu v roce 2033.

Přečíst článek

1,2 milionu tun uhlí ročně

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. V minulých letech ale těžbu ve většině dolů ukončila, protože se dlouhodobě nevyplácela. Těží se jen v Dole ČSM, kde má těžba pokračovat do konce roku 2025. Ročně firma vytěží zhruba 1,2 milionu tun uhlí. V OKD pracuje včetně dodavatelských zaměstnanců přibližně 3300 lidí, kmenových pracovníků je 2500. Vlastníkem OKD je prostřednictvím společnosti Prisko stát.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Energetickou krizi porazíme uhlím, věří Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předpokládá, že těžba uhlí v OKD bude pokračovat i po roce 2023, pokud bude alespoň ekonomicky neutrální. Společnost OKD by tak mohla vytěžit veškeré zásoby uhlí.

Přečíst článek

Foto ilustrační. Bytové domy projektu Unicity Living v Plzni. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Hornické byty po OKD se dočkají renovace. Heimstaden do nich letos investuje stamiliony

Společnost Heimstaden, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, letos investuje do svého portfolia téměř dvě miliardy korun. Z toho více než třetina půjde na renovaci bytů a 330 milionů korun na zateplení domů. Uvedla to mluvčí Heimstadenu Kateřina Piechowicz. Loni firma investovala téměř 2,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme