Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OKD loni prohloubila ztrátu na 2,5 miliardy. Těžbu omezil koronavirus

Důl OKD
ČTK
 ČTK

Těžební společnost OKD loni prohloubila ztrátu z předloňských 861 milionů na 2,437 miliardy korun. Objem výroby firmě meziročně klesl z 3,65 milionu na 2,37 milionu tun uhlí. Tržby spadly z 11,3 miliardy na 6,15 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Reklama

Firma na loňský rok plánovala mírně vyšší těžbu než v roce 2019, koronavirová pandemie ale situaci radikálně změnila. Nyní je podle předsedkyně představenstva Vandy Staňkové na trhu s uhlím patrné oživení. Vzhledem k tržním podmínkám nebylo podle ní možné čekat dosažení kladného hospodářského výsledku, cílem bylo dosáhnout takových výsledků, které umožní pokračovat v dalších letech v těžbě.

„V roce 2020 jsme nestáli jen před úkolem udržet samotnou existenci OKD, ale i obhájit naše kroky, zachovat lidem alespoň dočasně práci, ale zároveň pro ně udělat všechno, aby se cítili v bezpečí oni i jejich rodiny. Zvládli jsme restrukturalizaci, znovu jsme dokázali vstát a realizovali jsme nesmírně náročný projekt převodu části závodu,” uvedla Staňková.

Připomněla, že firma musela celý rok čelit komplikacím souvisejícím s pandemií koronaviru, kvůli nimž musela v létě na několik týdnů zastavit provoz. „Nemocnost, karantény, dodavatelé důlně-stavebních prací z Polska či Slovenska v důsledku vládních omezení přeshraničního pohybu doma, to vše způsobilo obrovské ztráty ve výrobě, které již nebylo možné v průběhu roku dohnat,” uvedla Staňková.

Stavební dělníci, ilustrační foto

Stavební výroba poprvé od koronakrize vzrostla. Průmysl svírá nedostatek dílů

Stavební produkce zaznamenala v květnu meziroční růst poprvé od začátku pandemie. Pozemní stavitelství posílilo o 4,5 procenta a inženýrské o 8,8 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Průmyslovou výrobu trápí nedostatek dílů.

Přečíst článek

Do plánů těžby v loňském roce zasáhla pandemie. „Ztracená těžba představovala v roce 2020 zhruba třetinu plánovaného cíle, celkem bylo v OKD vytěženo 1,861 milionu tun,” uvedla předsedkyně představenstva. Ceny uhlí na trhu zároveň klesaly. V roce 2019 podnik vytěžil 3,15 milionu tun uhlí.

Staňková uvedla, že z historického vývoje uhelného trhu lze odvodit, že po odeznění pandemie se dostaví oživení. Firma pak bude schopna dostát dlouhodobé strategii společensky zodpovědného ukončení těžby uhlí v kraji. „Nejhorší období jsme překonali a v současné době jsme svědky oživení na trhu s uhlím. Současně se zaměřujeme na splnění výrobních sílů pro další období. Náš výhled na další roky je postaven na schopnosti OKD těžit s maximálními úsporami, postupně a bezpečně ukončit dobývání a přitom mít pod kontrolou finanční náročnost provozu a zároveň uchovat sociální smír a zachovat se vůči našim zaměstnancům správně a poctivě,” dodala Staňková.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Těžbu postupně ukončuje, protože se nevyplácí. Letos firma ukončila těžbu v dolech ČSA a Darkov a uhlí těží už jen v Dole ČSM, kde se má těžit minimálně do konce příštího roku. Vlastníkem OKD je prostřednictvím společnosti Prisko stát.

Na konci roku 2020 měla společnost téměř 5400 vlastních zaměstnanců a v dolech na Karvinsku pracovalo ještě přes 1400 pracovníků dodavatelských firem. Nyní má OKD přibližně 2800 vlastních zaměstnanců a zhruba 800 dodavatelských pracovníků.

Od ledna převzal od OKD utlumované doly Paskov, Lazy a Frenštát státní podnik Diamo. Od března Diamo převzalo i doly ČSA a Darkov. Do Diama přešlo letos z OKD téměř 2500 zaměstnanců, z nich si podnik na útlumové či rekultivační práce nechal zhruba 700 lidí.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme