Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Polsko brání uhlí. Těžbu nezačne utlumovat, dokud nebude mít jádro

Hnědouhelný polský důl Turów
ČTK
 ČTK

Polsko nezavře žádný uhelný důl, dokud v zemi nebudou spuštěny první jaderné reaktory. Řekl to vicepremiér a ministr státního majetku Jacek Sasin. Polsko plánuje uvést svůj první jaderný reaktor do provozu v roce 2033.

Reklama

„Musíme odložit proces zavírání dolů,“ řekl Sasin týdeníku Sieci. „Nemůže se nám zvýšit závislost na dovozu uhlí, které je mnohem dražší než to naše,“ dodal.

Sasin ale zdůraznil, že vláda neodstupuje od smlouvy, kterou podepsala s odbory loni v dubnu. Podle ní má postupně uzavřít uhelné doly do konce roku 2049. Tento konečný termín hodlá dodržet.

Podle jaderného energetického programu plánuje Polsko vybudovat jaderné elektrárny o celkovém výkonu šest až devět gigawattů. Po uvedení prvního bloku do provozu v roce 2033 mají být každé dva roky uváděny do provozu další bloky.

Největší vodní elektrárna světa, Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang.

Největší vodní elektrárna světa Tři soutěsky ztichla. Tvrdá připomínka, že obnovitelné zdroje mají své limity

Čínská megapřehrada Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang se v létě kvůli suchu zastavila, podobně jako další vodní elektrárny od Kalifornie po Německo. Je to tvrdou připomínkou, že obnovitelné zdroje nejsou všemohoucí, a velkou ironií, že se tak děje v době stále většího celosvětového volání po snižování emisí a přechodu k udržitelným zdrojům, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Sasin připustil, že vláda stojí před velmi vážným rozhodnutím o rozsahu investic do těžby. „Předpokládali jsme, že zastavení těžby potrvá do roku 2049. Sestavili jsme harmonogram zavírání dolů, zajistili jsme v tomto procesu sociální smír. Teď musíme ten harmonogram přehodnotit,“ řekl. Žádný důl podle něj nelze zavřít, dokud nebudou v provozu první jaderné bloky.

Sasin upozornil, že těžba uhlí v Polsku bude o něco vyšší, než v předchozích letech. Nevyloučil ani otevření nových šachet, uvedla agentura PAP.

Polský premiér Mateusz Morawiecki

USA posilují vliv ve střední Evropě. Polákům postaví jadernou elektrárnu, Česko s tendrem váhá

Polsko se rozhodlo rozšířit svou energetickou soustavu o jadernou elektrárnu. První tři z plánovaných šesti bloků postaví americká společnost Westinghouse, což je podle odborníků jasný vzkaz Rusku o mocenských vztazích ve střední Evropě.

Přečíst článek

jaderná elektrárna, ilustrační foto

Měly být jen do rezervy. Už teď je ale jasné, že dvě německé jaderky poběží až do jara

Německo bude muset nechat dvě ze tří stávajících jaderných elektráren v provozu až do jara, aby se vyhnulo možným nedostatkům elektrické energie. Oznámil spolkový ministr hospodářství Robert Habeck. Německo původně plánovalo, že poslední tři jaderné elektrárny odstaví na konci roku, na počátku září ale rozhodlo, že dvě z nich nechá do jara v rezervě. Nyní Berlín počítá, že místo v rezervě zůstanou obě elektrárny připojeny k síti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hnědouhelný důl Turów

Česko trvá na úhradě desítek milionů eur za škody způsobené těžbou v dole Turów

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme