Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odpověď na všechno. Meta brzy spustí chatovacích systémy s vlastními osobnostmi

Odpověď na všechno. Meta brzy spustí chatovacích systémy s vlastními osobnostmi
ČTK
 ČTK

Americká internetová společnost Meta Platforms má v plánu v brzké době spustit řadu chatovacích systémů založených na umělé inteligenci (AI), které se budou projevovat jako různé osobnosti. Pomocí systémů schopných vést diskuse jako lidé chce Meta posílit zájem o využívání svých platforem v oblasti sociálních médií. Informoval o tom list Financial Times (FT).

Reklama

Jeden ze zdrojů FT uvedl, že Meta pracuje například na systému, který komunikuje jako někdejší americký prezident Abraham Lincoln, či na systému, který poskytuje rady pro cestování ve stylu surfaře. Nové chatovací systémy by firma podle zdroje mohla zpřístupnit už příští měsíc. Jejich účelem má být poskytnout novou funkci pro vyhledávání a nabízet různá doporučení. Mají fungovat rovněž jako zábavní produkt, se kterým si lidé mohou hrát.

Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp. Meta se nyní snaží přilákat nové a udržet stávající uživatele tváří v tvář ostré konkurenci ze strany nových sociálních médií, jako je například TikTok. Zároveň chce těžit ze současné vlny zájmu o umělou inteligenci.

Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Tržby na trhu s generativní umělou inteligencí porostou o desítky procent ročně

Zpřístupnění nástrojů umělé inteligence zaměřených na spotřebitele, jako je ChatGPT či Bard, by mohlo vést k silnému růstu, který potrvá deset let. Tržby na trhu s generativní umělou inteligencí (AI) by se tak mohly zvýšit na 1,3 bilionu dolarů, v přepočtu 28,6 bilionu korun, v roce 2032 z loňských 20 miliard dolarů. Uvádí to zpráva analytické společnosti Bloomberg Intelligence, podle níž by odvětví mohlo v následujících deseti letech růst tempem 42 procent ročně.

Přečíst článek

Obavy z manipulace

Umělá inteligence se v poslední době dostala do centra pozornosti zejména díky chatovacímu systému ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem. Firma koncem loňského listopadu ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti a systém si rychle získal popularitu.

Chatovací systémy založené na umělé inteligenci mohou mimo jiné shromažďovat velké množství dat, což by mohlo firmě Meta pomoci lépe zaměřovat obsah a reklamu na uživatele, upozorňuje Financial Times. Většina příjmů společnosti Meta pochází právě z reklamy.

„Jakmile uživatelé komunikují s chatbotem, odhaluje to o nich firmě mnohem více informací,” uvedla Ravit Dotanová, která se na Pittburské univerzitě zabývá etickými otázkami kolem umělé inteligence. Současný vývoj kolem umělé inteligence podle ní vyvolává znepokojení ohledně ochrany soukromí a také obavy, že se uživatelé stanou terčem manipulace.

Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky.

Sam Altman, otec ChatGPT s umělou inteligencí, spustil novou kryptoměnu worldcoin

Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky. Firma tak chce pohlídat, že členy budou jen skuteční lidé, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Apple se pouští do umělé inteligence, kterou chce konkurovat chatbotům ChatGPT či Bard

Apple se pouští do umělé inteligence, kterou chce konkurovat chatbotům ChatGPT či Bard

Americká technologická společnost Apple pracuje na službě umělé inteligence (AI), kterou chce konkurovat produktům ChatGPT firmy OpenAI či Bard od Googlu. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Konverzace s Muskem

Některé technologické podniky už chatovací systémy disponující určitou osobností nabídly. Firma Character.ai například využívá své rozsáhlé jazykové modely k vytváření konverzace ve stylu konkrétních osob, jako je třeba šéf Tesly Elon Musk či postavička z počítačových her Mario.

Společnost Meta se k informacím listu Financial Times odmítla vyjádřit. Její šéf Mark Zuckerberg minulý týden uvedl, že firma představí nové podrobnosti o svých produktových plánech v oblasti umělé inteligence příští měsíc.

Zuckerberg rovněž uvedl, že si představuje systémy založené na umělé inteligenci, které „budou fungovat jako asistenti, trenéři, nebo které vám pomohou v interakci s podniky a tvůrci” .„Nepředpokládáme, že bude pouze jediná umělá inteligence komunikující s lidmi,” dodal. Meta podle něj pracuje také například na systémech, které budou pomáhat firmám se zákaznickými službami.

Threads uživatele až tak moc nebaví, zůstává jen polovina z nich

Threads uživatele zas až tak moc nebaví. Zuckerberg přiznal, že méně než polovina se přihlásí opakovaně

Sociální síť Threads, kterou na začátku tohoto měsíce spustila americká společnost Meta Platforms, přišla o více než polovinu uživatelů. Při hovoru se zaměstnanci to podle stanice BBC řekl šéf Mety Mark Zuckerberg.

Přečíst článek

Umělá inteligence prokáže své schopnosti, až sama vydělá milion dolarů, tvrdí výzkumník a podnikatel

Umělá inteligence sice slibuje, že obrátí svět byznysu naruby, ale ti, kdo z ní musí „vytáhnout“ peníze, jsou pořád lidé – podnikatelé, manažeři, obchodníci. Uměl by to počítačový program i bez nich? Neboli dokáže umělá inteligence přinášet zisk lidem, kteří v podnikání šikovní vůbec nejsou?

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme