Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sam Altman, otec ChatGPT s umělou inteligencí, spustil novou kryptoměnu worldcoin

Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky.
Worldcoin.org
 ČTK

Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky. Firma tak chce pohlídat, že členy budou jen skuteční lidé, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Sken lze udělat jen za použití speciálního nástroje, který velikostí připomíná bowlingovou kouli. Jakmile sken oční duhovky na této stříbrné kouli ověří, že jde o skutečného člověka, vytvoří účet World ID.

K dispozici je ve dvaceti zemích světa 

Za projektem Worldcoin stojí společnost Tools for Humanity se sídlem v San Francisku a Berlíně. Od spuštění zkušební verze už projekt získal asi dva miliony uživatelů a dnešním spuštěním rozšiřuje svůj dosah do 35 měst ve dvaceti zemích. Ti, kdo se v některých zemích zaregistrují, dostanou jako lákadlo token kryptoměny Worldcoin WLD.

Umělá inteligence prokáže své schopnosti, až sama vydělá milion dolarů, tvrdí výzkumník a podnikatel

Umělá inteligence sice slibuje, že obrátí svět byznysu naruby, ale ti, kdo z ní musí „vytáhnout“ peníze, jsou pořád lidé – podnikatelé, manažeři, obchodníci. Uměl by to počítačový program i bez nich? Neboli dokáže umělá inteligence přinášet zisk lidem, kteří v podnikání šikovní vůbec nejsou?

Přečíst článek

Kryptoměnový aspekt World ID je důležitý, protože kryptoměnové blockchainy mohou ukládat World ID způsobem, který zachovává soukromí a nemůže být kontrolován ani vypnut žádným jednotlivým subjektem, tvrdí spoluzakladatel projektu Alex Blania.

Podle projektu budou účty World ID nezbytné v době generativních chatbotů s umělou inteligencí (AI), jako je ChatGPT, které vytvářejí jazyk velmi podobný tomu lidskému. World ID by se dal použít k rozlišení skutečných lidí od botů s umělou inteligencí on-line. Za chatovacím programem ChatGPT stojí právě laboratoř OpenAI.

Apple se pouští do umělé inteligence, kterou chce konkurovat chatbotům ChatGPT či Bard

Apple se pouští do umělé inteligence, kterou chce konkurovat chatbotům ChatGPT či Bard

Americká technologická společnost Apple pracuje na službě umělé inteligence (AI), kterou chce konkurovat produktům ChatGPT firmy OpenAI či Bard od Googlu. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Altman agentuře Reuters řekl, že Worldcoin může také pomoci řešit, jak bude ekonomiku přetvářet generativní umělá inteligence. „Lidé budou nadopováni umělou inteligencí, což bude mít obrovské ekonomické důsledky," řekl.

Pomoc v boji s finanční nerovností

Jedním z příkladů, které se Altmanovi líbí, je univerzální základní příjem (UBI - universal basic income), program sociálních dávek, který obvykle provozují vlády a v jehož rámci má každý jednotlivec nárok na to, aby dostával platby. Protože umělá inteligence „bude vykonávat stále více práce, kterou nyní vykonávají lidé", Altman věří, že UBI může pomoci v boji proti příjmové nerovnosti. Vzhledem k tomu, že účet World ID mohou mít pouze skuteční lidé, dal by se využít k omezení podvodů při zavádění UBI.

Altman si myslí, že svět s UBI je zatím „velmi vzdálená budoucnost" a že ani on sám nemá jasnou představu o tom, jaký subjekt by mohl rozdávat peníze. Projekt kryptoměny Worldcoin ale podle Altmana pokládá základy k tomu, aby se tato představa stala realitou. „My si myslíme, že musíme začít s věcmi experimentovat, abychom přišli na to, co dělat," řekl.

Více o světě umelé inteligence (AI) čtěte zde:

Díky umělé inteligenci svět zbohatne

Díky umělé inteligenci svět zbohatne, tvrdí studie prestižní PwC

Umělá inteligence (AI) je největší příležitostí světové ekonomiky, do roku 2030 pomůže díky vyšší produktivitě zvýšit světové HDP o 14 procent, uvádí studie poradenské společnosti PwC.

Přečíst článek

Umělá inteligence může vést k zániku lidstva, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru.

Umělá inteligence by mohla vést k vyhynutí lidstva, varovali experti

Umělá inteligence (AI) může vést k zániku lidstva, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru, včetně šéfa společnosti OpenAI, která vyvinula chatovacího robota ChatGPT. Apel asi nelze jen tak přejít mávnutím ruky, protože společné prohlášení podepsaly desítky akademiků, expertů a podnikatelů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme