Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělá inteligence prokáže své schopnosti, až sama vydělá milion dolarů, tvrdí výzkumník a podnikatel

Umělá inteligence prokáže své schopnosti, až sama vydělá milion dolarů, tvrdí výzkumník a podnikatel
ČTK
Josef Tuček

Umělá inteligence sice slibuje, že obrátí svět byznysu naruby, ale ti, kdo z ní musí „vytáhnout“ peníze, jsou pořád lidé – podnikatelé, manažeři, obchodníci. Uměl by to počítačový program i bez nich? Neboli dokáže umělá inteligence přinášet zisk lidem, kteří v podnikání šikovní vůbec nejsou?

Reklama

Mustafa Suleyman je devětatřicetiletý britský výzkumník a podnikatel v oboru umělé inteligence. Jeho otcem byl v Sýrii narozený řidič taxíku, matkou anglická zdravotní sestra. Podobně jako jiní podnikatelé v oboru moderních technologií (Bill Gates, Steve Jobs, Michael Dell, Mark Zuckerberg, Elon Musk...), i Suleyman se sice dostal na dobrou vysokou školu (v jeho případě na Oxfordskou univerzitu), ale už ji nedokončil a šel se věnovat byznysu.

Byl spoluzakladatelem úspěšné společnosti DeepMind, kterou později převzala společnost Google, loni spoluzakládal slibnou společnost Inflection AI, v níž je viceprezidentem. Dnes žije v kalifornském městě Palo Alto. Ve své nyní vydávané knize Přicházející vlna mimo jiné přichází s myšlenkou, že schopnosti umělé inteligence je nutné měřit novým způsobem. Třeba tím, že splní úkol typu: „Vydělej za pár měsíců milion dolarů na maloobchodní webové platformě při investici pouhých 100 tisíc dolarů.“

Co to vlastně je umělá inteligence?

Určit, co to je umělá inteligence, není vůbec snadné, a jako nejtrefnější se nakonec ukazují zdánlivě prostá vysvětlení. „Definic jsou snad stovky, navzájem se liší. Jednoduše bych řekl, že umělou inteligenci chápeme jako schopnost počítačových programů a systémů vykazovat chování, které se nám jeví, jako kdyby za nimi stál vysoce inteligentní člověk,“ říká profesor Vladimír Mařík, uznávaný expert na kybernetiku a vědecký ředitel Českého  institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze.

Apple se pouští do umělé inteligence, kterou chce konkurovat chatbotům ChatGPT či Bard

Apple se pouští do umělé inteligence, kterou chce konkurovat chatbotům ChatGPT či Bard

Americká technologická společnost Apple pracuje na službě umělé inteligence (AI), kterou chce konkurovat produktům ChatGPT firmy OpenAI či Bard od Googlu. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Jeho charakteristika vychází z proslulého Turingova testu. Alan Turing byl mnohostranně nadaný britský matematik, zakladatel moderní informatiky a také úspěšný luštitel německých vojenských šifer za druhé světové války. Později byl odsouzen kvůli homosexualitě a nakonec zemřel na požití cyankali ve věku 42 let. V roce 1950, dávno před počítačovým věkem, navrhl postup, jak rozpoznat, že stroj je inteligentní. Komise zadává otázky, dostává na ně odpovědi, a pokud nerozpozná, že odpovídá počítač a nikoli člověk, je počítač uznán jako inteligentní.

Postup má spoustu kritiků, například že neřeší podstatu strojové inteligence, ale jenom srovnává s člověkem. Nicméně nic lepšího a uznávanějšího nemáme. V poslední době přibývá zpráv o tom, že některé systémy umělé inteligence Turingovým testem úspěšně prošly. Nedají se například rozpoznat počítačem generované odpovědi na běžné otázky, nedá se rozpoznat povídka napsaná počítačem a bez důkladnějšího rozboru ani některé „vědecké práce“, které umělá inteligence vymyslela s využitím nepravdivých faktů.

Nekopírovat, ale vymýšlet nové praktické postupy

A tím se vracíme k Mustafu Suleymanovi. Jak uvádí ve svém textu pro časopis MIT Technology Review, ani když počítačový program projde
Turingovým testem, neříká nám to, jaký dopad mohou mít systémy umělé inteligence na společnost. Zatím dokážou generovat texty a obrázky s využitím existujících databází. Ale budou umět také úspěšně jednat?

Díky umělé inteligenci svět zbohatne

Díky umělé inteligenci svět zbohatne, tvrdí studie prestižní PwC

Umělá inteligence (AI) je největší příležitostí světové ekonomiky, do roku 2030 pomůže díky vyšší produktivitě zvýšit světové HDP o 14 procent, uvádí studie poradenské společnosti PwC.

Přečíst článek

A to by chtěl Mustafa Suleyman zjišťovat podobnými praktickými úkoly, jako je třeba již zmíněné zadání vydělat milion dolarů. Výsledkem však nemá být jenom náčrt možné obecné strategie a návrh nějaké kopie už existujících postupů, jak to umějí současné systémy. Systém umělé inteligence by musel sám zkoumat a navrhovat nové produkty, spolupracovat s výrobci a logistickými firmami, vyjednávat obchodní smlouvy, vytvářet marketingové kampaně.

Člověk by pouze podepisoval příslušné smlouvy, protože z právního hlediska to jinak nejde, ale víc by do ničeho nezasahoval. Teď to vypadá jako nesmysl, ale Suleyman soudí, že tohoto stavu půjde dosáhnout opravdu brzy, podle něj tak do dvou let. No, uvidíme. Pokud ale propadáte slastné představě, že prostě zadáte nějakému volně dostupnému bezplatnému programu umělé inteligence úkol, ať vám nějak vydělá miliony, a pak si je jen budete vybírat z bankovního konta, asi budete zklamáni. Na tuhle metu se třesou onačejší firmy, které na její dosažení už své miliony investují.

Humanoid Sophia na konferenci v Ženevě

Vládli bychom lépe než vy, ale nevzbouříme se, vzkázali v debatě roboti lidem

Roboti by vládli efektivněji než lidé, proti svým tvůrcům se však nevzbouří. Zaznělo to v debatě mezi novináři a devíti roboty, kteří využívají umělou inteligenci. Jeden z robotů slíbil, že nepřispěje ke zničení pracovních míst, informuje agentura AP. Setkání zorganizovala Mezinárodní telekomunikační unie (ITU).

Přečíst článek
 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dáma vytvořená umělou inteligencí na procházce tokijskou ulicí.

Hraný film z počítače bez živých herců? Zdá se, že už brzy bude možný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme