Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tržby na trhu s generativní umělou inteligencí porostou o desítky procent ročně

Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.
Profimedia
 ČTK

Zpřístupnění nástrojů umělé inteligence zaměřených na spotřebitele, jako je ChatGPT či Bard, by mohlo vést k silnému růstu, který potrvá deset let. Tržby na trhu s generativní umělou inteligencí (AI) by se tak mohly zvýšit na 1,3 bilionu dolarů, v přepočtu 28,6 bilionu korun, v roce 2032 z loňských 20 miliard dolarů. Uvádí to zpráva analytické společnosti Bloomberg Intelligence, podle níž by odvětví mohlo v následujících deseti letech růst tempem 42 procent ročně.

Reklama

Za růstem bude podle analytiků nejprve poptávka po infrastruktuře nutné k trénování systémů umělé inteligence a následně po zařízeních, která modely umělé inteligence využívají. Poptávka bude také po reklamě a dalších službách, které využívají podpory umělé inteligence.

Svět v příštích deseti letech čeká exploze růstu v sektoru generativní umělé inteligence, která přinese zásadní změnu fungování technologického sektoru,” uvedl vedoucí týmu analytiků. „Tato technologie se bude v průběhu svého vývoje stávat čím dál podstatnější součástí výdajů na informační technologie, reklamu a kybernetickou bezpečnost,” dodal.

Poptávka po generativní umělé inteligenci zaznamenala od uvedení chatovacího robota ChatGPT koncem loňského roku celosvětový boom. Technologie promění pracovní trh, a to od zákaznických služeb až po bankovnictví, píše Bloomberg. Generativní umělá inteligence využívá velké vzorky dat, na kterých se učí reagovat na dotazy uživatelů.

Apple zveřejnil svou soupravu pro virtuální realitu Vision Pro

Apple ukázal soupravu pro virtuální realitu. Ovládat se bude hlasem a očima. Cena ohromí

Očekávaná souprava pro virtuální realitu ponese jméno Vision Pro. Uživatelé v helmě budou moci sledovat filmy, telefonovat či nakupovat na internetu. Apple spojil síly s Walt Disney Company, která na Vision Pro zpřístupní svou videotéku Disney+. V USA se Vision Pro začne prodávat příští rok za 3499 dolarů. Další země budou postupně následovat.

Přečíst článek

Tržby v řádu stovek miliard

Mezi vítěze rozmachu umělé inteligence se podle zprávy patrně zařadí cloudová divize Amazonu, dále mateřská společnost Googlu Alphabet, ale také firmy Nvidia či Microsoft. Ten už investoval miliardy dolarů do společnosti OpenAI, z jejíž dílny vzešel ChatGPT.

Nvidia

Tržní hodnota výrobce čipů Nvidia pokořila hranici bilionu dolarů

Americká společnost Nvidia se stala prvním výrobcem čipů, jehož tržní hodnota překonala hranici jednoho bilionu dolarů, tedy zhruba 22 bilionů korun. Cenu akcií podniku tlačí vzhůru silná poptávka po jeho čipech pro umělou inteligenci.

Přečíst článek

Největším motorem růstu tržeb segmentu generativní umělé inteligence bude podle prognóz Bloomberg Intelligence zmíněná poptávka po infrastruktuře potřebné k trénování modelů umělé inteligence, která do roku 2032 dosáhne tržeb odhadem 247 miliard dolarů ročně. Obchod s digitálními reklamami s podporou umělé inteligence by měl do roku 2032 dosáhnout ročních tržeb 192 miliard dolarů a tržby ze serverů navržených na provoz umělé inteligence by mohly dosáhnout 134 miliard dolarů, uvádí zpráva.

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Světové akcie letos do konce května převážně rostly, nejvíce se dařilo technologickým společnostem. Německé a japonské indexy se dostaly na rekordní hodnoty. Naopak pokles zaznamenaly britské a čínské akcie. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu.

Přečíst článek

Umělá inteligence může vést k zániku lidstva, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru.

Umělá inteligence by mohla vést k vyhynutí lidstva, varovali experti

Umělá inteligence (AI) může vést k zániku lidstva, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru, včetně šéfa společnosti OpenAI, která vyvinula chatovacího robota ChatGPT. Apel asi nelze jen tak přejít mávnutím ruky, protože společné prohlášení podepsaly desítky akademiků, expertů a podnikatelů.

Přečíst článek

 

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme