Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Francie znárodní EDF, akcie firmy letí vzhůru. Proč se ČEZ při podobném záměru propadl?

EDF, francouzská energetická společnost
iStock

Akcie francouzské energetické společnosti EDF rostou po zprávě, že stát za ně zaplatí osm až deset miliard eur (197 až 246 miliard korun). Jak je možné, že akcie ČEZ po oznámení stejného záměru klesly?

Reklama

Akcie francouzské EDF přidávají pět procent na 10,14 eura, a podávají tak nejlepší výkon v rámci francouzského akciového indexu SBF-120. Informaci, že se francouzská vláda chystá převzít energetického giganta EDF pod plnou státní kontrolu za více než osm miliard eur, přinesla v pondělí agentura Reuters. 

Francouzská vláda minulý týden oznámila, že plánuje společnost znárodnit, což jí umožní získat větší kontrolu nad reorganizací zadlužené skupiny v době, kdy se Evropa potýká s energetickou krizí. Vláda nyní vlastní v EDF 84 procent.

„Za zbylý 16procentní podíl EDF, který ještě francouzský stát nevlastní, nabídla vláda víc, než investoři čekali. Proto akcie aktuálně rostou,” komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Jeden zdroj podle Reuters dokonce uvedl, že náklady na nákup zbylého podílu by se mohly přiblížit až deseti miliardám eur. A to pokud se do nich započítají nesplacené konvertibilní dluhopisy a prémie k aktuálním tržním cenám.

Společnost JP Morgan vypočetla, že s ohledem na údaje ze zpráv Reuters by se cena za jednu vykupovanou akcii měla pohybovat mezi 10,2 až 12,7 eura. To je o 32 procent více, než na kolika akcie v pondělí uzavřely.

Francie před několika měsíci oznámila, že bude regulovat růst cen energií. Akcie EDF tehdy reagovaly výrazným poklesem. Nyní se karta obrací. Plán znárodnění a tučnější prémie pro investory je žene vzhůru, komentovala Anna Píchová, vedoucí analytička společnosti Cyrrus.

EDF, francouzská energetická společnost

Účet za zestátnění EDF? Francouzská vláda si musí připravit až 200 miliard korun

Francouzský stát nyní vlastní 84procentní podíl v energetické společnosti EDF. K jejímu plnému ovládnutí bude muset zvolit buďto výkup akcií za cenu s pořádnou prémií pro stávající investory, nebo znárodnění, což je však časově náročné a politicky problematické.

Přečíst článek

Paradox ČEZ

Vývoj ceny akcií EDF je zajímavý i pro české investory, kteří vlastní akcie české polostátní energetické společnosti ČEZ. Česká vláda minulý měsíc oznámila, že zvažuje její rozdělení na soukromou a státní část, zatím ale neuvedla, za jakých finančních podmínek by ke kroku přistoupila.

„V době, kdy premiér Fiala oznámil, že by stát chtěl vlastnit ČEZ a jeho strategické elektrárny, reagovaly akcie růstem,” dodala Píchová. Tento efekt už ale vyprchal. „Nyní cenné papíry ČEZ poklesly po vyjádření vlády, že stát by chtěl zdanit nadměrné zisky,“ doplnila.

Souhlasí s ní i ekonom Kovanda. „Akcie ČEZ po oznámení plánu vlády o rozdělení ČEZ prudce vystřelily, srazily je až debaty o zavedení sektorové daně,” dodal Kovanda.

Akcie ČEZ se nyní obchodují pod svým letošním vrcholem 1229 korun z 10. června.

Premiér Petr Fiala se svou manželkou a šéfem karlovarského festivalu Jiřím Bartoškou

Stanislav Šulc: Do Varů se vrátil ČEZ. V jiné roli, než by si všichni přáli

Aktuální dění kolem ČEZ se stává hlavním tématem rozhovorů v byznysové části karlovarského festivalu. Mnohdy debaty připomínají spíš rozpravy konspiračních teoretiků než aktivních investorů.

Přečíst článek

ČEZ, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Hodnota ČEZ se propadla o 70 miliard jen kvůli špatné komunikaci politiků

Akcie ČEZ včera spadly nejvíce za osm let, podnik přišel o 70 miliard své hodnoty, a to jen kvůli špatné komunikaci vláních stran. Dnešní valná hromada rozhodne o dividendě, jež asi bude zbytečně nízká

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Akcionáři plačte. Vláda za jediný den připravila ČEZ o 46 miliard korun

Lukáš Kovanda: Akcionáři plačte. Vláda za jediný den připravila ČEZ o 46 miliard korun

Přečíst článek
ČEZ, ilustrační foto

Akcie ČEZ citelně rostou kvůli spekulacím o jeho rozdělení a zestátnění. Američtí experti ale vyhlíží výrazný propad

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme