Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Akcionáři plačte. Vláda za jediný den připravila ČEZ o 46 miliard korun

Lukáš Kovanda: Akcionáři plačte. Vláda za jediný den připravila ČEZ o 46 miliard korun
ČTK
Lukáš Kovanda

Vláda dnes připravila ČEZ o 46 miliard korun jeho hodnoty. Dnešní propad akcií ČEZ je reakcí na návrh vlády schválit „lex ČEZ“, zákon, který by usnadnil zestátnění podniku či jeho části. Titulu nepomáhají ani predikce Raiffeisenbanky, která předvídá prudký pád akcií z nynějších 1050 na 600 korun za kus, vysvětluje dnešní energetický výprodej na burze ekonom Lukáš Kovanda.

Reklama

Akcie ČEZ padají, za necelý týden o takřka 15 procent. Dnes jejich cena klesla o zhruba devět procent. Energetická společnost tak jen dnes přišla o 46 miliard své tržní hodnoty.

Důvodem je to, že Fialova vláda schválila návrh nové legislativy, která by usnadnila zestátnění podniku či jeho části. Nyní je potřeba souhlas 90 procent akcionářů, stačilo by 75 procent. Stát přitom zhruba 70 procent podniku. Návrh nyní míří do sněmovny.

Volný pád

Návrh vlády oslabuje důvěru investorů v tuzemský kapitálový trh. Oslabuje zejména pozici menšinových akcionářů ČEZ, což pak podrývá ochotu investorů dále akcie podniku držet. Zvýšená nejistota pak zásadně přispívá k poklesu tržního ohodnocení ČEZ. 

Investory už v minulém týdnu vyplašila čtvrteční analýza Raiffeisen Bank International, podle které akcie ČEZ do roka spadnou na úroveň 600 korun za kus. Nyní se prodávají za 1048 korun za kus. I tato analýza přispívá k jejich propadu.  

Zisk ČEZ se propadl o desítky procent. Ale dividenda bude rekordní

AKTUALIZOVÁNO: Zisk ČEZ se propadl o desítky procent. Ale dividenda bude rekordní

Zisk ČEZ propadl v prvním čtvrtletí o 60 procent na 10,8 miliardy korun. Představenstvo polostátního energetického gigantu ale navrhlo rekordní dividendu z loňského zisku ve výši 117 korun na akcii. Firma to uvedla na svých webových stránkách.

Přečíst článek

Reklama

Související

ČEZ

Lukáš Kovanda: Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Zkrácení doby oddlužení je nemorální. Zdraží hypotéky i nájmy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme