Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další čínský konkurent pro Teslu. Značka Zeekr chce na americké burze získat miliardu

Čínský výrobce elektromobilů Zeekr (na snímku model 001) míří na akciový trh v USA.
SAIC GM sucks / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Čínský výrobce prémiových elektromobilů Zeekr, který je součástí čínské automobilky Geely, hodlá vstoupit na akciový trh ve Spojených státech. Prodejem svých akcií by chtěl získat více než miliardu dolarů (zhruba 23 miliard korun). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Reklama

Značka Zeekr, která soupeří mimo jiné s americkým výrobcem elektromobilů Tesla, podle zdrojů minulý týden předložila regulátorům v USA žádost o primární veřejnou nabídku akcií (IPO). Mohla by se tak stát první velkou čínskou společností, která by za poslední více než rok a půl vstoupila na akciový trh v USA.

Plány na vstup na evropský trh

Značka Zeekr podle zdrojů usiluje o to, aby ji primární veřejná nabídka ohodnotila zhruba na deset miliard dolarů. Plán na IPO v USA přichází v době, kdy se značka chystá uvést svůj první a zatím jediný model Zeekr 001 na evropský trh.

Největší čínská automobilka Geely vstoupí v lednu 2023 na český trh s modelem Geometry C.

Chcete opravdu čínské auto? Na český trh vstoupí největší čínská značka Geely

Jedna z největších čínských automobilek Geely vstoupí na začátku příštího roku na trh v České republice, v Maďarsku a na Slovensku. Vozy bude nabízet prostřednictvím firmy Grand Automotive Central Europe. Prvním prodávaným typem by měl být elektromobil Geometry C, uvedla firma. Již minulý rok přitom oznámila vstup na český trh další velká čínská značka Dongfeng, která prostřednictvím společnosti Bidli začala nabízet rovněž elektromobily.

Přečíst článek

Zdroje také uvedly, že značka plánuje vstoupit na akciový trh v USA ve druhém čtvrtletí příštího roku. Podle médií zvažovala také vstup na burzu v Hongkongu, ale nakonec si vybrala New York v očekávání, že tam dosáhne většího ohodnocení.

Společnost Geely v říjnu oznámila, že plánuje oddělit značku Zeekr. Neupřesnila však, na jakou burzu by chtěla značku uvést a na jakou částku by značka mohla být ohodnocena.

Test pro další čínské firmy

Peking v polovině loňského roku zpřísnil kontrolu nad prodejem akcií čínských podniků v zahraničí. Úspěšné IPO značky Zeekr by nyní podle Reuters mohlo otevřít cestu na americký akciový trh i dalším čínským podnikům.

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Akcie Tesly jsou rekordně nízko. Je čas nakupovat, míní analytici

Akcie Tesly se obchodují na dvouletém minimu. Od začátku roku se jejich hodnota propadla o 52 procent pod úroveň 170 dolarů za akcii. Jen za poslední dva měsíce automobilka umazala ze své tržní hodnoty 300 miliard dolarů. Pokles ceny už podle analytiků z Wall Street zašel dost daleko. Je čas nakupovat, míní.

Přečíst článek

V letošním roce dokončilo IPO v USA pouze pět čínských podniků, které tak získaly celkem 162,5 milionu dolarů. Loni přitom čínské podniky prostřednictvím primárních emisí akcií v USA získaly téměř 13 miliard dolarů.

Značka Zeekr v prvních devíti měsících letošního roku prodala zhruba 60 600 vozů. Cena jejího modelu 001 v Číně začíná od 299 tisíc jüanů (téměř milion korun). Ceny pro zahraniční trhy značka zatím neoznámila.

Porsche 718 Cayman (ilustrační foto)

Z Porsche se za týden na burze stala nejhodnotnější evropská automobilka

Firma Porsche se stala na burze nejhodnotnější evropskou automobilkou. Její akcie se vyšplhaly na 93 eur (2277 korun), což výrobce luxusních sportovních vozů ohodnotilo na 85 miliard eur (dva biliony korun). Společnost tak co do ocenění předstihla svůj mateřský koncern Volkswagen.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme