Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Cukr v Česku zdražil o 98 procent. Nejvíce v EU, hlásí Eurostat

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) komentuje ceny cukru. Sníměk pochází z února.
ČTK
 ČTK

Cena cukru v Evropské unii v březnu meziročně vzrostla o 61 procent, a cukr tak patřil k potravinám, které zdražily nejvíce. Nejvíce zdražil cukr v České republice, kde se jeho cena meziročně zvýšila o 98 procent. Naopak nejméně, a to o 17 procent, zdražil cukr v Maďarsku, oznámil unijní statistický úřad Eurostat.

Reklama

Cukr začal v unii v meziročním srovnání zdražovat už v srpnu 2021 a od té doby se jeho cena vytrvale zvyšuje. Loni v březnu meziroční nárůst činil 11 procent, a byl tak zhruba šestinový proti růstu z letošního března. Ještě výraznější rozdíl je vidět při srovnání s předloňským březnem, kdy cukr v EU meziročně zdražil o 1,6 procenta.

Plyn

Lukáš Kovanda: Eurostat prý s cenami plynu mate lidi. Opravdu? A co hypotéky?

Když se lidé či média baví o průměrné sazbě hypoték, za dané berou, že je řeč o aktuální nabídkové ceně. Nikdo nepodotýká, že řada lidí má ve skutečnosti sazbu třeba i výrazně nižší, neboť ji fixovali v době, kdy hypotéky byly výrazně levnější.

Přečíst článek

Těsně za Českem z hlediska meziročního růstu cen cukru bylo v březnu Estonsko, kde cukr zdražil o 97 procent. Následovalo Polsko s nárůstem o 82 procent a Německo, kde růst dosáhl 72 procent. Naopak nejméně po zmíněném Maďarsku cukr zdražil v Lucembursku, a to o 19 procent.

Cukr jen tak nezlevní

Agrární analytik Petr Havel míní, že výroba cukru je specifická tím, že cukrová řepa se zpracovává sezonně, hlavně na podzim, ihned po sklizni. "Navíc jsou cukrovary jediné potravinářské podniky, které platí emisní povolenky. A právě loni na podzim a v zimě byly v ČR nejvyšší ceny energií, což se také v cenách cukru odrazilo," doplnil.

cukr

Češi čelí třetí nejvyšší inflaci v EU. Cukr jim zdražuje absolutně nejvíc

I když česká národní i harmonizovaná inflace začala konečně klesat, stále je v rámci EU nadprůměrná a tentokrát i třetí nejvyšší, komentuje aktuální data Eurostatu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

Podle Havla proto lze zřejmě až do letošního podzimu očekávat, že ceny cukru budou stabilní a klesat budou pouze velmi mírně. "Teoreticky zásadnější pokles cen je možné očekávat až v případě cukru vyrobeného z nové sklizně, tedy v praxi někdy v říjnu až listopadu letošního roku," dodal.

Také podle ekonoma Lukáše Kovandy je za výrazným růstem cen cukru zdražování plynu, kterého se při výrobě spotřebovává velké množství. Upozornil na dřívější data Eurostatu, podle kterých v EU loni ve druhém pololetí meziročně nejvíce zdražil plyn v Česku, a to o 231 procent. V České republice podle něj také zafungovala takzvaná zisková inflace, jak lze označit situaci, kdy firmy vysvětlují růst cen právě například důvody, jako je zdražování energií.

Surový cukr na světových trzích dál zdražuje.

Cukr nad zlato, jeho cena je nejvyšší od roku 2012. Jsou za tím obavy, zda ho bude dost

Surový cukr na světových trzích dál zdražuje, termínový kontrakt s dodáním v květnu se dnes dopoledne vyšplhal až nad 24,60 centu (5,27 koruny) za libru (asi 0,45 kg), což je nejvíce od roku 2012. V přepočtu je to zhruba 11,65 koruny za kilogram. Ukazují to záznamy z globální komoditní burzy ICE. Za růstem jsou podle analytiků obavy, zda bude kvůli slabší produkci v některých částech světa cukru dostatek.

Přečíst článek

Loni v prosinci stál kilogram cukru krystal podle Českého statistického úřadu 32,23 korun. Oproti září, kdy byla cena 18,21 korun, vzrostla tedy na podzim o 77 procent. Podle ministerstva zemědělství průměrná spotřebitelská cena cukru překonala historická maxima, více než 30 korun za kilogram cukr do té doby v obchodech nestál. Dosavadní rekord činil 26,10 korun a byl ze září 2004.

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Cukr v Česku zdražil letos v březnu nejvíce v zemích EU, meziročně o 98 procent.

Proč cukr v Česku zdražuje nejvíc v EU? Protože drahý plyn a zisková inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme