Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple v tajnosti vyvíjí revoluční zařízení. Pomoct by mohlo i milionu Čechů

Apple v tajnosti vyvíjí revoluční zařízení. Pomoct by mohlo milionu Čechů
iStock
Stanislav Šulc

Americký technologický gigant je blízko přelomovému vynálezu. Pomocí něj by relativně jednoduché zařízení dokázalo měřit hladinu cukru v těle člověka, aniž by došlo k narušení kůže kvůli získání jejího vzorku. Uvedl to Mark Gurman z Bloombergu, který má tradičně velmi dobré zákulisní informace o plánech Applu. Cukrovkou přitom trpí odhadem až desetina světové populace. Těm by vynález výrazně zkvalitnil život. 

Reklama

Odhadem až deset procent dospělé populace trpí cukrovkou i v Česku. „Jen mezi klienty VZP se v roce 2021 s touto chorobou léčilo téměř 570 tisíc lidí, třetinu z nich tvoří senioři ve věku 70–79 let. Pojišťovna za léčbu cukrovky svých klientů uhradila 8,4 miliardy korun, což je o 1,3 miliardy korun více než před pěti lety,“ uvedla největší tuzemská zdravotní pojišťovna. Přitom ještě v roce 2016 se odhadovalo, že cukrovkou trpí „pouze“ pět procent populace. 

Češi tloustnou

Stát tiše přihlíží katastrofě. Češi tloustnou a cukrovku bude brzy mít 1,3 milionu z nás

Nezdravý životní styl, alkohol a tloustnutí populace může za rychle rostoucím přírůstku lidí s cukrovkou druhého typu. Dnes jich je přes milion, do osmi let jejich počet vzroste na 1,3 milionu. Nejohroženější skupinou jsou přitom senioři.

Přečíst článek

Dramatický nárůst se pak odehrává ve většině vyspělého světa a podle odhadů agentury Bloomberg trpí cukrovkou každý desátý Američan. 

Nejtajnější projekt Applu 

Společnost Apple se pod Timem Cookem dlouhodobě snaží profilovat jako vývojář klíčových zdravotních pomůcek. Klíčovým zařízením se přitom staly hodinky Apple Watch, které již v tuto chvíli dokážou monitorovat celou řadu tělesných funkcí včetně EKG či saturaci krve kyslíkem. 

Nejvíc lidí v první půli roku 2022 zemřelo na nedokrvenost srdce, rok předtím na covid

V prvním pololetí loňského zemřelo podle předběžných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 60 tisíc obyvatel, meziročně o více než pětinu méně. Nejčastější příčinou úmrtí byla opět ischemická choroba srdeční, která je na prvním místě od roku 2018, jen v prvním pololetí roku 2021 ji vystřídala nemoc covid-19.

Přečíst článek

Díky využití velkých dat pak Apple ve spolupráci s předními světovými klinikami dokáže hrát významnou roli zejména v prevenci některých chorob, zejména těch spojených se špatným fungováním srdce. Nyní se však Apple po 12 letech vývoje možná dostal na práh skutečné revoluce.

„Stovky inženýrů nyní v rámci divize Exploratory Design Group pracuje na tom, jak zdokonalit monitoring množství cukru v krvi uživatelů, aniž by došlo k narušení pokožky. Tento projekt patří k nejstřeženějším akcím Applu vůbec. Obeznámeno je s ním méně lidí než o projektu autonomního vozidla nebo zařízení pro virtuální realitu,“ uvedl Mark Gurman z Bloombergu, který patří k nejlépe informovaným novinářům o dění v Applu na světě a jehož informace se téměř vždy potvrdily.

Evropě ujíždí vlak v technologiích. V Top 50 nejvíce inovativních firem je nahrazují asijské.

Evropě ujíždí vlak v inovacích. V Top 50 nejlepších firem světa je nahrazují asijské

Mezi 50 nejvíce inovativními firmami světa je jen osm společností z Evropy, což je o polovinu méně než před dvěma lety. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG). V první polovině žebříčku jsou podle něj pouze dvě evropské společnosti. Výrazně naopak roste zastoupení asijských firem.

Přečíst článek

„Podle informací lidí, kteří na projektu pracují, se projekt dostal do fáze ‚proof of concept‘. Zařízení podle všeho funguje, ale je potřeba je ještě zmenšit pro praktické využití. Mělo by být velké zhruba jako iPhone a pacient by je měl připevněné nejspíš k bicepsu,“ dodal Gurman. 

Panika u konkurence 

O možnosti odečítat hladinu krevního cukru bez nutnosti narušit kůži se spekuluje již několik let, a právě Apple je v tomto směru významným průkopníkem. Jak blízko je skutečný průlom, však zatím nelze odhadovat. Přesto leccos napovídá situace na akciovém trhu. Akcie společností Dexcom a Abbott, které v současnosti hrají prim v „cukrovkářském byznysu“, krátce po zveřejnění aktuálních zpráv z Applu ztratily více než tři procenta. 

AR brýle od Applu na jaře stále nebudou. Rivalové si mnou ruce

Společnost Apple kvůli technickým problémům uvede své lehké brýle pro rozšířenou realitu na trh až později. Firma ale ještě letos představí soupravu pro smíšenou realitu, což je technologie spojující virtuální a rozšířenou realitu. Uvedla to agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Neustálé inovace jsou pro zdravotnictví zásadní. Ale musí probíhat komplexně a jde zejména o přesnost, jednoduchost a dostupnost. Abbott je světovým lídrem v monitoringu hladiny cukru v krvi, protože naše produkty přesně tyto potřeby splňují,“ uvedl mluvčí společnosti Abbott pro Bloomberg.  Abbott a Dexcom nabízejí již poměrně uživatelsky přívětivá zařízení pro monitoring cukru v těle. Jejich nevýhoda však je, že se aplikují pod kůži, a navíc je potřeba je každé dva týdny měnit. 

Projekt může zkrachovat 

Přesto tradiční společnosti ještě nemusí nutně zavírat krám. Projekt Applu totiž navzdory enormnímu úsilí a stamilionům proinvestovaných dolarů nakonec může skončit nezdarem. O neinvazivní monitoring hladiny cukru v těle se totiž marně pokoušela celá řada start-upů. Byl mezi nimi také pokus společnosti Google o chytré kontaktní čočky, které by cukr měřily ze slz. Projekt začal v roce 2014 a o čtyři roky později byl zastaven. 

Pro Tima Cooka, kterému se podařilo s Apple Watch vytvořit jedno z nejúspěšnějších technologických zařízení 21. století, jde však o jeden z hýčkaných projektů. Již v roce 2017 Cook testoval přídavné pásky pro Apple Watch, které měly neinvazivně měřit cukr. Dnes je zřejmé, že šlo o slepou cestu. 

Apple i provozovatel Googlu hlásí nižší zisky a ne zrovna ideální tržby

Apple i provozovatel Googlu hlásí nižší zisky a ne zrovna ideální tržby

Big Tech společnosti Apple a Alphabet, která provozuje největší vyhledávač na světě Google, zaznamenaly ve čtvrtém čtvrtletí pokles zisků. Applu klesly i tržby, Alphabetu stouply, ale zůstaly za očekáváním, vyplývá z oznámení obou firemních gigantů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme