Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple přesouvá výrobu z Číny

Apple, ilustrační foto
Tony Webster / Creative Commons / CC BY 2.0
Zdeněk Pečený

Již brzy možná přijde konec sloganu „Designed in California. Assembled in China,“ tedy slovního obratu, že produkty s nakousnutým jablkem jsou sice smontovány v Číně, ale navrženy v Kalifornii. Nově by mohly být montovány v Indii či Vietnamu.

Reklama

V posledních týdnech urychlil Apple své dlouhodobější plány přesunout podstatnou část výroby mimo Čínu. Ta je dlouhodobě dominantní zemí v dodavatelském řetězci Applu a pomohla tak vybudovat nejhodnotnější společnost na světě. O nejnovějších plánech Applu s odvoláním na zdroje zapojené do diskusí informuje deník Wall Street Journal.

Menší závislost na Číně

Firma říká dodavatelům, aby aktivněji plánovali montáž produktů Apple jinde v Asii, zejména v Indii a Vietnamu. Apple by také rád snížil závislost na tchajwanských montážních firmách vedených společností Foxconn.

Nepokoje v čínském městě Čeng-čou, místě přezdívaném iPhone City, přiměly Apple urychlit přesun mimo Čínu. V tamní obří továrně na výrobu iPhonů a dalších produktů Apple provozované společností Foxconn demonstrovalo až 300 tisíc pracovníků.

Továrna Čeng-čou byla na konci listopadu zmítána násilnými protesty. Ve videích zveřejněných na internetu je vidět, jak dělníci rozčilení kvůli mzdám a přetrvávajícím covidovým omezením házejí předměty a křičí: „Postavte se za svá práva!“ Na místě zasahovala pořádková policie. Pravost jednoho z videí ověřila video-ověřovací služba Storyful a také redakce Wall Street Journal, která hovořila s pracovníky na místě.

Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple

Čína kvůli stovkám případů covidu uzavřela desetimilionové město i s největší továrnou na iPhone na světě

Čína vyhlásila sedmidenní protipandemickou uzávěru ve městě, kde je největší světový závod na přístroje iPhone americké společnosti Apple. Informovala o tom agentura Reuters. Továrna patří firmě Foxconn a nachází se ve městě Čeng-čou ve střední Číně. Opatření se patrně odrazí na produkci nejnovějších přístrojů iPhone 14. Čínský výrobce elektromobilů Nio pak dnes ohlásil, že kvůli protipandemickým uzávěrám pozastavil výrobu.

Přečíst článek

Nový svět

Události posledních let oslabily postavení Číny jako stabilního výrobního centra. Podle analytiků a lidí v dodavatelském řetězci Applu už firma necítí dobře, když má tak velkou část výrobních kapacit na jednom místě.

V minulosti lidé nevěnovali pozornost riziku koncentrace,“ řekl Alan Yeung, bývalý americký manažer Foxconnu. „Volný obchod byl normou a věci byly velmi předvídatelné. Nyní jsme vstoupili do nového světa,” dodal.

Analytik společnosti TF International Securities Ming-chi Kuo míní, že dlouhodobějším cílem společnosti Apple je montovat 40 až 45 procent iPhonů v Indii. Pro srovnání současný podíl je jednociferný. Dodavatelé tvrdí, že se očekává, že Vietnam převezme více výroby pro další produkty Apple, jako jsou AirPods, chytré hodinky a notebooky.

Spotřebitelé, kteří nyní řeší vánoční nákupy, se potýkají s nejdelšími čekacími lhůtami v 15leté historii iPhonů. Apple vydal v listopadu vzácné varování v polovině čtvrtletí, že dodávky modelů Pro byly narušeny covidovými omezeními ve fabrice v Čeng-čou.

Apple začal v Česku prodávat nové telefony

Jak slíbil, tak koná. Apple zdražuje služby o desítky procent

Za nové telefony s logem nakouslého jablka si lidé mimo Ameriku letos již připlácejí. Důvodem je nárůst cen materiálů, sílící dolar i problémy se subdodavately zejména z Číny. Apple zároveň avizoval, že v brzké době začne zvyšovat ceny i u svých služeb. V těchto dnech tak přicházejí českým uživatelům nové ceníky za jejich předplatné. A připlatí si i desítky procent.

Přečíst článek

Apple začal v Česku prodávat nové telefony

Test trpělivosti pro jablíčkáře. Dodávky prémiových iPhonů z Číny se zpozdí, přiznal Apple

Zákazníci americké společnosti Apple si na nové modely chytrých telefonů iPhone 14 Pro a 14 Max počkají déle. Firma uvedla, že za to mohou přísná pandemická opatření v čínském městě Čeng-čou, kde se tyto modely vyrábějí. O kolik se dodávky zpozdí, ale firma neupřesnila, informovala agentura AP.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme