Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V továrně na iPhony v Číně propukly nové nepokoje

Továrna Foxconn v Číně
ČTK
 ČTK

Čínské úřady ve středu zavedly další opatření, aby omezily rychlý nárůst případů onemocnění covid-19 a zvýšily tak obavy investorů o ekonomiku. V největší továrně na výrobu chytrých telefonů od společnosti Apple na světě propukly nové nepokoje, které podle agentury Reuters poukazují na sociální a finanční dopady těchto omezení.

Reklama

Města po celé Číně, včetně hlavního města Pekingu a finančního centra Šanghaje, uzavřela nákupní střediska a parky. Zavedla také omezení pohybu osob přijíždějících odjinud, protože infekce se přiblížily rekordním hodnotám zaznamenaným naposledy v dubnu. V zemi, kde žije více než 1,4 miliardy lidí, přibylo za uplynulý den 28 883 nových případů nákazy koronavirem, převážně asymptomatických.

Tato opatření zhoršují vyhlídky druhé největší ekonomiky světa a tlumí naděje, že Čína v dohledné době výrazně zmírní svou politiku vůči onemocnění covid-19.

Apple začal v Česku prodávat nové telefony

Test trpělivosti pro jablíčkáře. Dodávky prémiových iPhonů z Číny se zpozdí, přiznal Apple

Zákazníci americké společnosti Apple si na nové modely chytrých telefonů iPhone 14 Pro a 14 Max počkají déle. Firma uvedla, že za to mohou přísná pandemická opatření v čínském městě Čeng-čou, kde se tyto modely vyrábějí. O kolik se dodávky zpozdí, ale firma neupřesnila, informovala agentura AP.

Přečíst článek

„Zatímco je jen malá šance, že by se úřady rozhodly během zimy ustoupit od politiky nulového covidu, existuje značné riziko, že úsilí o omezení výskytu selže,” napsali analytici společnosti Capital Economics. To by mohlo vést k dalším uzávěrám, které by způsobily bezprecedentní škody ekonomice, dodali analytici.

Nepokoje zesilují

Čínská proticovidová opatření, která jsou v současnosti nejpřísnější na světě, podnítila nespokojenost v celé zemi a ovlivnila produkci několika výrobců včetně tchajwanské společnosti Foxconn, největšího dodavatele iPhonů společnosti Apple.

Meta Platforms, matka Facebooku, její akcie rapidně poklesly

Lukáš Kovanda: Akciový debakl Big Techů rozprášil fenomén ESG

Akcie technologických obrů jsou letos obřím propadákem. Propadákem, který trvá. I příští rok se jeví jako pořádně perný. Klíčovým důvodem bude pokračování jestřábí měnové politiky americké centrální banky. Fed zkrátka své měnověpolitické šrouby jen tak povolit nemíní. Inflaci totiž stále ani zdaleka nezkrotil, jak by si představoval.

Přečíst článek

Podle Reuters ve středu bylo v živém vysílání na sociálních sítích vidět, jak lidé označující se za pracovníky továrny ve městě Čeng-čou strhávali zábrany a bojovali s úředníky v ochranných oblecích. „Dejte nám naše platy,” skandovali také při nepokojích. Incident se odehrál poté, co řada zaměstnanců z rozsáhlého průmyslového areálu, kde obvykle pracují stovky tisíc lidí, odjela, když na začátku listopadu úřady v oblasti vyhlásily přísná pandemická opatření. Obávali se, že budou muset strávit dlouhou karanténu v průmyslovém areálu.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pracovníci továrny Foxconnu v čínském Šen-čenu vyrábějící zejména pro Apple

Čína kvůli stovkám případů covidu uzavřela desetimilionové město i s největší továrnou na iPhone na světě

Přečíst článek
Továrna spotřební elektroniky v Šen-čenu - ilustrační snímek

Technologická éra „Made in China“ uvadá. Apple a spol. se přesouvají do Vietnamu a Indie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme