Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Strmý pád pokračuje. Akcie ČEZ se propadly o dalších pět procent

Generální ředitel Daniel Beneš na tisková konferenci energetické společnosti ČEZ k výsledkům hospodaření za rok 2022 a výhledu pro rok 2023, 21. března 2023, Praha
profimedia.cz
 ČTK

Akcie energetické společnosti ČEZ na pražské burze dnes dopoledne pokračují v prudkém poklesu. Krátce po 11:00 ztrácely víc než pět procent a jejich cena se po dvou měsících dostala pod 1000 korun. Dolů tak táhnou celou burzu.

Reklama

Index PX pražské burzy byl necelou hodinu před polednem proti čtvrtečnímu závěru níže o 0,73 procenta na 1306,65 bodu. Vyplývá to z informací na webu pražské burzy. Pokles akcií ČEZ je podle analytiků reakcí na vládní návrh zákona, který otevírá cestu k rozdělení této polostátní firmy na plně státní a soukromou část.

Nejlevnější za dva měsíce 

Ve čtvrtek akcie ČEZ klesly o osm procent na 1041 korun, za poslední týden o více než 15 procent. Na hodnotě tak přišel o více než sto miliard. V dnešním obchodování zatím zlevnily o 5,14 procenta na 987,50 koruny. Na ceně pod 1000 korunami se pohybovaly naposledy v březnu.

Zisk ČEZ se propadl o desítky procent. Ale dividenda bude rekordní

AKTUALIZOVÁNO: Zisk ČEZ se propadl o desítky procent. Ale dividenda bude rekordní

Zisk ČEZ propadl v prvním čtvrtletí o 60 procent na 10,8 miliardy korun. Představenstvo polostátního energetického gigantu ale navrhlo rekordní dividendu z loňského zisku ve výši 117 korun na akcii. Firma to uvedla na svých webových stránkách.

Přečíst článek

Akcie ČEZ se propadly po zprávách o návrhu zákona o přeměnách obchodních společností, který ve středu schválila vláda. Podle něj by místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů mělo nově pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě.

Pro usnášeníschopnost valné hromady by navíc nově stačilo jen zastoupení dvou třetin základního kapitálu. Stát nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ. O rozdělení firmy v minulosti mluvil premiér Petr Fiala (ODS) jako o jedné z možností restrukturalizace podniku cílené k tomu, aby stát získal kontrolu nad energetickou infrastrukturou.

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Proč se vláda rozhodla zestátnit výrobu elektřiny společnosti ČEZ? Podle Jaroslava Míla, bývalého šéfa ČEZ a také dřívějšího vládního zmocněnce pro jadernou energetiku, je pro Česko mnohem důležitější vytvořit nový design energetického trhu. A v rámci unie obhájit české zájmy. To prý vláda nedělá. Násilné přebírání sta procent části ČEZ vidí Míl jako zbytečné, možná dokonce jako zástěrku skutečných problémů. Ani pokud by stát svůj záměr dokončil, na cenu elektřiny pro spotřebitele to podle něj nebude mít vliv.

Přečíst článek

V pátek se premiér Fiala snažil situaci uklidnit, když o návrhu zákona mluvil jako o obecné úpravě. „Vládní návrh zákona vlastně nemá konkrétní směřování. Je to obecná úprava, která se týká všech společností daného typu. A je to obecná úprava, která srovnává situaci u nás se situací ve zbytku Evropy,” uvedl Fiala. Nicméně dramatický propad akcií ČEZ je podle analytiků reakcí právě na tento vládní návrh zákona.

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: ČEZ těžce krvácí, za poslední týden přišel o 100 miliard své hodnoty.

Lukáš Kovanda: ČEZ za poslední týden přišel na hodnotě o 130 miliard. Zločinecká akce, bouří se minoritní akcionáři

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Přečíst článek
ČEZ, sídlo

Lukáš Kovanda: Akcie ČEZ citelně rostou, neboť Piráti „odpískali“ spornou zpětnou daň z mimořádných zisků

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme