Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky
čtk
Lukáš Kovanda

Třetí největší americká banka Citigroup vydala novou prognózu vývoje ceny akcií české energetické společnosti ČEZ. V následujících dvanácti měsících by měly zlevnit z nynějších zhruba 1200 korun za akcii na 790 korun. Svým klientům proto doporučuje se akcií ČEZ zbavovat (viz graf agentury Bloomberg níže), upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Minulý týden přitom svoji podobně pesimistickou prognózu zveřejnila jiná významná americká banka, Morgan Stanley. Její analytici míní, že „do roka a do dne“ spadnou akcie ČEZ na 830 korun (viz tabulka níže). Zatímco tedy Američané nevěří akciím ČEZ, Češi ano; ale nestačí to.

Broker, burza,

Akcie ČEZ jsou nejdražší za tři čtvrtě roku, burza sedmý den rostla

Pražská burza už sedm dní v řadě roste. Index PX dnes stoupl o 1,06 procenta na 1381,33 bodu. Nahoru burzu v posledních dnech táhnou především akcie energetické firmy ČEZ, které jsou nyní nejdražší za zhruba tři čtvrtě roku.

Přečíst článek

Finanční profesionálové tak v souhrnu v nadcházející době čekají prudký propad akcií ČEZ. Jedná se přitom doslova o anomálii.

Zahraniční finanční instituce, zejména americké, v příštích dvanácti měsících očekávají citelný propad akcií ČEZ, zatímco ty české naopak vyhlíží další růst. zdroj: Bloomberg

Zmíněné nejnovější doporučení Citigroup totiž jen podtrhuje již tak dramatický rozdíl ve výhledu profesionálních analytiků na jedné straně a širokého trhu na straně druhé. Tento rozdíl je právě teď prakticky nejpropastnější minimálně od roku 2008 (viz graf níže).

Dalibor Martínek: Rekordní zisk ČEZ je systémová chyba. Stát se nechá řídit managementem své firmy

Daniel Beneš seděl na křesílku hned vedle bývalého prezidenta Miloše Zemana před volbou prezidenta před pěti lety. Byl to jasný vzkaz. Vzkaz prezidenta, že po jeho boku stojí jeho věrní. Byl tam Mynář se svojí krásnou dívkou, moderátorkou televize. Byl tam Nejedlý, ztepilý tajemný muž, který nikdy neodpoví otevřeně na žádnou otázku. Byla to taková hradní partička. Tak jak se tam spolu družili, ztratili kontakt s podhradím, s námi ostatními.

Přečíst článek

Aktuální cena akcií ČEZ totiž překonává jejich cílovou cenu (čili konsensus odhadů profesionálních analytiků stran toho, kolik budou akcie stát za dvanáct měsíců) s takřka největším náskokem minimálně právě od roku 2008.

Názor zejména zahraničních finančních profesionálů se nyní rozchází s názorem trhu jako celku, tedy včetně nepříliš zkušených drobných investorů, skoro nejpropastněji v historii. Trh jako celek (žlutá křivka) je nyní ohledně akcií ČEZ naladěn dramaticky optimističtěji, než jaká jsou očekávání profesionálních analytiků (bílá křivka). zdroj: Bloomberg

Zpravidla je totiž tomu tak, a nejen v případě akcií ČEZ, ale i obecně, že profesionální analytici jsou optimističtější než trh. Optimismus totiž mají tak trochu „povinný“ a v popisu práce. Aby zejména drobné, často nepříliš zkušené investory přílišnou mrzutostí neodrazovali od investování a nepřipravovali tak své zaměstnavatele, třeba makléřské firmy či banky, o poplatky za obchodování.

Neobvyklý pesimismus profesionálů

O to pozoruhodnější je tedy nyní to, že profesionálové jsou o tolik pesimističtější než trh jako celek. Zejména ovšem profesionálové zahraničních, zejména právě amerických bank.

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná energetika je riskantní a tak drahá, že se nevyplatí, míní institut DIW Berlin

Všechny jaderné projekty, o kterých se v dnešní době kvůli energetické a klimatické krizi debatuje, nejsou ekonomicky a ani technicky životaschopné a smysluplné, do centra pozornosti se naopak dostávají mnohem výhodnější obnovitelné zdroje. Ve své aktuální analýze to uvádí výzkumný hospodářský institut DIW Berlin.

Přečíst článek

České banky a finanční domy jsou ohledně akcií ČEZ optimističtější. Ani „home bias“ tuzemských bank a finančních domů ale nestačí na to, aby vrátil obvyklý „optimism bias“ do celkového profesionálního hodnocení akcií ČEZ pro příštích dvanáct měsíců.

Kdo s koho?

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

Energetická společnost ČEZ od dubna upraví svůj fixovaný tarif s cenami pod vládním stropem. Nabídne v něm nově ceny elektřiny a plynu pod stropem i pro tento rok, v dalších letech pak budou ceny dál klesat. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl šéf ČEZ Daniel Beneš. Mluvčí společnosti Roman Gazdík pro ČTK dodal, že ČEZ poprvé reagoval na snižování cen energií na trhu již v únoru a že firma bude ceníky pravidelně vylepšovat, pokud to situace dovolí. Dodávky elektřiny a plynu pod cenový strop postupně snižují i další společnosti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023

Potíže amerických bank jsou pro Česko bouří ve sklenici vody, míní viceguvernér ČNB Frait

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme