Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Akcie ČEZ citelně rostou, neboť Piráti „odpískali“ spornou zpětnou daň z mimořádných zisků

ČEZ, sídlo
iStock
Lukáš Kovanda

Akcie ČEZ dnes po začátku obchodování na pražské burze zareagovaly zřetelně pozitivně na výsledek včerejšího podvečerního sněmovního jednání. Akcie energetické společnosti momentálně přidávají oproti včerejší uzavírací hodnotě více než čtyři procenta. Svědčí jim zejména fakt, že Pirátská strana včera stáhla svůj požadavek na zavedení daně z mimořádných zisků platné zpětně už za letošní rok. Daň tak podle všeho bude platit až od roku 2023.

Reklama

Na pražské burze dnes po začátku obchodování rostou dnes také akcie bank, které jsou rovněž daní z mimořádných zisků dotčeny. Přidávají – byť méně než ČEZ – jak akcie Komerční banky, tak Erste Bank i Monety.

Burza tedy dnes politikům zřetelně vzkazuje, že pokud už se vláda rozhodla daň z mimořádných zisků zavést, bude korektní, pokud tak učiní s účinností od příštího roku. Retroaktivní zavádění daně podrývá důvěru investoru v tuzemský kapitálový trh a je vysoce sporné z právního hlediska. Česko by v důsledku takového kroku mohlo čelit řadě žalob či arbitráží. Retroaktivní zavedení daně je vysoce sporné také morálně.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Lukáš Kovanda: Piráti trvají na mimořádné dani už za letošek. Hrozí propad akcií ČEZ i bank a miliardy ztrát akcionářů

Piráti stále trvají na zavedení daně z mimořádného zisku uvalené už na letošní zisk. Ministr financí Zbyněk Stanjura přitom ve středu uvedl, že se kloní spíše k variantě daně vypočítávané až ze zisku příštího roku. Stanjurovo středeční prohlášení uklidnilo pražskou burzu, na které se obchoduje hned několik akciových titulů, na něž se daň má vztahovat. Pokud by Piráti svůj požadavek uplatnili, efekt bude zcela opačný, varuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Extra daň vedle bank zaplatí i petrolejáři, těžaři a energetici

Ministerstvo financí navrhne daň z mimořádných zisků od ledna 2023 na dobu tří let pro společnosti z energetiky, bankovnictví, petrolejářství a těžby fosilních paliv.

Přečíst článek

Reklama

Související

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme