Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poptávka po ropě je téměř za vrcholem. Příští rok ji zabrzdí elektromobily a touha po čisté energii

Poptávka po ropě je téměř za vrcholem. Příští rok ji zabrzdí elektromobily a touha po čisté energii
ČTK
 ČTK

Růst poptávky po ropě, který se dostavil díky oživení po pandemii, v letošním roce skončí. Výhled světové ekonomiky a přechod na čistší paliva totiž poptávku od roku 2024 omezí. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to uvedla Mezinárodní agentura pro energii. Agentura také poprvé předpovídá vrchol světové poptávky "před koncem desetiletí".

Reklama

„„Posun k ekonomice čisté energie nabírá na tempu, přičemž vrchol celosvětové poptávky po ropě je v dohledu před koncem tohoto desetiletí. Elektromobily, energetická účinnost a další technologie totiž postupují,” cituje agentura Reuters výkonného ředitele Mezinárodní agentury pro energii. (IEA) Fatiha Birola.

Volkswagen

VW dá během pěti let do baterií a digitalizace 180 miliard eur

Elektromobilita a digitalizace. To jsou hlavní investiční plány koncernu Volkswagen. V příštích pěti letech, tedy od letošního roku do roku 2027, si na tyto oblasti chce z investičního rozpočtu vyčlenit asi 180 miliard eur (4,3 bilionu korun).

Přečíst článek

Světová poptávka po ropě se v letošním roce zvýší o 2,4 milionu barelů denně na rekordních 102,3 milionu barelů denně, uvedla IEA. Agentura ale očekává, že ekonomické tlaky v příštím roce sníží růst na 860 tisíc barelů denně a že větší používání elektrických vozidel povede ke stlačení růstu na 400 tisíc barelů v roce 2028, a to při celkové poptávce 105,7 milionu barelů denně.

Poptávka po ropě ze spalovatelných fosilních paliv, s výjimkou biopaliv, po petrochemických surovinách a dalším neenergetickém použití, je nastavena na vrchol 81,6 milionu barelů denně v roce 2028, dodala agentura.

barel ropy

OPEC varuje. Bez velkých investic do energetiky bude trh s ropou nestabilní

Nedostatečné investice do ropného a plynárenského průmyslu by mohly v dlouhodobém horizontu způsobit nestabilitu na trhu a ohrozit ekonomický růst, prohlásil generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Haísám Ghais.

Přečíst článek

Ropný gigant Shell výrazně zvýší dividendu a posílí odkup svých akcií

Ropný a plynárenský gigant Shell výrazně zvýší dividendu a posílí odkup svých akcií

Britská ropná a plynárenská společnost Shell navýší dividendu i odkup svých akcií. Zároveň uvedla, že produkci chce držet na stabilní úrovni do roku 2030. Generální ředitel Wael Sawan se tak podle agentury Reuters snaží znovuzískat důvěru investorů, kterou nalomil jeho plán energetické transformace.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ekonom Lubomír Lízal

Lubomír Lízal: Řešení závislosti na ruském plynu? Přestaňme ho využívat na výrobu elektřiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme