Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po Dylanově či Springsteenově katalogu změnilo majitele i dědictví po Bowiem

David Bowie (1947-2016)
Roger Woolman / Creative Commons / CC BY 3.0
Dušan Kütner

Rok 2021 se zapíše do dějin hudebního průmyslu jako rok zásadních změn ve vlastnictví tvorby největších hudebních hvězd světové rockové scény. Poté, co práva na svou celoživotní tvorbu prodali za stovky milionů dolarů Bob Dylan, Bruce Springsteen, Paul Simon či Neil Young, nového majitele získal i katalog písní před pěti lety zesnulého Davida Bowieho. Práva od jeho dědiců koupila Warner Chappell z mediálního konglomerátu Warner odhadem za čtvrt miliardy dolarů (asi 5,5 miliardy korun).

Reklama

Jednání o prodeji se táhla několik měsíců, uvedl server Variety.comKatalog zahrnuje šest desetiletí Bowieho tvorby a zahrnuje takové hity jako Heroes, Changes, Space Oddity, Fame, Let's Dance, Rebel Rebel, Golden Years, Ziggy Stardust, All the Young Dudes či písně vzniklé z jeho spolupráce se skupinou Queen na albu Under Pressure z roku 1981 a stovky dalších.

Dohoda zahrnuje písně z 26 studiových alb vydaných za jeho života a také posmrtné vydání studiového alba Toy, které vyjde v pátek 7. ledna. Obsahuje také dvě studiová alba od Tin Machine, spolu se skladbami vydanými jako singly ze soundtracků a dalších projektů.

Bruce Springsteen

Springsteen, Dylan, Simon či Young. Rok, kdy rockové hvězdy prodaly svou tvorbu

Jeden z nejvíce oceňovaných rockových písničkářů Bruce Springsteen prodal katalog svých písní hudebnímu vydavatelství Sony Music. Oznámila to vydavatelská společnost. Cena činí odhadem půl miliardy dolarů (asi 11,1 miliardy korun), firma ji nekomentovala. Dvacetinásobný držitel Grammy se ke konci roku po Bobu Dylanovi, Neilu Youngovi, Paulu Simonovi či Tině Turner stal další z hudebních ikon, která k prodeji práv na své celoživotní dílo přistoupila. Důvod je podle analytiků prostý – daně.

Přečíst článek

Oznámení o prodeji přichází těsně před nadcházejícími oslavami „Bowie 75“, které se týkají nedožitých půlkulatých narozenin rockové ikony, pětinásobného držitele Grammy a člena rokenrolové síně slávy, jež připadají na sobotu 8. ledna. O dva dny později pak uplyne pět let od jeho úmrtí způsobeného rakovinou jater.

Podívejte se na živé provedení hitu Davida Bowieho Heroes:

David Bowie na koncertě v Berlíně v roce 2002.

Dosud nevydané album Toy obsahuje znovu nahrané verze relativně obskurních písní z počátků jeho kariéry. Výročí připomene mimo jiné v listopadu i vydání speciálního setu Brilliant Adventure (1992- 2001). Součástí dění kolem Bowieho výročí je i nový film, posbíraný z tisíců hodin vzácných záběrů z představení, z nichž většina dosud nebyla představena veřejnosti.

Snímek je v závěrečné fázi vzniku a premiéru by podle Variety mohl mít na filmovém festivalu Sundance koncem tohoto měsíce. Jeho režisérem je Brett Morgen, který stojí mimo jiné za snímky Kurt Cobain: Montage of Heck, Jane, který pojednává o známé ochránkyni přírody a zejména šimpanzů Jane Goodallové, a The Kid Stays in the Picture (česky Ten kluk bude točit) o životním příběhu legendárního hollywoodského producenta a bývalého šéfa studia Paramount Roberta Evanse.

Ikonický Hotel Mirage v Las Vegas, který od MGM Resort kupuje světoznámý provozovatel „hudebních“ restaurací Hard Rock International.

Síť Hard Rock kupuje za miliardu dolarů ikonický hotel Mirage v Las Vegas

Ikonický hotel a kasino Mirage v americkém megacentru zábavy a hazardu Las Vegas mění majitele. Od MGM Resort jej za 1,08 miliardy dolarů (asi 24,3 miliardy korun) v hotovosti kupuje celosvětová síť hudebních restaurací Hard Rock International. Vedle hotelu, který byl v době svého otevření v roce 1989 s 3044 pokoji největší na světě a na zlatou barvu jeho oken byl použit i skutečný zlatý prach, nový majitel plánuje postavit hotel ve tvaru kytary.

Přečíst článek

„Všichni ve společnosti Warner Chappell jsme nesmírně hrdí na to, že si dědicové Davida Bowieho vybrali právě nás, abychom se stali správci pozůstalosti jedné z nejvíce průkopnických a vlivných osobností v hudební historii,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Warner Chappell Music Guy Moot.

„Nejsou to jen mimořádné písně, ale milníky, které navždy změnily chod moderní hudby. Bowieho vize a tvůrčí genialita ho přiměly posunout hranice, textově i hudebně – psal písně, které zpochybňovaly konvence, změnily komunikaci a staly se součástí ‚kánonu’ globální kultury,“ dodal k umělci, který mimo jiné kromě svého civilního projevu léta vystupoval jako fiktivní poněkud bezpohlavní rocková superstar zvaná Ziggy Stardust.

Live Nation do Prahy přivezl řadu hvězd světové první ligy, mimo jiné i Rolling Stones.

Největší světový pořadatel koncertů Live Nation koupí rivala za 416 milionů dolarů

Na světovém promotérském trhu se završila obří fúze. Největší koncertní pořadatelská společnost na světě působící i v České republice Live Nation po dlouhém jednání dokončila nákup většinového, 51procentního podílu v konkurenční společnosti OCESA Entretenimiento. Firma je jedním z lídrů latinskoamerického trhu a na světovém žebříčku zaujímá třetí místo. Live Nation za kontrolní podíl zaplatí 416 milionů dolarů (asi 9,4 miliardy korun).

Přečíst článek

Dohoda je nejnovější v aktuální éře nárůstu prodejů celoživotních katalogů písní rockových hvězd. V prosinci byl oznámen prodej díla Bruce Springsteena společnosti Sony za půl miliardy dolarů, Universal Music zase získal za 400 milionů práva na obsáhlé dílo hudebníka a nositele Nobelovy ceny za literaturu Boba Dylana. Paul Simon prodal práva na svou tvorbu rovněž Sony za čtvrt miliardy dolarů, Mötley Crüe zase za odhadem 90 až 150 milionů dolarů přenechali práva BMG ze skupiny Bertelsmann.

Důvodem masivního výprodeje jsou mimo jiné sliby politiků razantně zvýšit daně superbohatým. V posledních měsících tak řada Američanů usoudila, že i kvůli tamní absenci daně z příjmu je nyní nejlepší žít v Texasu a začali se do něj houfně stěhovat. Kvůli snaze ušetřit až miliardu dolarů na daních se do texaského Austinu přesunul i nejbohatší muž planety, vizionář Elon Musk i se sídlem automobilky Tesla, v níž je největším akcionářem.

I když se prodej katalogů písní může zdát pro mnohé skladatele nemyslitelný, pro starší umělce je to ve skutečnosti rozumný tah při správě svého majetku: trh s takovým vlastnictvím je mnohem žhavější, než kdy byl, a to ušetří dědicům skladatele i samotným umělcům velké starosti se správou velmi komplikovaného duševního vlastnictví — a místo toho jim přistane velká hromada peněz, poznamenal server Variety.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Přečíst článek
V Letňnech vystoupil nejposlouchanější zpěvák současnosti The Weeknd
video

The Weeknd je největší hvězdou současnosti. Podívejte se na ohromující atmosféru jeho pražského koncertu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme