Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Springsteen, Dylan, Simon či Young. Rok, kdy rockové hvězdy prodaly svou tvorbu

Bruce Springsteen
DoD News Features / Creative Commons / CC BY 2.0
Dušan Kütner

Jeden z nejvíce oceňovaných rockových písničkářů Bruce Springsteen prodal katalog svých písní hudebnímu vydavatelství Sony Music. Oznámila to vydavatelská společnost. Cena činí odhadem půl miliardy dolarů (asi 11,1 miliardy korun), firma ji nekomentovala. Dvacetinásobný držitel Grammy se ke konci roku po Bobu Dylanovi, Neilu Youngovi, Paulu Simonovi či Tině Turner stal další z hudebních ikon, která k prodeji práv na své celoživotní dílo přistoupila. Důvod je podle analytiků prostý – daně.

Reklama

Dohoda se Sony Music se vztahuje na celou Springsteenovu nahranou hudbu a skládání písní, včetně hitů Born to Run, Born In The USA, Dancing in the Dark, Glory Days, The River, Hungry Heart a dalších. Součástí kontraktu je zhruba 300 písní, 20 studiových alb a další materiály.

Ikonický Hotel Mirage v Las Vegas, který od MGM Resort kupuje světoznámý provozovatel „hudebních“ restaurací Hard Rock International.

Síť Hard Rock kupuje za miliardu dolarů ikonický hotel Mirage v Las Vegas

Ikonický hotel a kasino Mirage v americkém megacentru zábavy a hazardu Las Vegas mění majitele. Od MGM Resort jej za 1,08 miliardy dolarů (asi 24,3 miliardy korun) v hotovosti kupuje celosvětová síť hudebních restaurací Hard Rock International. Vedle hotelu, který byl v době svého otevření v roce 1989 s 3044 pokoji největší na světě a na zlatou barvu jeho oken byl použit i skutečný zlatý prach, nový majitel plánuje postavit hotel ve tvaru kytary.

Přečíst článek

Springsteenova nahrávací kariéra u Columbia Records, která je součástí Sony Music, trvá téměř 50 let počínaje podpisem smlouvy v roce 1972 a debutovým albem Greetings from Asbury Park, N.J. vydaným o rok později.

„Jsem umělec, který může skutečně říci, že když jsem v roce 1972 podepsal smlouvu s Columbia Records, přišel jsem na správné místo,“ prohlásil Springsteen, který mimo jiné obdržel i filmového Oscara za titulní píseň k filmu Streets of Philadelphia a dva filmové Zlaté glóby.

Reklama

 „Během posledních 50 let se ke v Sony Music chovali s největší úctou jako k umělci i jako k člověku. Jsem nadšený, že o můj odkaz bude i nadále pečovat společnost a lidé, které znám a kterým věřím,“ dodal muzikant, který mimo jiné nadchl i tuzemské publikum na více než tříhodinovém koncertě v tehdejší Synotip Areně v pražských Vršovicích.

Na festivalu Hip Hop Kemp v roce 2013 vystoupil i americký rapper R.A. the Rugged Man

Pořadatel uznávaného Hip Hop Kempu žádá o konkurz. Neustál covid

Pořadatel jednoho z největších tuzemských festivalů Hip Hop Kemp v Hradci Králové, společnost Festivalpark Production, neustál tlak proticovidových opatření, a požádal soud o zahájení insolvenčního řízení s návrhem na prohlášení konkurzu. Důvodem je, že není schopen splácet své závazky, které věřitelé firmy vymáhali i exekučně. Festival, který v posledních letech pravidelně navštěvovalo přes 20 tisíc lidí a CNN jej před deseti lety zařadila do Top 50 letních festivalů po celém světě, se letos a loni kvůli pandemii nekonal.

Přečíst článek

Obří transakce je zřejmě největším obchodem týkajícím se práv na tvorbu jednoho rockového umělce. Překonala tak podle všeho i smlouvu mezi Bobem Dylanem a Universal Music, díky které nositelel Nobelovy ceny za literaturu obdržel zhruba před rokem 400 milionů dolarů.

„Hudební společnosti začaly ve velkém nakupovat celoživotní díla známých umělců. Může za tím být plán americké vlády na zvýšení daní. Tomu se včasnými prodeji svých děl zřejmě chtěli vyhnout Bruce Springsteen, Bob Dylan, David Crosby, Neil Young, Paul Simon či Stevie Nicks. Svá díla prodávaly i kapely The Killers a Imagine Dragons,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Plán na zvýšení daní mimo jiné přiměl i nejbohatšího muže planety a spolumajitele Tesly Elona Muska přesunout své sídlo a aktivity z Kalifornie do Texasu.

Live Nation do Prahy přivezl řadu hvězd světové první ligy, mimo jiné i Rolling Stones.

Největší světový pořadatel koncertů Live Nation koupí rivala za 416 milionů dolarů

Na světovém promotérském trhu se završila obří fúze. Největší koncertní pořadatelská společnost na světě působící i v České republice Live Nation po dlouhém jednání dokončila nákup většinového, 51procentního podílu v konkurenční společnosti OCESA Entretenimiento. Firma je jedním z lídrů latinskoamerického trhu a na světovém žebříčku zaujímá třetí místo. Live Nation za kontrolní podíl zaplatí 416 milionů dolarů (asi 9,4 miliardy korun).

Přečíst článek

Pozadu letos nezůstalo ani vydavatelství BMG, které získalo katalogy Tiny Turner, Micka Fleetwooda a před nedávnem za zhruba 90 až 150 milionů dolarů i metalových Mötley Crüe. „V posledních měsících jsme svědky toho, že se mnoho významných umělců rozhodlo pro prodeje svých děl. Díky tomu získají vysoké jednorázové platby místo vybírání pravidelných honorářů. Někteří umělci tak zřejmě chtějí řešit výpadky příjmů, se kterými se potýkají kvůli pandemii koronaviru,“ míní Křeček.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Přečíst článek
Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 6. května v Nashvillu.

Koncerty Taylor Swift vyvolaly oživení americké ekonomiky, v Seattlu i zemětřesení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme