Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kovanda: Akcie ČEZ čeká mimořádně těžký rok

Kovanda: Akcie ČEZ čeká mimořádně těžký rok
Profimedia
Lukáš Kovanda

Cena emisních povolenek EU nebývale padá. A i kvůli tomu také akcie ČEZ. Jejich „odraz ode dna“ analytici neočekávají. Akcie energetického podniku zůstanou desítky procent pod svými loňskými maximy.

Reklama

Loni v únoru cena emisní povolenky EU vystřelila na historicky rekordní úroveň, na více než 100 eur za kus. Jenže od té doby jsou povolenky ve volném pádu. Dnes se povolenka prodává o takřka 45 procent levněji, za cenu kolem 55,50 eura. Přitom experti vyhlížejí další citelný propad. Povolenka by měla stát pouze 35 eur, míní například Per Lekander, generální ředitel londýnského fondu Clean Energy Transition.

Pokud by povolenka skutečně vyšla na 35 eur, bude to její nejnižší cena za celé období od začátku února 2021. Nynější cena 55,50 eura představuje prakticky nejnižší cenu od října 2021, tedy ještě od doby před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, jejíž důsledky uvrhly mnohé země EU do tísnivé energetické situace.

Sázky na další pokles

Jenže cena plynu v EU výrazně klesá, navzdory odstřihávání Unie od ruských dodávek. Referenční cena plynu pro země EU, vycházející z obchodování na příslušné nizozemské burze, spadla za poslední rok o bezmála 53 procent. Navíc se daří obnovovat plnou výrobu v hydroelektrárnách a zejména ve Francii také v elektrárnách jaderných. K tomu všemu, svítí-li sluníčko či fouká-li vítr, poskytují dostatek elektřiny také obnovitelné zdroje.

Stát, který neumí koupit ani benzínky, chce stavět čtyři jaderné bloky

Stát, který neumí koupit ani benzínky, chce stavět hned čtyři jaderné bloky. Varovné

Stát nemá provozovat čerpací stanice. Je to notoricky špatný hospodář. Stát by ideálně ani neměl stavět jaderné elektrárny. Jenže jejich budování už natolik přereguloval – a tedy prodražil –, že se těžko najde soukromý investor. Na rozdíl od těch benzínek.

Přečíst článek

Společně s útlumem průmyslové výroby – jenž například v Německu nabývá fatálních rozměrů – to vše ústí v razantní pokles sháňky po povolenkách. Ty si elektrárny nebo velké podniky typu oceláren či cementáren musí kupovat, aby mohly vyrábět za využití fosilní energie, tedy zejména té z uhlí a plynu.

Na další pokles cen povolenek nyní příslušné investiční fondy sází s mimořádnou intenzitou, o čemž svědčí prudký vzestup jejich takzvaných „krátkých pozic“ (viz graf Bloombergu). Ty znamenají právě spekulování na pokles

Bloomberg, poskytnuto Lukášem Kovandou

Na další pokles cen povolenek nyní příslušné investiční fondy sází s mimořádnou intenzitou, o čemž svědčí prudký vzestup jejich takzvaných „krátkých pozic“ (zdroj: Bloomberg).

Povolenky ale zlevňují nejen z důvodu propadu poptávky po nich. Koncem roku 2022 EU rozhodla prodat povolenky za 20 miliard eur, aby tak získala zdroje na svůj program RePower EU. Ten má členským zemím usnadňovat odklon od dodávek ruského plynu. V rámci tohoto programu mají členské země EU prodávat povolenky, které by jinak prodávaly až o několik let později, aby tak právě mohly co nedříve financovat svůj odklon od ruského plynu. Tím pádem se „do oběhu“ dostane s předstihem více povolenek, než se jich tam mělo dostat původně, nebýt války na Ukrajině.

To, že tak má být „v oběhu“ více povolenek dříve, než se čekalo, ale bude zase zřejmě kompenzováno tím, že jich v budoucích letech půjde „do oběhu“ méně. Dochází tedy k přechodnému uvolnění podmínek na trhu s povolenkami, pročež také právě klesá cena povolenek. Jenže tyto podmínky budou zase utaženy – a to silněji, než se původně předpokládalo. 

Na trhu s povolenkami každopádně vzniká značná nejistota, neboť se pořádně neví, kolik povolenek Brusel nakonec umožní prodat. S jejich klesající cenou se jich totiž musí prodávat tím více, aby se skutečně zajistil kapitál ve výši, jakou si Brusel předsevzal, tedy oněch 20 miliard eur.

Ženy investorky - ilustrační foto

Paradox roku 2024: Ekonomika poroste, na akciích se to ale nemusí projevit

První týdny roku přinesly hned několik konferencí, na nichž místní i zahraniční investoři představovali své vize pro úspěšnou skladbu portfolia pro letošní rok. Oproti roku předchozímu, který přinesl mnohdy rekordní nárůsty oproti očekávání, by letošek mohl přinést stabilnější investiční klima. Ale nejspíš také menší výnosy.

Přečíst článek

Dopad na akcie ČEZ

Pokles cen povolenek společně s poklesem cen plynu způsobuje výrazný propad cen elektřiny v EU. Například v Německu cena elektřiny prodávané na burze na rok dopředu za posledních dvanáct měsíců spadla o zhruba 55 procent. Ruku v ruce s tím klesá také burzovní cena elektřiny v Česku. Cena základního kontraktu ČR na rok dopředu klesla za posledních dvanáct měsíců o bezmála 49 procent. Burzovní elektřina v Česku je tak nyní nejlevnější od srpna 2021.

Rapidní pokles burzovní ceny elektřiny v Německu či Česku je stěžejním důvodem současného propadu cen akcií ČEZ. Dalším zásadním důvodem je ovšem zjevná bezradnost české vlády stran možného postátnění ČEZ a vůbec celé budoucnosti tuzemské energetiky. Akcie ČEZ v porovnání s vrcholem loňského května ztratily do dnešního dne zhruba 33 procent své hodnoty. Žádný jejich „odraz ode dna“ ale analytici neočekávají.

Dnes vydala své nové doporučení Erste Banka. Akcie ČEZ doporučuje „držet“, zatímco dosud radila „akumulaci“. Za rok se podle banky budou akcie ČEZ prodávat jen nepatrně výše než nyní, za 848 korun. Nyní stojí 822 korun.

V konsensu analytiků pak v příštích dvanácti měsících akcie ČEZ zhodnotí pouze o 5,5 procenta. Setrvá tedy výrazně – v rozsahu několika desítek procent – pod svými loňskými maximy. 

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Alexandr Vondra: Příští parlament určitě znovu otevře zákaz spalovacích motorů

Alexandr Vondra: Příští parlament určitě znovu otevře zákaz spalovacích motorů

Patří k nejvýraznějším českým tvářím v Evropském parlamentu a po prvním, jak on sám říká „překvapivým“ zvolení se bude Alexandr Vondra ucházet o české hlasy jako lídr kandidátky vládní koalice Spolu. A jako takový zcela jistě bude patřit k vůdčím postavám příštího parlamentu. „Hlavními tématy voleb bude bezpečnost a pak sociální a ekonomické dopady Green Dealu,“ myslí si místopředseda ODS. Co považuje za své hlavní úspěchy na evropské půdě? A jak může Evropa uspět v sílící globální konkurenci?

Přečíst článek

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Dalibor Martínek: Co bude s jadernou energetikou v Česku? Vláda by měla dát karty na stůl

Americký Westinghouse byl, anebo možná nebyl? vyřazen z tendru na dostavbu Dukovan. Nevíme, informace ze státní správy jsou nejasné. Ministerstvo průmyslu včera oznámilo, že Westinghouse už není účastníkem tendru na výstavu nového jaderného zdroje v Česku. Prý nesplnil podmínky. Tečka. Lakonické sdělení státní správy. Jaké podmínky? Podrobnosti nebyly zveřejněny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme