Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Paradox roku 2024: Ekonomika poroste, na akciích se to ale nemusí projevit

Ženy investorky - ilustrační foto
poskytnuto Amundi
Stanislav Šulc

První týdny roku přinesly hned několik konferencí, na nichž místní i zahraniční investoři představovali své vize pro úspěšnou skladbu portfolia pro letošní rok. Oproti roku předchozímu, který přinesl mnohdy rekordní nárůsty oproti očekávání, by letošek mohl přinést stabilnější investiční klima. Ale nejspíš také menší výnosy.

Reklama

Pro pochopení investičního roku 2024 je potřeba nejprve dobře chápat, co se vlastně přesně stalo v roce 2023. Vloni totiž nevyšly téměř žádné predikce růstu. Podle původních scénářů totiž měla rapidně růst Čína, k pozvolnému návratu k růstu měly dospět USA a Evropa, zejména eurozóna měly stagnovat, nebo dokonce upadnout do recese. To se pak mělo odrazit na ceně akcií a také na cenách a úrocích dluhopisů.

To však nenastalo. Naopak. Po solidním růstu z prvního kvartálu se Evropa a USA nejprve začaly propadat, konec roku však zejména v USA prožily doslova snový růst akcií. Ten vycházel zejména z pozitivních dat o vývoji inflace a nezaměstnanosti a z toho, že se nejspíš přiblížil bod zlomu cyklu. Ačkoli Fed zatím sazby snižovat nezačal, všichni s ním již počítají, a tak započítávají je do rostoucích cen.

Jiří Hlavenka

Jiří Hlavenka: Technická tradice a vzdělání dává Česku šanci prosadit se ve výrobě čipů

Česko má šanci se výrazně prosadit v polovodičovém průmyslu, tedy ve vývoji a výrobě čipů i navazujících oborech. „Je to příležitost, která se objeví jednou za století,“ tvrdí v rozhovoru pro Export.cz investor a podnikatel Jiří Hlavenka.

Přečíst článek

Dopad růstu 2023

To se však může projevit v letošním vývoji, myslí si například senior portfolio manažer Amundi Petr Zajíc.

Prudký růst na konci roku 2023 částečně vyčerpal potenciál, který jsme původně viděli až v roce 2024. Proto se domníváme, že ten letošní rok nebude tak silný, ale přesto by mohl investorům přinést kladná reálná zhodnocení. Úrokové sazby zůstávají vysoké, což poskytuje stabilní základ pro investice. Klíčové bude, jak rychle budou centrální banky snižovat úrokové sazby a jakým geopolitickým událostem budeme v letošním roce čelit,“ uvedl na konferenci pořádané investiční společností Amundi.

Podívejte se na netradiční investice:

A podobně vidí situaci také Ľuboš Mokráš z PPF Banky. Podle něj rok 2024 nepřinese výraznější růst cen akcií, ačkoli jinak zůstává optimistický.

„Vloni rostly zejména akcie z takzvané Magnificent 7 (tedy sedm největších technologických firem – pozn. red.). Letos u nich neočekáváme nijak zásadní pokles. Ale k růstu by se mohla přidat i další odvětví. Celkově však nepůjde o tak razantní růst jako v poslední části loňského roku,“ uvedl Mokráš na konferenci EMUN Investiční výhledy.

Kam až poroste cena stříbra v roce 2024

Letošní rok by mohl být pro stříbro výjimečný a jeho cena by mohla vzrůst až na nejvyšší úroveň za deset let.

Přečíst článek

Příliš mnoho optimismu

Problémem pro potenciální růst akcií v letošním roce pak jsou právě přílišná očekávání. Trhy totiž počítají s celou řadou pozitiv, která jsou přitom zcela nejistá. Klíčovou zůstává inflace, která sice ve většině zemí klesá, ale Fed i Evropská centrální banka nadále avizují, že návrat inflace stále hrozí. Z toho vyplývá druhá nejistota – rychlý začátek snižování úrokových sazeb. Fed i ECB zatím sazby nesnižují a centrální bankéři neustále zchlazují očekávání, že snižování sazeb začne brzy a bude rychlé.

A třetí významný předpoklad je, že se Amerika i Evropa (tedy zejména eurozóna) vyhnou krizi i recesi. Zatímco USA nejspíš recese již nehrozí (na rozdíl od další inflační vlny), v Evropě došlo kvůli inflaci a energetické krizi k výraznému propadu životní úrovně a propadu spotřebitelské nálady. A to může přinést další zpomalení ekonomiky, až recesi.

Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential

Chytří nakupují ve špatných časech. A horší časy pro bytový trh skončily, říká šéf Skansky Michálek

Ceny bytů půjdou nahoru, a to není jen domněnka developerů, říká Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential. Nasvědčují tomu všechny parametry, ať už jde o malou nabídku nových bytů, ožívající se poptávka či stále vysoké ceny výstavby. Nejhorší je podle Michálka nelepšící se situace s povolovacím řízením staveb. To je nejen podle něj stále velmi zdlouhavé a komplikované, prodražuje výstavbu a způsobuje nedostatek nových bytů na trhu. „Nevidím světýlko na konci tunelu,“ říká Michálek.

Přečíst článek

Levná kosmetika z Polska se valí na Česko

Levná kosmetika z Polska se valí na Česko. Hebe je mladší sestrou Biedronky

Tuzemský trh s rychlou módou už polské řetězce ovládly, teď se snaží prorazit s kosmetikou a drogistickým zbožím. Řetězec hebe, který už má v Polsku přes 300 obchodů, se pokouší dobýt Česko. Po spuštění online obchodu nyní odstartoval expanzi do velkých obchodních center v Praze. Hebe má za sebou silnou portugalskou retailovou skupinu Jerónimo Martins, stejně jako polský hegemon na trhu s potravinami Biedronka.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme